Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 6

• 65 131
  • 891
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте,  как ви се струват тези изследвния?

Преди време ТСХ ми беше 4.7, но сега се е понижило.

# 121
Защото това, че е в референтните граници, не означава добре. ТСХ не трябва да е над 2-2,5
То и на инсулина му дават граници до 25, но над 10 е проблем и всички с такъв проблем го знаят.

Може ли с просто думи да обясните защо? Какво говори инсулин над горна граница (т.е. над 25)? При човек с ИР. Просто ми стана интересно, ще съм благодарна  🙏🏼

# 122
Здравейте!
Преди месец паднах с колелото и буквално се сгънах на две. Беше много лошо падане. Ударих си ръката, колената, но от сгъването пострада стомаха ми. Нямаше директен удар, но явно и това което стана е било достатъчно. Изчаках известно време да видя дали ще отшумят болките и в крайна сметка посетих гастроентеролог. Прегледа ме на ехограф, но на първо четене не видя нищо. Назначи ми изследвания, които днес пуснах и току-що излезнаха. За съжаление не ми се струват много добри, а каквото прочетох в интернвт6, само ме допритесни. Имам час за четвъртък сутрин, но се сетих за тази тема и искам да попитам и вас за мнение.
Ходих при тази докторка април по други оплаквания. Изписа ми лечение за 3 месеца, което за съжаление не даде резултат. Сега тези изследвания са хем заради падането, хем продължаване на търсене на причината да не се подобрявам от предното лечение.

По принцип хемоглобина ми е нисък (винаги около долната граница), но толкова нисък мисля никога не ми е бил
Sad

# 123
А къде точно е болката в корема и като натъртено ли боли или някак вътрешно? И преди падането от колелото е нямало такава болка, така ли? Хемоглобина е малко нисък, но съм виждала жени с много по-нисък. Ядете ли месо?

Имате ли изследвания преди падането, за да се сравнят стойностите и да се види има ли влошаване вследствие на инцидента? Мога да препоръчам лекарка, при която бях днес на ехография на коремни органи, но ме впечатли с познания и отношение, и подход, и заинтересованост, и желание да открие причината за проблема ми, така че ако искате ми пишете Simple Smile

# 124
Благодаря ти! Писах на лично.
Нямам скорошни изследвания на кръвна картина. Декември изследвах хеликобактер профилактично и беше в норма.
Преди падането нямаше такава болка, да. Боли и двете и като натъртено и вътрешно Sad
Месо не съм яла от 3 седмици, не ми се отразява добре. Нещо не се чувствам окей като ям месо и го спрях.

# 125
Защото това, че е в референтните граници, не означава добре. ТСХ не трябва да е над 2-2,5
То и на инсулина му дават граници до 25, но над 10 е проблем и всички с такъв проблем го знаят.

Може ли с просто думи да обясните защо? Какво говори инсулин над горна граница (т.е. над 25)? При човек с ИР. Просто ми стана интересно, ще съм благодарна  🙏🏼

На "нормалните" лаборатории горната граница на инсулина е 10, тези с 25 са безумни. А най-добре е инсулина да не е повече от 6-7. Всичко над 10 вече говори за потенциална ИР и е хубаво обременяване да се направи. А иначе колкото е по-висок инсулина (като цифра), толкова е по-сериозна ИР.

НОМА индекс се изчислява по тази формула:

HOMA-IR = глюкоза*инсулин/22.5

Съответно получените резултати се тълкуват

Нормален HOMA-IR < 2.5
Рискова зона 2.5-5.0
Висока Инсулинова резистeнтност ( HOMA-IR ) >5.0

# 126
Здравейте,
Бихте ли ми помогнали за разчитането на кръвни изследвания. Благодаря!

Хематология
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
ПКК (8 параметъра)            *
Левкоцити - WBC      8.12   10^9/L   3.50 - 10.50
Еритроцити - RBC      5.03   10^12/L   3.80 - 5.30
Хемоглобин - HGB   ↓   117   g/L   120 - 160
Хематокрит - HCT      0.382   L/L   0.350 - 0.480
MCV (среден обем на еритроцити)   ↓   75.9   fl   82.0 - 99.0
MCH (средно съдържание на хемогл. в 1 еритроцит)   ↓   23.3   pg   27.0 - 33.0
MCHC (средна концентр. на хемогл. в еритроцитите)   ↓   306   g/L   310 - 360
Тромбоцити - PLT   ↑   445   10^9/L   130 - 420
RDW(показател за девиация на еритроцитите)   ↑↑   16.2   %   11.5 - 14.5
MPV(среден обем на тромбоцита)      9.3   fL   8.3 - 13.3

# 127
Вероятно има ниско желязо, проверете го. Всички ниски показатели сочат анемия.

# 128
Благодаря!

# 129
Моля, някой да ми обясни тази безумна стойност на TSH!! Отстранена щитовидна жлеза преди един месец, вземам Ел тироксин 50мл. от две седмици и съм жена на 61години.

# 130
Моля, някой да ми обясни тази безумна стойност на TSH!! Отстранена щитовидна жлеза преди един месец, вземам Ел тироксин 50мл. от две седмици и съм жена на 61години.

Аз съм виждала стойности и над 100 Simple Smile , ТСХ е хормон секретиран от хипофизната жлеза когато засича ниски щитовидни хормони. Тоест с две думи, тази доза  е ниска. Доколкото аз знам, средната нужда на тялото от хормон дневно е около 75мг-100мг, т.е. при отстранена жлеза и нищо не произвеждано от организма този външен прием е малък.

# 131
Здравейте, това значи ли, че някога съм била болна от токсоплазмоза и че имам имунитет?
Благодаря предварително!

# 132
Здравейте, това значи ли, че някога съм била болна от токсоплазмоза и че имам имунитет?
Благодаря предварително!
IgM e за настояща инфекция, igG е за отминала.

# 133
Момичета, как са тези резултати, повода за изследването  е косопад.

Желязо 17.20 umol/l        реф.Ж .(F.) 6.0-26.0
ЖСК     58 umol/l        реф.Ж.(F.)47.0-77.0   
Феритин  68.03 ng/m        реф.  4.63 - 204

# 134

Здравейте някой може ли да ми каже , резултатите от цитонамазка горе долу и вагиналния секрет. Бременна съм в 14+5 преди два дена го пуснах. Надявам се всичко да е наред , пък не ми се чака до следващия преглед на 07.07. Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт