Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 52 103
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
  • София

Честито, Русалке ! Да "илядиш, да изучиш и трите щерки, пък и внуците !
Лошо ми става още отсега, като ви чега за осигуровки, общежития/квартири и прочее административни неволи, съпровождащи ученето в чужбина.А като знам и мойто колко е оправно с административните дела.🤪

# 211
  • София
Споко, няма несправили се с бумагите и администрацията. Simple Smile И що мислиш, че само твоето е неоправно (докато си е още тук, може би), ха ха, неволята бързо ги  прави оправни всички, когато се окажат сами там.. Аз се притеснявам за утре примерно, не защото е неоправна и не е наясно кое как, а защото е мека Мара и за да си спести пререканията с очевидно изнервеното деденце-шеф, което незнайно откъде знае, че ракията я ползваме за  разтривка и се вълнува дали дъщеря ми с дългите си нокти може да работи на компа (тъй като досега всичките му подчинени били момчета), ще приеме нещо, което ще й тежи после..

# 212
  • където и да е,само да не съм сама
Чудя се аз как така за ден темата е "набъбнала" толкова, а то какво било!? Имаме си рожденичка:heart_exl:

Честита да си, Русалке!Да си здрава, ценена, обичана и удовлетворена!
Малките Русалки да те радват, по малко ядосват и да те карат да се чувстваш горда с тях.
Да намираш повече време за себе си, че тук/във форума/ те разчекваме понякога...

Много ми е мило така, като си споделяме и нашите празници,, че покрай децата все не остава време лично за нас.

# 213
  • София
Честит рожден ден Русалке!
Бъди здрава и щастлива!
Късмет на малката Русалка утре!
И аз мисля,че всички рано или късно се научават да се справят с бита в Германия.

# 214
  • София
Весел празник, Русалка! Бъди здрава и обичана!

bibi Мислили ли сте за езикова година/семестър? Отразява се добре на младежите и започват с истинското учене доста по-спокойни и подготвени.

# 215
  • München, Deutschland
Русалче, честит празник! Бъди най-вече здрава, всичко друго се подрежда! Прекрасен жест от децата и много хубава торта. Simple Smile

Съжалявам, пътувах вчера и пристигнахме на вилата, та чак сега виждам темата. Кое точно я притеснява нея? Вероятно условията на дог няма да се променят, а само часовете. Ако пък се промени договора, да помоли да го вземе отпечатан и да го прочете.

Не могат да я задължат да започне повече часове, но ако е частна фирма, а не нещо към уни, може да мрънкат. Тогава трябва да се въоръжи с дебелокожие. По отношение на часовете, ако приеме повече и няма тази точно точка в дог, биха могли да добавят, някое изречение от рода на: die Arbeitsstunden werden in Einvernehmung beider Parteien festgelegt und erbracht / die Arbeitszeit ist flexibel und richtet sich an den Bedürfnissen des Unternehmens sowie deren des MAs или нещо подобно, с което да не я задължат да работи точно в определени часове, които няма да са й удобни заради унито. Tези мога да формулирам и по-добре юридически, но ги давам като идея.

Ако попринцип иска да води преговори за заплата и вече няма да е на минимална ставка, тук вече няма граници какво да поиска...

Не съм сигурна дали изобщо ти разбрах въпроса, малко гадая по това, което написа.

# 216
  • София

bibi Мислили ли сте за езикова година/семестър? Отразява се добре на младежите и започват с истинското учене доста по-спокойни и подготвени.

Не сме,  но не мисля, че с година немски ще достигне нивото на английски, който учи от 5 годишна. Sad
Ще подхвърля идеята, ама и ние сме с 3 моми и всеки семесър ни е "ценен". Wink

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 11:57 от bibi

# 217
  • София
Chrissy, разбрала си Simple Smile  И не, работата не  e свързана с унито въобще, в частен образователен център е.. Нахвърлила си беше какво да му казва днес и беше пуснала текста на момчето, което напусна и с което тя се беше сдушила много през тези десетина месеца (професионално само, човекът е женен). Та отговорът бил:  Ох, и аз исках кротко от шефа разни неща, ама  насреща ми - непробиваема стена. Пожелавам ти good luck, дано ти успееш..Laughing
Аз горе-долу същото й казах като описаното от теб, да видим.Тя в момента е на работа, обещала ми е към 2 часа немско време като се в върне, да ми звънне.

Ваниан, СМГ учат в  8 клас толкова немски, колкото в ЕГ. Нагоре намаляват часовете, да, но поне базата я има. И съответно и време има да се надгражда тук с някой курс от достигнатото В1 до В2 ( те от унито даже А2 искат, при това сред одобрените сертификати стои и  ÖSD, австрийският, който според мен е най-лесният сред всички и по мои наблюдения много рядко се приема в немски университет, дори и да е за С1). При положение, че ще учи на английски, не виждам смисъл от  семестър само за немски. С базата, която има, ще може да си доучва на място езика - и  с ежедневни контакти, и с  курс към Sprachenzentrum-a при желание. Разбирам аз доводите на  многодетните майки с 3 моми..Stuck Out Tongue Closed Eyes Мюнхен си е голям разход.. Случаят на биби е като нашия, само малко наопаки в поредността на децата...

