Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 668
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Привет!
Съжалявам, но ще се намеся защото съм баба на студентка вече в Германия. Чета непрекъснато за липсата на общежития и квартири. Така е защото ние българите вече се представяме много лошо . И една година да се чака за общежитие ще вземат някой току що кандидатствал от Бангладеш или Танганайка. През 1988 -1991 г. дъщеря ми живееше в общежите в Лайпциг. Прекрасно и с великолепно отношение към нея, като българка. След това като аспирантка във Вюрцбург в прекрасна квартира и никак не скъпа. Хазяйката й се отнасяше с нея като към дъщеря. Дъщеря ми тогава казваше "Германците са студени хора, но преценят ли някой от друга нация, разберат ли, че той е свясен веднага го приемат и се отнасят с него като равен".  Е така е било, но сега сме се изродили и германците вече не ни харесват. Жалко, че нашите добри деца, които са  приети да следват ще търпят негативите на посредствените и недостойни българи,  населили Германия. Надявам се  и пожелавам  в скоро време да има промяна и всеки да получава това, което заслужава.  На всички разтревожени мами пожелавам в най-скоро време децата им да намерят подходяща квартира и вярвам, че ще е така, даже и малко по скъпа, но ще стане. Успех!

Последна редакция: пт, 09 сеп 2022, 14:14 от Nina NN

# 601
  • München, Deutschland
Здравейте от още една майка на първокурсничка (в Регенсбург)!
Аз също съм ужасена от липсата на места за настаняване. От общежитията категорично й заявиха, че свободни легла нямат, макар че кандидатства за стая от началото на годината. Други варианти на поносими цени почти няма, никой не отговаря на съобщенията и мейлите й и в момента сме в безтегловност. Сега вече разбирам какво означава по-трудно да бъдеш приет на общежитие, отколкото в университета.
Джента (не съм сигурна правилно ли изписвам ника), специално в Регенсбург (понеже така се случи, че последните години имах все колеги оттам) знам, че вече е нарастнало търсенето, но не може да се сравни с Мюнхен. С това искам да кажа, че периферията на града далеч не е така гъсто заселена, както е в околностите на големите градове. Помислете за варианта да си вземе кола оттук, има и изгодни варианти за първа такава на старо от Бг, а в Германия кола с нов ТЮФ може да се намери за 800-1000. И да я хвърли след 2 години (или да вземе 200-250 евро макс), тези 600 евро ще се изплатят многократно, сравнено с жилище в града. Отделно ще може да пътува, да си пренесе мебели, покупки, това спестява много пари спрямо доставки на каквото и да е.

Аз заминах с малка двуврата корсичка. В Бг беше стегната, докато още си бях в София. За идните 4-5 години употреба сменихме:
- нещо по ходова част - 15 евро струваше тогава, сега е около 30 евро, защото баща ми сменя на неговия Опел на такава платформа същото преди месец и нещо
- свещи (бензинови) за няма 60 евро + ключ за свещи за още десетина евро и въоръжаване с 20-30 минути време
- кабели за свещите - не беше задължително, но решихме да сменим и тях със свещите, нямаха и 30 евро

Всички разходи по колата са се избили дори само с първата мебел на старо, а някои от нещата ползваме и до днес...

Тъй като като студент имаш време, да отделиш 2х годишно по няколко часа времево ще е по силите на всеки. Особено пък ако разликата с квартира в града са х-стотин евро за 10-15-20км или 10-15 минути с колата на посока...

# 602
  • София
jenta23,
преди няколко години близко дете отиде да следва стоматология в Регенсбург. Още тогава имаше проблем с общежитията. Съдрaх се аз оттук да му търся и успях в едно частно, потърсете в Гугъл, носеше фамилното име на собственика, Helmut Achter.  С рейс се стигаше бързо до унито, неудобство беше, че  баните/кухнята бяха общи за етажа, но за първо време беше супер. Аз го видях с очите си, защото пътувахме заедно с кола от БГ до Регенсбург, а после ние  с дъщеря ми продължихме за Нюрнберг.

http://www.studentenwohnheim-achter.de/
И тогава, гледам и сега с тези 275 евро, цената му беше съвсем приемлива за Warmmiete.

Нина, и сега някои хора имат много добро отношение към децата ни, писала съм нееднократно за това какъв късмет имаше дъщеря ми в Аахен с едно частно общежитие, по-услужлив  от собственика, успоредно с това и хаусмайстер, едва ли има някъде другаде. Не ни взе наем за едни 10 дни,  на кухненския плот редом с уверението за  бюргерамт-а беше й оставил и бонбони за приветстване,  беше й заредил тоалетната с тоалетна хартия,  течен сапун, стаята с удължител, предложи помощ за слагане на пердета и сглобяване на мебели.... А като си затръгва дъщеря ми,  имаше още няколко месеца по договор, намери сам  нов наемател, за да не плаща тя напразно оставащото време след предизвестието.

