Начини на борба с инфлацията?

• 6 140
  • 97
  •   1
Отговори
# 45
Записвам се в темата като представител на потърпевшия малък бизнес. Жонглирам ежедневно, ще видим до кога.

# 46
... Икономиката е така направена, че да се основава на потреблението, на харченето, а не на спестяването. За това и бизнесмени като Илън Мъск, алармират, че населението ще започне да намалява,товст няма кой да харчи и така свръх богатите ще обеднеят. Разбира се, за сега икономиката е за сметка на екологията. А би трябвало да са в симбиоза.
а после ще впрегнат екологията да те накарат пак да харчиш, ще те цакат на тема въглероден отпечатък - ще си купуваш електрическа кола, ако си сложиш в дома  станция за зареждане на такива коли, ще имаш облаги и поощрения, ако издишваш въглероден двуокис -данък (ха ха). Богатите няма да обеднеят.

Няколкото най-известни телевизии не трябва да се гледат. Ковид не го ли доказа?

# 47
Не мисля, че човек има какво да направи много в случая. Аз се надявам по-скоро да вдигнат лихвите, че поне малко да се охлади имотния пазар, вече стана недостъпно да живеем по наем, а какво остава за покупка на жилище.
Иначе за другите неща - ще се реже от всичко, то се е видяло. Работодателите няма да ни индексират заплатите, за съжаление. Аз смятам от сега да се запася с трайни продукти за зимата, защото като гледам сега борсовите цени на основните храни, не искам да мисля, какво ще е есента. Но това е временно и дребно решение. В по-дългосрочен план е важно войната да приключи и лихвите да се вдигнат.

# 48
А защо си мислиш, че като се вдигнат лихвите имотите ще станат по-достъпни? Евентуално цената може да спадне малко, но от това ще намажат пак богатите (хората с кеш), а бедните (с ипотеките) ще трябва да плашат по-високи вноски за по-евтин продукт. Или малко танто за кукуригу.

# 49
Вдигането на лихвите ще намали цената с около 10-15%, вноските ще се вдигнат, но и ще се разкарат пишман инвеститорите от пазара. В момента при намаляващо население, цените летят в космоса.
От друга страна вдигането на вноската по ипотеката ще намали разполагаемия доход, хората ще харчат по-малко за излишни неща, от там и логично цените да паднат, но пак аз повече от 20% корекция в цените надолу не виждам. Като цяло ще пострадат хората купили имот, особено за инвестиция на върха на цикъла. Както и при предишната криза.
В момента на пазара има много евтини пари, вина за което имат централните банки. Отдавна трябваше да вдигнат лихвите и да не допускат имотни балони.

# 50
Това, че е произведен преди половин година, примерно и е бил с по-ниска себестойност от гледна точка на суровините, не значи, че ще го продават на по-ниската цена. Утре цените на суровините ще са по-високи и производителя няма да може да си ги позволи, затова вдига цената и на вече произведена продукция.
В момента съм в Германия и ситуацията е точно така. Това, което е поръчано в магазина на стара цена, си остава на старата цена + нормалната надценка. Пресен пример от вчера - купих пакетиран траен продукт от щанда с био-продукти, който струваше около 30% по-малко в сравнение с аналогичния нормален продукт. Просто са по-малко хората, които купуват от био-щанда и там все още се намират продукти от стари доставки.

Още един пример - не знам с какъв срок са договорите на големите вериги, но до преди 2 седмици в нашия район все още можеше да се купи слънчогледово олио на цена от 1,79 евро. Това е цената от декември-януари. Е, изчезваше на момента, но след 2 седмици идваше новото зареждане и отново биваше продавано на тази цена, просто защото доставката му е заявена преди началото на войната в Украйна. Явно в Германия търговците на дребно няма как да си завишат цената защото им се струва ниска, защото е сигурно, че наказанието е неизбежно.

