За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 240
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
  • In transit
Някъде бях чела като съвет - тиган, който лепи да се загрее със сол. За съжаление не помня подробности, но можеш да потърсиш из нета, сигурно има нещо
Пони, това не е за почистване на залепнало от тиган?

# 496
  • Русе
Скрит текст:
...

А сега да попитам - може ли някак да се оправи тиган, който е почнал да лепи? Имаме такъв с уж незалепващо покритие, не е видимо надран, и в същото време от скоро почна да лепи в средата. Няма шанс да си направя омлет, със или без мазнина, все се залепва в средата и после имам бъркани/стъргани яйца Grinning

Вероятно трябва да се ориентираш към нов. Според мен вече незалепващото покритие е повредено.
При мен когато се появят драскотини и започне да залепва го изхвърлям. Някъде бях чел, че е вредно да се готви в такъв  тиган с такива увреждания.

# 497
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
А сега да попитам - може ли някак да се оправи тиган, който е почнал да лепи? Имаме такъв с уж незалепващо покритие, не е видимо надран, и в същото време от скоро почна да лепи в средата. Няма шанс да си направя омлет, със или без мазнина, все се залепва в средата и после имам бъркани/стъргани яйца Grinning
Витаминче, това е сайта на фирма, която прави покрития, прочети, има и телефони за връзка.
Доста момичета от готварските форуми си направиха покрития на купите на кукърите и други дом.уреди.
Доволни са. Питай, може да помогнат.

http://hpdbg.com/?fbclid=IwAR1JcviazeFlW4mS5fb6thJKDVi9LHoq1UufM … NaXsOS-5qLX71KZYM

# 498
  • при него
Ще помоля за малко акъл за мусака.
Правя я като
Скрит текст:
Задушавам в тиган лук и морков, добавям каймата леко да се запържи, после доматите, леко да заврят. В тава редя картофи ( те са без никаква термична обработка), кайма. Допълнително слагам вода, така че да е почти до горе на наредените картофи и кайма. Заливката няма да я споменавам понеже с нея проблем нямам.
Какъв е проблема.
Пека на 180 градуса около час,  с вентилатор, без фолио. Много често каймата ми загаря отгоре.(после слагам заливката)
Как да го избегна това загаряне на каймата?

# 499
  • Sofia
Правя я като
Скрит текст:
Задушавам в тиган лук и морков, добавям каймата леко да се запържи, после доматите, леко да заврят. В тава редя картофи ( те са без никаква термична обработка), кайма. Допълнително слагам вода, така че да е почти до горе на наредените картофи и кайма. Заливката няма да я споменавам понеже с нея проблем нямам.
Какъв е проблема.
Пека на 180 градуса около час,  с вентилатор, без фолио. Много често каймата ми загаря отгоре.(после слагам заливката)
Не си ли пробвала да печеш на "горен и долен реотан"?

# 500
  • при него
Морена, водата ще изври ли така?може би много вода слагам?

# 501
Скрит текст:
...

Вероятно трябва да се ориентираш към нов. Според мен вече незалепващото покритие е повредено.
При мен когато се появят драскотини и започне да залепва го изхвърлям. Някъде бях чел, че е вредно да се готви в такъв  тиган с такива увреждания.

Ама той няма видимо надрано, винаги внимавам как го мия.
Като че и аз имах смътен спомен за нещо със сол, но да - в крайна сметка ако нищо не стане, ще го сменям.

ЩЕ погледна и тези покрития, дали струват колкото тигана или по-малко Grinning

# 502
  • Русе
Скрит текст:
Правя я като
Скрит текст:
Какъв е проблема.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_1956.html

# 503
  • In transit
Морена, водата ще изври ли така?може би много вода слагам?
Разбира се, че ще изври. Но не слагай твърде много вода. Аз разбърквам картофите с каймата и ги покривам едва-едва с вода. Пека на горен и долен реотан на 180-190С, докато изври течноста, за около 50-60 минути. След това продължавам със заливката.

# 504
За мусаката - без вентилатор, само горен и долен реотан. Ако пак загаря, а картофите “дрънкат”, тоест са сурови, то ги правете на по-малки кубчета и ще станат готови бързо.
Освен това от мама зная, че за мусака картофите трябва да са на малки кубчета и така си поемат миризмите чудесно, готвят се много по-бързо и не загаря.
Аз лично моркови не слагам, но пък всеки има вкус и начин Simple Smile.

# 505
  • при него
Много ви благодаря момичета!
Сложих на 185 градуса ( страх ме е от високи градуси), горен и долен реотан, час и 10 минути (картофите ми се виждаха сурови, макар че са доста на ситно) няма и следа от загаряне. Мятам заливката Simple Smile
Още веднъж, благодаря!

# 506
Пека на 180 градуса около час,  с вентилатор, без фолио. Много често каймата ми загаря отгоре.
Ами градусите на вентилатор не са равностойни на градусите на "горен и долен реотан", така че като четеш рецепта и готвиш на вентилатор винаги намаляш с 20С, освен ако не пише че градусите са специално за вентилатор. 180С с вентилатор са равностойни на 200С без вентилатор, което е твърде много да готвиш картофи и кайма за един час, затова загаря.

# 507
Момичета, никога не съм правила компот, а ми попаднах хубви малини и праскови. Искам да направя мини компотчета в малки буркани. Някога бях чела, че за да се стерилизира буркан, трябва като ври да има поне 5см вода над капачката. Но разполагам само с тази тенджера(другите ми са по-малки).
Дали ще стане нещо или да се откажа от компотите?

# 508
Трябват ти 2-3 не 5 см- ще се варят  само 15 мин.

# 509
  • Велико Търново
Сега да ви разсмея Simple Smile сестра ми вари компоти в съдомиялна машина Simple Smile аз също й се смея на мързела, но капачки те си дърпат, всичко си става както трябва, само ги реди на най-ниското ниво плътно, а на второто рехаво. Защото все пак става тежко съдържанието на кошовете. Програма на 90* и максимално време.

Общи условия

Активация на акаунт