За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 243
  • 745
  •   1
Отговори
# 480
Може ли мнения за air fryer, храната вкусна ли става, никаква мазнина ли не се слага? Ние си обичаме готвено, мазничко и се чудя дали ще ни допадне вкуса от такъв уред... Усеща ли се разлика, въобще който ползва, би ли споделил малко повече. Благодаря!

Допълвам: четох, че може да се пече пица и сладки вътре. Получават ли се и всъщност какво може да се готви?
Yan25, нямаш ли някой познат с такъв уред да пробваш първо? На мен нещо не ми харесва нищо от тоя fryer пък не знам. Картофи, тиквички, една дребна риба като цаца правих, не ми харесаха въобще. Картофите са си чисто картофи на фурна на вкус, тиквичките как ли не ги мъчих че с брашно, че без, че посолени, че непосолени, с панировка - не, рибата нещо се дехидратира ли не знам, не можеше да се разхапе жилава стана.

Сега да кажа кое ми хареса Simple Smile - пекох пипер, много ми хареса, но мога да побера 5 чушки само; аспарагус, бамя, моркови, брюкселско зеле - супер и много бързо; кюфтетата ми харесаха, банички правих и два пъти мъфини. Добре се получиха. И пак зависи от твоята готварска печка - ако по принцип вадиш мъфини за 20 мин, фрайър не ти трябва. Но в моята се пекат за 40 мин, във фрайъра за 17 мин. Пилешки плешки добре, запекоха се. Но гърди не - бели и като сварени стоят. За утре дроб съм нагласила, ще видим на къде ще отиде. Съмнява ме че на подметка ще стане, но ще видим.

Според мен трябва да опиташ ти самата първо и ако не ти допада вкуса, не се харчи изобщо. Мен лично ме заблуди фразата "пържих без мазнина". Няма съвместимост за мен в този израз.

# 481
  • София
Правила съм торта с това кондензирано мляко и се получи страхотна и въпрос ами е ако го заменя с такова дали ще има разлика във вкуса
?

# 482
Манатарки вкъщи се ползват само за пица, ризото и супичка Simple Smile Замразяваме и взимаме, когато ни трябват. Голям фен съм и за мен би било съсипване на гъбата да се панира или да се маринова Simple Smile Ама то си е до вкус, де Simple Smile
Сушени манатарки могат да се държат в хладилника, до колкото са ми казвали, но ние ги държим нормално в шкафа.
Извинявам се, че се връщам на тази тема, но въпрос - после, след като са били замразени, тези гъби харесват ли ви? Аз един път само замразих печурки (купешки някакви) и после ми бяха ужасно воднисти, като слузести. Свеки също ни е давала замразени гъби, не знам какви, но същият резултат (поне според мен) - слузести, воднисти, безвкусни.

* Едит: Замразих директно от пресни гъби, не съм ги сушила преди това.

# 483
  • In transit
Витаминче, слузести незнам, но са ми леко гумени гъбите, които са били замразявани. Но пък манатарките са най-ароматните гъби и нямам претенции към тях, когато не са пресни. Моите основно в сушен вид ги съхранявам, но винаги имам и малко замразени, за всеки случай.

За пицата щях да пиша...да тестото си е "като за хляб", дотолкова, че съдържа брашно, вода, мая, сол. Всъщност за да се получат хубави алвеоли в краищата на пицата (да не се бъркат с шуплесто тесто като цяло) трябва брашното да е специално за пица с дълго втасване. Най-хубави такива брашна са на Caputo - Pizzeria, Nuvola, Cuoco. И трите вида се продават в България.
След това е правилното измесване, дългото втасване, зреене на тестото и накрая правилното разточване и изпичане.
За да се получи максимално ефекта "изпичане на пещ" с камък, може да се постели скарата с лист алуминиево фолио. Върху него се поставя камъка и се загрява за поне 30-40 минути на максималните градуси на фурната. С инфраред термометър може да се измери температурата на самата плоча, но колкото повече загрява, толкова по-силна става температурата. Скарата с камъка се поставя на средно ниво или дори малко по-високо, ако позволява фурната. Така мястото за печене става достатъчно тясно както при професионалните пещи, загрява повече и пиците се изпичат по-бързо, с по-високи алвеоли (дупки).

# 484
За нещата, които съм описала - да, замразени манатарки ми харесват. Но правя уговорката, че гъбената супа я пасирам, тъй че и да са лигави не разбирам Simple Smile

# 485
Витаминче , ако съм купила по- голямо количество гъби ,  единствено изпържени в масло прибирам в камерата и след това директно във врящо ядене добавям.

# 486
Задушавам в тиган и аз поне леко, не че не стават и бланширани във вряща вода ама предпочитам да им се поизпари от водата вместо да поемат още повече. И вече във фризера.
Ако знам че ще ги правя на супа, само тогава действам във вода и си ги прибирам с все бульона даже, за да мога да си го употребя и него.
Сурови ако замразя, после все ми стоят жилави едни такива, та съм спряла да го правя това. Нямам опит с много видове гъби де, ама едва ли да се държат много различно в това отношение.

