Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 862
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
Чак пък и на директорката няма да дам. Като я гледам какво бмв Х3 кара, а мазилката от стените на градината някой ден просто ще падне върху главата на някое дете. Все съм се чудела как се купува такава кола, като заплатата ти е около 2500-3000 брутно. Въпросът е риторичен. Познавам хора в системата, знам за какви грандиозни измами с отпуснатите пари става въпрос. Знам и как се наемат фирми на кмета или който ще дава най-голям месечен рушвет тн и тн и тн.
Та..  отплеснах се, простете. За повечето директори има едни институции, които ще им прилягат повече, а подарък от мен ще получат в някой друг живот.

# 481
Кошниците са страхотни!
Аз ще изпратя по детето на всяка учителка по една хубава кутия бонбони. И на директорката.

# 482
Във Детските градини трябва доста да се грижат и гледат децата .
Родителите да остават доволни ,че се полагат прекрасни грижи за децата за да си заслужава да им носиш подаръци .
За мен е така.
Все пак всеки си има свое собствено мнение.

# 483
Не правим индивидуални подаръци, винаги е от групата общо за двете госпожи, помощник-възпитателката, понякога и за директорката (основно за Коледа, тъй каъо и тя присъства на тържеството)

# 484
  • София :(
Чак пък и на директорката няма да дам. Като я гледам какво бмв Х3 кара, а мазилката от стените на градината някой ден просто ще падне върху главата на някое дете. Все съм се чудела как се купува такава кола, като заплатата ти е около 2500-3000 брутно. Въпросът е риторичен. Познавам хора в системата, знам за какви грандиозни измами с отпуснатите пари става въпрос. Знам и как се наемат фирми на кмета или който ще дава най-голям месечен рушвет тн и тн и тн.
Та..  отплеснах се, простете. За повечето директори има едни институции, които ще им прилягат повече, а подарък от мен ще получат в някой друг живот.
И аз се чудя като гледам с какви коли си карат хората децата на градина, а се циганят за таксите за допълнителни дейности, на които сами са ги записали и се счупват от метани по висшите етажи за място в безплатна общинска градина, а имат претенции като да плащат за частна гувернантка, ама на - случват се и такива неща... Щом сте убедена, че разполагате с достоверна информация - действайте по надлежния ред.
В противен случай Ви поздравявам https://www.youtube.com/watch?v=p0go-UN1x3g!

Здравейте. Има ли по наредбите някъде фиксиран максимален допустим брой деца в сборна група?

Може да съм пропуснала, но има ли отговор на този въпрос?
И мен ме интересува, особено, когато децата са в предучилищна група.

За настоящата учебна година максималният брой деца в група в детска градина е 28,  независимо дали е чиста или сборна, дали е първа или четвърта, говоря за учебно време - 15.09 - 31.05.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 21:17 от mimensita

# 485
minensita, благодаря!
Намирам Наредба за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, където е регламентирано. Пише 23 деца. Има ли промяна? Или аз не съм разбрала нещо.
Не стига, че се разболява след дни ходене, в предучищна е, ама сега и ще ги събират две групи сборни.

# 486
  • София
Новата Наредба за прием в ясли, детски градини и ПГУ е приета от Столичния общински съвет и е качена на сайта им: https://council.sofia.bg/documents/d/guest/r-121_pr-1

CasaDelSol, 23 е предвиденият максимален брой в Приложение 7 на Наредба за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, но следва да се имат предвид и тези разпоредби от същата наребда:

Чл. 57. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) След определянето на броя на групите броят на децата в групите може да се завиши с до 2 деца в група над максималния съгласно приложение № 7.

Чл. 57а. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) В случаите, когато броят на децата в групите в детските градини, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 12 - за яслените групи, и съответно 18 - за останалите групи, максималният брой на децата в групите може да бъде завишен над максималния по приложение № 7 или над определения по реда на чл. 57 с до 3 деца.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) Завишаването на броя на децата по ал. 1 се извършва след решение на общинския съвет и при условие че са спазени здравните изисквания към детските градини, определени с наредба на министъра на здравеопазването, и изискванията на държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) Решението на общинския съвет по ал. 2 се взема за период една учебна година само в общини с недостиг на места в детските градини.

Т.е. максималните 23 деца за градински групи съгласно приложение 7 от Наредбата могат да се завишат с още 2 по чл. 57 и с още 3 допълнителни по чл. 57а, с което се получават 28.