# 51
Има и още нещо. Ако цената на суровината е ниска, респективно се увеличи търговеца моментално вдига цената. Нали трябва да е на печалба. НО ако цената на суровината отново падне, цената на продукта не пада !  Така де, кой ще изостави една чиста печалба. Поне в България е така, за жалост...

# 52
  • София /Абсурдистан
В БГ цените са само нагоре, няма начин нещо да поевтинее.

# 53
И на мен темата ми е интересна и се надявам да стане по-активна и да се включат повече хора с мнения или анализи.

Аз не съм икономист и от тази гледна точка възприемам инфлацията като спекулация на първо място и чак след това като събитие, което зависи и от външни фактори.

Цените могат да се вдигат, защото има проблем с горивата, но смятам, че степента, до която се покачват, е спекулативна, т.е. би могло и да не са толкова високи. Например, на едни места продуктът Х се вдига с 10 стотинки, а на други - с 20, на трети - с 30. Или продуктът У се вдига с 50 стотинки, но за да се компенсират загубите, е достатъчно повишение само с 30 ст.

След като се знае, че икономиката е циклична и на какъв период горе-долу се появяват кризите и инфлациите, би следвало да има по-добри техники за справяне. Тук виждам друга характеристика на спекулативността.

# 54
За да функционира икономиката, трябва да има растеж, който неминуемо е съпроводен с инфлация и после криза. Кризата и спадът в икономиката са задължителни, това е нещо като периодичното изпускане на лава от вулкан или лекото земетресение. Няма как да се противодейства на тези процеси.

# 55
Цените могат да се вдигат, защото има проблем с ....
Цените могат да се вдигат, защото така работи капитализма, трябва да се направят едни "пари прим", ще спрат да се вдигат като измислим някой друг строй.

# 56
Да, и това е спекулация, абсолютно изкуствено създадена ситуация. И така като е създадена, може да се регулира. Тук е ролята на държавата да се намеси и да намери начин да контролира пазара, за да не допусне хиперинфлация и див капитализъм (в който аз не виждам нищо положително).

Последна редакция: сб, 04 юни 2022, 23:09 от Deya 2

# 57

В момента съм в Германия и ситуацията е точно така. Това, което е поръчано в магазина на стара цена, си остава на старата цена + нормалната надценка. Пресен пример от вчера - купих пакетиран траен продукт от щанда с био-продукти, който струваше около 30% по-малко в сравнение с аналогичния нормален продукт. Просто са по-малко хората, които купуват от био-щанда и там все още се намират продукти от стари доставки.

Още един пример - не знам с какъв срок са договорите на големите вериги, но до преди 2 седмици в нашия район все още можеше да се купи слънчогледово олио на цена от 1,79 евро. Това е цената от декември-януари. Е, изчезваше на момента, но след 2 седмици идваше новото зареждане и отново биваше продавано на тази цена, просто защото доставката му е заявена преди началото на войната в Украйна. Явно в Германия търговците на дребно няма как да си завишат цената защото им се струва ниска, защото е сигурно, че наказанието е неизбежно.

Био продукти в Германия често струват колкото или по-малко от другите. А това с олиото от 1,79 преди две седмици е или фантастика, или бъркате датите. Категорично. Но да, спекулата е в значително по-малка степен, защото културата е различна, а пазарът и конкуренцията огромни. Иначе никой държавен орган не може да им каже дали ще продават олио за 1,79 или за 17,90. Такъв контрол просто няма и на може да има. И има стоки на всякакви цени извън Лидл, Алди и Нето.

# 58
Да, и това е спекулация, абсолютно изкуствено създадена ситуация. И така като е създадена, може да се регулира. Тук е ролята на държавата да се намеси и да намери начин да контролира пазара, за да не допусне хиперинфлация и див капитализъм (в който аз не виждам нищо положително).

Див капитализъм отдавна няма, а държавната регулация на пазара помня до какво води.

# 59
Има разбира се див капитализъм  и то много див. Но той няма нищо общо с държавно (не)регулиране.

Общи условия

Активация на акаунт