С какво ви дразнят свекървите? – 137

• 34 446
  • 750
  •   1
Отговори
# 570
Мне, Мако, възмездните сделки не се правят по начина, описан от теб. Тук, както казах, логиката ми се губи. Някак странно ми се струва, че Булгарише Мачо, който женски памперси не сменя, а ги делегира на жена си, е приписал къща на жена, с която няма брак. Но, ако приемем, че е така, имаме нормална възмездна сделка - имот срещу гледане. И, за да не ме разбереш погрешно, аз не съм фен на такива простотии, само казвам, че участниците в тях ги намират за нормални. Е, обикновено този, който е ял кИфтетата, после реве, ама...

# 571
Честно казано, на мен никак не ми се връзва патриархален типаж, който тръсва Мама си на снахата, да припише къщата си на жена, с която дори няма брак. Изключително нелогично е.

Меко казано. И не е само това.

# 572
Не  е  само това. Бабата си има имот,  може да го даде на който се грижи за нея. Вместо да подпише продажба, може да е  чрез гледане на някой без покрив. Тя е имала изход, те също.

И не е повдигнат въпрос за имоти, за човещина е въпросът. Всеки си е  под покрива , отделно.Помощ оказват да и намерят подходящи хора. Но не им се дава , може да приберат  каквото има, после да се сетят, че не са питали кой ще гледа, кой ще се облажава.
 А въпросът с болното дете - на снимката си изглежда в норма, има деца дори не изглеждат             и пак се полагат огромни грижи за тях да са самостоятелни в живота и да не разчитат второто дете да е  длъжно към болното, като резервно родено да се грижи - имаме такъв случай, дори са осиновили ,не са си родили, второ, да може един ден първото с проблеми да бъде гледано, когато няма родителите. Може да звучи цинично, но така се разсъждава в определени среди. И пак е работено с това дете, общува на здравей, ръкува се ,пита прости неща,  дава прости отговори. Облича се и съблича, храни се. Нескопосно, с помощ, ако  е за навън ,но опитва.  Контакт може да се гради, независимо формата. Има деца, питомен звук не издават и пак контактуват.А щом има контакт, иам напредък, има работа , има личност.
 Така че, героите на този роман не са съвсем чисти. От помощ как да изкарат ТЕЛК и лечение за една баба се стигна до това ,че е  за да я  изпратят някъде, не да  е лекувана.

# 573
  • при късмета
Уиш, приписването на имот не е възмездна сделка. Ако е с/у гледане, то собственика може да иска да гледат него, а не трето лице. Да, договор за гледане и с него прехвърляне на имот е възмездна сделка, но не е уточнено, че така е прехвърлено. При това в този договор би трябвало да пише, че е длъжна да гледа него, а не майка му, защото неговата част получава. Продължаваш да забравяш или пропускаш нарочно, че и преди приписването, половината къща си е била нейна, след като са я купили заедно. Имат общо дете, брата на авторката и изглежда съжителството е от доста отдавна, щом брата е пълнолетен човек, устроил се в чужбина. Може да има десетки причини за приписването на неговата част.
Иначе си права и аз казах, че участниците имат изкривена представа за морални задължения. Или поне мъжа, защото на жената явно ѝ просветва

# 574
Отлично знам какво е възмездна сделка в правото. Обясних ясно и защо считам описаната от лирическите герои за такава в морален аспект.

# 575
По всяка вероятност имотът, който е "приписан" е наследство на майката, а мъжът няма общо с него. Затова мъжът живее с майка й там, а мъжът и брат му са продали имота на майка си (техния наследствен). Но ако не са си разделили парите, а са останали за този, който е поел ангажимента за майката (който е пастрока на авторката) е съвсем логично той и жена му да поемат отговорност за т. нар. баба. И аз съм против гледането на възрастния човек от жената, защото е жена. Но когато са семейство, което не е само подпис, а и споделена отговорност и съвместност, ще трябва да си споделят и тази отговорност. Не разбирам авторката защо иска да освободи майка си от тази отговорност, както и от отговорността на майка й да се оправя в нейното семейство. Тоест - разбирам - за да може майка й да поеме нейната отговорност за детето.

# 576
  • при късмета
Защо винаги започват свободни съчинения, без да се чете? Няма вероятности, приемаме за казус написаното от автора. А то е, че са купили къщата заедно

# 577
Защо винаги започват свободни съчинения, без да се чете? Няма вероятности, приемаме за казус написаното от автора. А то е, че са купили къщата заедно
Да, върнах се и прочетох. В такъв случай, ако е прехвърлена само на нейно име значи има някакво условие за това, което ние не знаем, а подозирам - и авторката. Не вярвам майка й да е дала пари, за да закупи дела на мъжа си.

# 578
ОК. Приемаме, че къщата е купена заедно. Мъжът прехвърля своя дял на жена си. В замяна, иска тя да гледа майка му. Fair enough. Ако си е мислела, че обядът е безплатен, това  е много глупаво от нейна страна, а глупостта също не е безплатна. Отново fair enough.

# 579
Е, уж къщата купена заедно и прехвърлена изцяло на майката, пък тя ще се маха оттам и ще ходи или при дъщерята или в чужбина!?
За първото го вярвам, има много причини един човек да прехвърли имота си на друг, обаче дареният да бяга от уж неговата собственост, за да си реши проблемите - не!
Или къщата въобще не е на майката, а на мъжа, или Риова не знае нещо там, или тъмни.

Братът чие дете е? На този мъж, или на трети 🙂
Майката ще се окаже огън жена! Вамп 😉

# 580
  • при късмета
Само, че тези неща се уговарят при прехвърлянето, ако ще има условия.  Кой какво си мисли и предполага след тово е без значение

# 581
Не знаем дали мъжът е искал от жена си да прехвърли дела си от къщата в замяна на гледане на майка му, все пак това се е случило години преди бабата да има нужда от такова нещо, пък и се съмнявам се тя да е приела такава уговорка. Вероятно приписването на дела от къщата - която са купили заедно -  е въз основа на взето решение по друга причина. От друга страна, мъжът също явно се чувства собственик на имота, щом строи в него, сигурно си е запазил право на доживотно ползване.

# 582
Не знаем дали мъжът е искал да прехвърли дела си от къщата на жена си срещу гледане на майка му, но знаем, че човешката природа не е особено трудна за предсказване, така че логично е, като дойде моментът за гледане на свекървата, той да ѝ припомни, че е "яла кИфтета" и те не са безплатни.

# 583
Независимо от предварителната уговорка моралната постъпка би била гледа жената, която й е подарила къща. Може и да не я гледа и да я остави на улицата, но това вече говори що за човек е....

# 584
  • София
Независимо от предварителната уговорка моралната постъпка би била гледа жената, която й е подарила къща. Може и да не я гледа и да я остави на улицата, но това вече говори що за човек е....
Това не се знае. Доколкото прочетох, мъжът и жената са купили къщата, жената е работила в чужбина, напълно е възможно да е участвала финансово. Може и да не е така, но го има като вариант, затова го посочвам.

Общи условия

Активация на акаунт