# 487
  • Русе
Скрит текст:
Донесоха ми манатарка ама сигурно поне 3 кила. Сега и се чудя. Ще зареждам мултикукър и айр фраер да дехидратират тази нощ. Но се чудя останалите да почистя и в хладилника да чакат да панирам и да зарядя уредите че са много. Само не знам на колко градуса? Преди паниране да измия ли, знам че не е добре да се мият? Може ли да изкарат няколко дена в хладилника? След като с дехидратират къде и как да съхранява?

https://suseky.com/kak-pravilno-zamorozit-griby-na-zimu-zamorozk … ashnih-usloviyah/

# 488
Задушавам в тиган и аз поне леко, не че не стават и бланширани във вряща вода ама предпочитам да им се поизпари от водата вместо да поемат още повече. И вече във фризера.
Ако знам че ще ги правя на супа, само тогава действам във вода и си ги прибирам с все бульона даже, за да мога да си го употребя и него.
Сурови ако замразя, после все ми стоят жилави едни такива, та съм спряла да го правя това.  ...
точно така ги правя и аз. Леко задушени и във фризера. Нарязани и почистени  без никаква обработка -  само за крем супа.  Независимо какви гъби.

# 489
Може ли мнения за air fryer, храната вкусна ли става, никаква мазнина ли не се слага? Ние си обичаме готвено, мазничко и се чудя дали ще ни допадне вкуса от такъв уред... Усеща ли се разлика, въобще който ползва, би ли споделил малко повече. Благодаря!

Допълвам: четох, че може да се пече пица и сладки вътре. Получават ли се и всъщност какво може да се готви?
Yan25, нямаш ли някой познат с такъв уред да пробваш първо? На мен нещо не ми харесва нищо от тоя fryer пък не знам. Картофи, тиквички, една дребна риба като цаца правих, не ми харесаха въобще. Картофите са си чисто картофи на фурна на вкус, тиквичките как ли не ги мъчих че с брашно, че без, че посолени, че непосолени, с панировка - не, рибата нещо се дехидратира ли не знам, не можеше да се разхапе жилава стана.

Сега да кажа кое ми хареса Simple Smile - пекох пипер, много ми хареса, но мога да побера 5 чушки само; аспарагус, бамя, моркови, брюкселско зеле - супер и много бързо; кюфтетата ми харесаха, банички правих и два пъти мъфини. Добре се получиха. И пак зависи от твоята готварска печка - ако по принцип вадиш мъфини за 20 мин, фрайър не ти трябва. Но в моята се пекат за 40 мин, във фрайъра за 17 мин. Пилешки плешки добре, запекоха се. Но гърди не - бели и като сварени стоят. За утре дроб съм нагласила, ще видим на къде ще отиде. Съмнява ме че на подметка ще стане, но ще видим.

Според мен трябва да опиташ ти самата първо и ако не ти допада вкуса, не се харчи изобщо. Мен лично ме заблуди фразата "пържих без мазнина". Няма съвместимост за мен в този израз.

Не е вярно. Стават си нещата супер в air fryer-а. Вашият нещо не е както трябва.
Запичат се и гърдите и пържолите и всякакво месо.
Рибата пък - става направо идеална. За 10 минути! Във фурна повече изсъхва.
Само картофите не стават като пържени, но пък замразени от магазина (те явно са бланширани) стават почти като пържени.
Замразени пилешки и рибени хапки - стават идеално. За 15-на минути.
Недостък за мен е, че повечето са с много малка вместимост и за повече от 2 души трябва да се взимат XXL разрмер.

# 490
и аз това писах по-назад. Моят е ХХЛ, но пак е за двама. Simple Smile ящни като нас.

# 491
Аз имам голям еърфрайер и така стои, даже мисля да го продам. Готвих два пъти с него и не е моето.
Вероятно ще му дам още един шанс, трябва да погледна рецепти, и ако пак не е ок ще се разделяме.

# 492
и аз това писах по-назад. Моят е ХХЛ, но пак е за двама. Simple Smile ящни като нас.

Аз като се появиха преди години сигурно 6-7 различни марки съм пробвала, докато намеря голям и който да ми задоволява представите за този уред.
Това всъщност е фурна с конвекция, но на по-малка площ и загова готвенето става по-бързо. За определени храни и за 2 души е идеален за бъро приготвяне на някаква храна. Особено съм доволна аз от готовите замразени хапки, пръстчета, и разните такива неща, защото стават за минути и вкъщи се ядат. За традиционни яденета - не.
Риба, ребра, крилца, пилешки пържолки - идеално.

# 493
Според мен този уред е подходящ за храни, които са мазни сами по себе си.
Ние пробвахме картофи "да пържим", станаха като сушени.

Благодаря за отговорите за замразяване на гъби. Ще ги имам предвид, ако ми останат следващ път (да ги задуша първо).

А сега да попитам - може ли някак да се оправи тиган, който е почнал да лепи? Имаме такъв с уж незалепващо покритие, не е видимо надран, и в същото време от скоро почна да лепи в средата. Няма шанс да си направя омлет, със или без мазнина, все се залепва в средата и после имам бъркани/стъргани яйца Grinning

# 494
Някъде бях чела като съвет - тиган, който лепи да се загрее със сол. За съжаление не помня подробности, но можеш да потърсиш из нета, сигурно има нещо

Общи условия

Активация на акаунт