Последна редакция: пт, 09 сеп 2022, 16:33 от пенсионирана русалка

# 603
  • София
Здравейте, започвам да ви чета, дано не съм закъсняла. Бъдещият студент издреди няколко университета, но изобщо не съм убедена, че е направил проучване. По-скоро се повтарят като мантри от уста на уста сред децата. Започвам от нулата и знам, че трябва доста бързичко да събера информация. Младежа се е ориентирал се е към инженерни специалности в Германия или Холандия. Завършва немска гимназия.  Ако има някъде систематизирана информация относно сроковете за подаване на документи за унита и общежития, моля за линк. Също и за посредници за кандидатстване, още не сме преценили дали ще успеем да се справим сами.

# 604
  • където и да е,само да не съм сама
Kalimbi, добре дошла в нашата уютна тема!
Систематизирана информация няма, но в сайта на желаните унита има всичко. Може да разгледате и за рейтинги на унитата за избраните специалности и така да ги филтрирате.
Съветвам вече да се регистрира в платформата за общежития, за да си осигури по-предни позиции. Изисква се само месечно отмятане.
За ползването на посредници имате време да решите, но вече от опит от първа ръка казвам, че информацията и помощта тук са безценни.
Успех!

# 605
  • София
Изисква се само месечно отмятане.

Ina, за протокола само - месечно потвърждение за общежитията има само в  Аахен май, поне сред масово коментираните градове. В повечето се пуска заявление веднъж и това е, няма месечни потвърждения,  като това кога може най-рано да се пусне въпросното заявление е различно по градове. В Аахен може много рано, още отсега,  другаде - след Нова Година, на трети места  6 месеца преди желаната дата за нанасяне, на четвърти като Мюнхен от 15.05 нататък... После, след получено писмо за прием/записване, се  праща последното на Щудентенверк и се чака оферта. В добрия случай идва бързо такава, в много случаи -  уви, не... В Берлин пък е съвсем различно, кандидатства се за общежитие чак след приема. Та общо взето и за общежитията не може да се каже някаква общовалидна информация. И там трябва да се чете по сайтовете им.

# 606
Допълвам Русалка - и в Кьолн е с месечно потвърждение .

# 607
  • София
Здравейте!
Много ми е интересно и ако не ви затруднява бихте ли ми отговорили има ли записани студенти, които тази година да са получили общежитие?  В кой град са и кога са кандидатствали за общежитие? Дано всички получат и се настанят в скоро време.  Нашите деца са образовани и възпитани и заслужават да живеят и учат нормално в Германия. Благодаря предварително.

# 608
  • София
Здравейте!
Много ми е интересно и ако не ви затруднява бихте ли ми отговорили има ли записани студенти, които тази година да са получили общежитие?  В кой град са и кога са кандидатствали за общежитие? Дано всички получат и се настанят в скоро време.  Нашите деца са образовани и възпитани и заслужават да живеят и учат нормално в Германия. Благодаря предварително.

Aз знам за такива в Aachen, Mannheim, Leipzig.

Не е, уви, само до това дали са възпитани и добри и какво заслужават. На места е прекален трудно просто, за други фирмите са се пипали по ушите и късно за пускали заявления, което е изпратило децата ( пак добри и възпитани) назад в листата с чакащи, на някои бъдещи студенти пък не им е било ясно, че е добре да  побутнат лекичко Щудентенверк с мейл, че са приети/записани,  а не да чакат пасивно оферта..

# 609
  • София
Какво означава месечно отмятане/ потвърждение?

# 610
Здравейте!

Манхайм, кандидатствахме в началото на март, "приета" по първо желание. Няма месечно потвърждение.

# 611
В Аахен-кандидатства декември, с месечно потвърждение. Вече е в общежитието.
Всеки месец получава мейл, който трябва да потвърди, че още иска общежитие.

# 612
  • София
Регистрирате се примерно сега на сайта на Щудиренденверк Аахен. Попълавате онлайн формуляр  с разни данни за  бъдещия студент. Упоменавате по ред на желанията общежитията/вида стаи, които ви интересуват. Има определен брой позиции, не можете да упоменете всичко. Всеки месец потвърждавате електронно в определен времеви период заявеното първия път. Ако само един път пропуснете,  не е нужна нова регистрация, но  заявявате отново определена  подредба и съответно губите стария си ред в листата с чакащи и минавате  назад.

# 613
  • където и да е,само да не съм сама
Ох, аз от бързане забравих да пиша, че става въпрос за Аахен.
Благодаря, момичета, за корекцията, защото най-малко искам да подведа някой!

# 614
За Мюнхен е трагично положението, без да искам да ви отчайвам, за общежитията става въпрос😉. Мога да сложа и листа със сроковете за чакане, стигат до 6 семестъра, като по-малко от 2 няма. За да получите контакти на частните наемодатели искат да им изпратите писмо за прием.

Общи условия

Активация на акаунт