За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 125
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
Опитай да намазниш кошницата Simple Smile Най-лесно е с твърдо парче краве масло, защото течната мазнина ще се стече.
А разтопеното масло няма да се втечни и стече? Thinking

# 646
Предполагам имаше се в предвид, че ще е лесно с бутер да се намаже кошницата равномерно. С олио ако се полее, ще изтече. Трябва да търси с нещо да размаже, я салфетка, я четка. И на мен ми допадна идеята с кубче масло. Аз до сега със спрей я опръсквах, но много го хабя така.

# 647
  • под тепетата
Mikkey, може да опитам за спорта, ма май наистина си е хамалогия, а и наистина доста зехтин ще глътне. Не, че ще го хвърля после де. Благодаря за съвета!

# 648
Скрит текст:
Дайте идея какво да приготвя за почерпка в офиса на съпружието утре (има ИД)? Става и сладко, и солено. Проблемът е, че работи там от доста време и вече съм правила какво ли не - от пити, погачи, пици, питки с пълнеж и соленки, през кексове, торти, чийз кейкове, мъфини и всякакви сладкиши... Нямам време (и нерви) да правя мини нещо-си, така че ще нарежа каквото ще бъде почерпката. Около 10-12 човека са, "свои хора" (т.е. не е нужно да бъде нещо супер изкилифирчено) 🤔

Може да си изтеглиш тази книга. На руски е. Има доста интересни идеи за парти.
https://disk.yandex.ru/i/ZPp2VxJuAvuKkQ
Няма нищо в този линк.
Ако някой я е изтеглил, моля да каже автор и заглавие.

# 649
  • в сърцата на децата <3
Опитай да намазниш кошницата Simple Smile Най-лесно е с твърдо парче краве масло, защото течната мазнина ще се стече.
А разтопеното масло няма да се втечни и стече? Thinking
Разбира се, че ще, но вече ще са сложени (примерно) картофките и маслото няма да позволи те да залепнат.

# 650
В AliExpress има хартия за печене различни размери и е перфорирана.

# 651
Благодаря на всички за съветите за незалепване в еърфрайера Flowers Hibiscus
Да споделя снощи как направих картофките - намазах с олио дъното и стените на кошницата. Сложих и хартия за печене. Картофките този път не залепнаха. Нямах масло в момента, но ще пробвам следващия път и с парче масло да намажа кошницата. Ще потърся и мрежичките и хартията, които ми препоръчвате. Ще намеря най-добрия вариант с ваша помощ Flowers Hibiscus. Стават много вкусни така, вече имам заявки пак да направя. Smiley

# 652
Здравейте, на тези от вас, които използват силиконови форми или тави за печене, прави ли ви впечатление, че печивата придобиват странен вкус, независимо дали са сладки, или солени? Аз много често пека кексове, мъфини и т.н. Веднъж реших да си направя експеримент, като половината от приготвената смес за солени мъфини, изсипах в силиконовите форми, а другата половина, във форми за крем карамел, които предварително намазних и набрашних, за да не залепнат мъфините. Действително имаше забележима разлика във вкуса след това. Тези от формите за крем карамел бяха много по- хубави. Аз пускам всичко силиконово в съдомиялната. Дали това не влияе на материала, а впоследствие и на вкуса? Уж пише, че могат да се мият в съдомиялна.

# 653
Не знам какво се има предвид под форми за крем карамел, но имай предвид, че печенето много влияе на вкуса. Пече се по един начин в глинен гювеч, по друг в йена. По един в тава, по друг в чугун.
Последно едно и също нещо в различни съдове пекох, когато правих баклава чийзкейк - направих голям в йена и малки във формички. Не забелязах разлика.

# 654
  • София
Едно време ми беше много мерак за силиконови форми, но отдавна ги зарязах, точно заради промяната във вкуса.

# 655
  • Sofia
Едно време ми беше много мерак за силиконови форми, но отдавна ги зарязах, точно заради промяната във вкуса.
+1  Само дребните (като за мъфини) ползвам все още, по-големите форми натирих в мазето.

# 656
+ още 1 Simple Smile имам няколко, които ползвам за студени форми

# 657
  • In transit
Здравейте, на тези от вас, които използват силиконови форми или тави за печене, прави ли ви впечатление, че печивата придобиват странен вкус, независимо дали са сладки, или солени? Аз много често пека кексове, мъфини и т.н. Веднъж реших да си направя експеримент, като половината от приготвената смес за солени мъфини, изсипах в силиконовите форми, а другата половина, във форми за крем карамел, които предварително намазних и набрашних, за да не залепнат мъфините. Действително имаше забележима разлика във вкуса след това. Тези от формите за крем карамел бяха много по- хубави. Аз пускам всичко силиконово в съдомиялната. Дали това не влияе на материала, а впоследствие и на вкуса? Уж пише, че могат да се мият в съдомиялна.
Ползвам периодично. Не забелязвам никакъв странен вкус. Това, което се сещам за причина е качеството на силикона. Тези, които продават китайските, в магазините за домашни потреби за по 1-2-3 лв. са с ниско качество и с неясен произход на силикона. Те са и доста по-тънки от нормалните.
Хубавите силиконови форми се произвеждат от платинен силикон, по-дебели са и съответно по-качествени.
Мисля, че и съдомиялната влияе. Нямам съдомиялна, но бях дала една форма на съседка, която след ползване я беше измила в съдомиялната. Като престоя два дни, силиконът стана един бял, матов и миришеше странно. Замина в кофата. Предполагам от препаратите, с които се мият съдовете. Аз не бих ги мила там.
Крем карамел не мисля, че е удачно да се прави в такива форми изобщо. Заради горещия карамел, най-вече.

# 658
Изпичането си е различно със сигурност, а знаем на едно печиво коричката колко може да му промени целия вкус и визия...
Имам някакви от тънък силикон, имам и някакви по-скъпи дебели. За малки формички говорим, за кексчета. В тънките форми успяват да се изпекат хубаво и отдолу, а в дебелите явно по-бавно се загрява през силикона и си остават бледи там. Понеже са малки, не се пекат дълго време и разликата е голяма. За нещо което е голямо и иска повече време, може и да успява да хване коричка и отдолу, не знам. Рядко ги ползвам, че мразя да ги мия после, много са досадни.
Имах и за кекс, но нея не смея да я обвиня, че аз и в нормална метална форма не се справям добре с печенето на кекса Grinning Като че ли беше една идея по-зле в силиконовата, де.
Иначе явно си имат някаква годност, след време почват да стават някакви като лепкави на пипане, не знам как да го опиша по-точно.

# 659
Не, не, аз крем карамел приготвям в стандартните форми. В силиконовите правя мъфини и кексове. По- горе написах, че просто реших веднъж да направя мъфини във форми за крем карамел, за да видя има ли разлика във вкуса. Крем карамел правя в купи от неръждаема стомана. Може би става и в керамични, но тях пък ги ползвам за крем брюле.
Освен да дам последен шанс на силиконовите и да ги мия на ръка. Иначе в тях сипвам ядки на децата, така че все пак, съм им намерила приложение. Поне не могат да ги счупят, а и са шарени, та им се радват.

Общи условия

Активация на акаунт