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 12:33 от пенсионирана русалка

# 218
  • София
Преди години, не се сещам къде, бях чела оплакване, че въпреки, че са записали обучение на английски, се оказало, че повечето предмети ги водят на немски. Не се сещам нито къде съм го чела, нито за кое Уни/специалност е ставало въпрос, но със сигурност е било за Германия. Затова като чуя, че обучението е на английски, но искаме малко немски, имам съмнения.
Първоначалният стрес е наистина много голям. Затова подхвърлих идеята. Не за да се преориентират с обучение на немски, а за да намалят поне малко стреса. Не е полезен за никой.
Не следя кой къде какво завършва и колко деца има, но да-не е лесно с три деца.  Затова пък младежите бързо се ориентират, намират работа и успяват да си поемат голяма част от разходите.
Успех на всички! Дано всеки избере точното за него място и специалност! Разбира се и успешно намиране на квартири! Това често е по-трудната част от самият прием.

# 219
  • София
Vanian, ключово е това "преди години". Права си принципно, но в последно време не е вече съвсем така.. Не знам на какво се дължи, вероятно на  Брекзит и лудницата в Нидерландия с квартирите, оттам и отказването на хора да следват там, но вече и немците се ориентират бавно и славно към наистина изцяло английски бакалавърски програми.  Иначе не биха искали такова смехотворно ниво А2 за немския.

# 220
  • München, Deutschland
Здравейте,
Имате ли представа, при започване на работа /20 часова/, освен здравните осигуровки, какви други се дължат и кой ги плаща? Предстои синът ми да започне да си търси работа и като му кажат, да речем, 14 Е на час, това е сума, която би получавал чисто или от нея се приспадат разни данъци? Опитах да потърся в старите теми, но не откривам нищо по този въпрос.

Мартина, ето ти един пример за Steuerklasse 1, т.е. за всички неженени без деца, провинцията е в случая без значение, но ето тук може да видите при каква заплата колко удръжки се дължат и какви>

https://www.brutto-netto-rechner.info/

Ето един пример, който въведох с 550 евро месечно, нарочно над необлагаемия минимум. За съжаление не мога да сменя езика, но първата колонка е месечно, втората - годишно. Вижда се в първата част на таблицата, че не се дължат никакви данъци, навсякъде е 0. Във втората таблица са социални плащания, на немски застраховки, на бг - осигуровки. 50 евро е пенсионната, 6 евро е тази за безработица, 43 евро - здравната, 8 евро - тази за палиативна грижа / грижа като остарееш (нз дали има точно същата в Бг).

Има ги нещата, за които Русалка пише, има и моментът, че тези данъци после може да си ги върнеш, ако докажеш определени разходи и т.н.

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 13:13 от chrissy

# 221
  • столицата
Виждам, че някои университети дават възможност да се   започне от зимен или от летен семестър. Каква е разликата освен месеца, в който се стартира? Има ли някакви плюсове ако се започне от летен семестър например по-малки групи и съответно повече внимание от преподавателя? При летен семестър се изкарва един семестър и се излиза в лятна ваканция, нали? И после се движи в същите времеви интервали със студентите, стартирали в  зимен семестър, но с един срок закъснение.

# 222
  • Варна
А при дъщеря ми какво се случи. Учи на немски - Гьоте във Франкфурт и имаше  доста изпити на английски. Даже за бакалаварската консултантката и беше някаква от бившите руски републики и изобщо не знаеше немски. Всичката литература, която  и даде беше на английски. И никой не се интересува знаеш ли или не.

# 223
  • София
Е, в обратния случай не са ли искали сертификат по английски.. Специалността BWL в унито ( Мannheim)  на моята (следях  нещата за приятелско дете ) си иска и сертификат по английски на ниво С1 освен този по немски. За специалността на моята (Wirtschaftsmathematik) не искаха,  но тя изрично попита дали да  пуска. В хода на следването има доста предмети, за които може да избира на кой от двата езика да са/да държи и изпита съответно. Ето сега примерно с много голямата сгъстеност на изпити през летния семестър остави един директно за септември, не се яви. Предлага се на английски и немски - Методи Монте Карло, ще го държи на английски.

Интересно ми стана и  в частта с дипломната работа. С малките ми дъщери нямам опит, не са стигнали до завършването, но при голямата беше много различно. Беше разпитала отрано предходни випуски, набрала  отзиви при кого нещата стават гладко като комуникация.. Писа на избран преподавател  с искане дипломната работа да се пише под негов контрол, той прие.. Преди това съвсем целенасочено беше писала негова дисциплина/държала изпита  сред избираемите. Wink  Отделно от него беше търсила/получила препоръка при кандидатстването за Корея. Сега ще прави същото и за магистърската..

# 224
  • München, Deutschland
Виждам, че някои университети дават възможност да се   започне от зимен или от летен семестър. Каква е разликата освен месеца, в който се стартира? Има ли някакви плюсове ако се започне от летен семестър например по-малки групи и съответно повече внимание от преподавателя? При летен семестър се изкарва един семестър и се излиза в лятна ваканция, нали? И после се движи в същите времеви интервали със студентите, стартирали в  зимен семестър, но с един срок закъснение.

Няма такова нещо като закъснение. Ти сам си правиш програмата, така че дали ще имаш закъснение спрямо стандартното време за учене, зависи от това как ще си подредиш предметите. Има предмети, които се четат само в летен или само в зимен семестър, има и такива, които се четат през година... Тъпото на започване в летен семестър е, че обикновено цялото следване и изпити са направени за стартиране октомври - т.е. ако имаш задължителни изпити по основни предмети, без които не можеш да минеш на специалните, те се четат така, че да е удобно за стартиращите октомври. Примерно, ако имаш Висша Математика 1, 2 и 3, 1 и 3 се четат зимата, 2 - лятото. Ако започнеш лятото, трябва да започнеш от 2, без да си учил 1. Не е забранено, но ще ти е доста трудно, да не кажа невъзможно.

Общи условия

Активация на акаунт