Последна редакция: пт, 03 мар 2023, 03:08 от *Lorena*

# 487
Великото майско класиране ще е за учебната 2023/2024 г. Това ясно, но, ако отрочето има шанс да го приемат в ясла/ДГ с яслени групи през месец май или юни, може ли да започне да посещава? Той и в момента ходи на ясла, но ни е много далеко. А и нали от 31 май до 15 септември не е задължително да се посещава ясла/ДГ та затова питам, дали на някое освободено място ще може да тръгне или има свободни места, но чакаме септември 🤔🤔🤔🥴🥴

# 488
Vi_to  аз мисля, че не може. Майското класиране е за започване септември. По-рано няма как.

# 489
  • Sofia
"Великото майско класиране" 😆, страхотно попадение!
Не, не може с майското класиране да се тръгне веднага. Това са класирания за началото на следващата учебна година. Тръгване веднага е възможно само на текущи класирания за текущата учебна година, които са от края на август до февруари/март.

През летния период присъствието не е задължително, но децата имат право да останат там, докато дойде времето да тръгнат в новото ДЗ на 15-ти септември. И за този период се правят предварително списъци кои деца ще посещават, защото госпожите са в намален състав, заради отпуските. Тогава децата са в сборни групи, които пак са запълнени като през годината. Просто групите са по-малко на брой.

# 490
Vi_to  аз мисля, че не може. Майското класиране е за започване септември. По-рано няма как.

"Великото майско класиране" 😆, страхотно попадение!
Не, не може с майското класиране да се тръгне веднага. Това са класирания за началото на следващата учебна година. Тръгване веднага е възможно само на текущи класирания за текущата учебна година, които са от края на август до февруари/март.

През летния период присъствието не е задължително, но децата имат право да останат там, докато дойде времето да тръгнат в новото ДЗ на 15-ти септември. И за този период се правят предварително списъци кои деца ще посещават, защото госпожите са в намален състав, заради отпуските. Тогава децата са в сборни групи, които пак са запълнени като през годината. Просто групите са по-малко на брой.

Благодаря и на двете за отговорите❤️

# 491
Lorena, много благодаря!

# 492
Момичета, здравейте❤
Нахлувам в темата с въпрос, който може и да е глупав, може и да е обсъждан- за да участва дъщеря ми в бясната предстояща надпревара ❤😁 , трябва ли тя да е на адрес в София или може само с адреса на баща й?
Аз също не съм на адрес тук.
Много благодаря!

# 493
  • Sofia
за да участва дъщеря ми в бясната предстояща надпревара ❤😁 , трябва ли тя да е на адрес в София или може само с адреса на баща й?
Аз също не съм на адрес тук.
Зависи за коя група кандидатствате.
Ако кандидатствате за яслена група или първа градинска, се гледа адресът на родител.
Ако кандидатствате за втора/трета/четвърта градинска група, се гледа адресът на детето.
Цитат
1. Постоянен адрес НА ЕДИН ОТ РОДИТЕЛИТЕ/настойника на територията на
Столична община, който не е променян към датата на класиране:
- през последните над 3 години - 5 т.
- през последните от 1 до 3 години - 4 т.
- през последната 1 година - 3 т.
Настоящ адрес НА ЕДИН ОТ РОДИТЕЛИТЕ/настойника на територията на Столична община, който не е променян към датата на класиране:
- през последните над 3 години - 4 т.
- през последните от 1 до 3 години - 3 т.
- през последната 1 година - 2 т.
(важи за прием на деца за яслени групи в общинските самостоятелни детски ясли и детски градини и първа градинска група в общинска детска градина)

2.Постоянен адрес НА ДЕТЕТО на територията на Столична община, който не е променян към
датата на класиране:
- през последните над 3 години - 5 т.
- през последните от 1 до 3 години - 4 т.
- през последната 1 година - 3 т.
Настоящ адрес НА ДЕТЕТО на територията на Столична община, който не е променян към
датата на класиране:
- през последните над 3 години - 4 т.
- през последните от 1 до 3 години - 3 т.
- през последната 1 година - 2 т.
(важи за прием на деца от втора до четвърта градински групи в общински детски градини и в подготвителни групи в общински училища)

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 02:55 от Brin de muguet

# 494
Супер, много благодаря!
Малката ноемрви месец става на 3г, тоест кандидатстването е за първа група,доколкото разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт