Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 666
  • 744
  •   2
Отговори
# 240
  • София
Дали човек само на база сертификати може да стане  учител по английски примерно или някакъв друг бонус да получи, не че грам я  блазни това, де..
Скрит текст:
Заради разни цели във времето дъщеря ми има един тон бумаги, цели 4 на брой сертификата - СРЕ, UniCert IV (C2), такъв за бизнес английски С2 и Тойфел.  Немският - слаба бира, само DSD II. Laughing Шегувам се, но е адски дразнещо това с английския, поне за мен. ОК, Cambridge сертификатът станал  невалиден, държа  в Германия UniCert, понеже бил точно и само за академични цели и според германката - координаторка  в  унито на програмата  за Корея щял да бъде приет гарантирано и за  семестъра там. Друг път, добре че сумата за него беше някаква символична. Наложи се да държи Тойфел, че и да пуска специална молба до централата им, понеже  в езиковия център , в който работеше тогава, беше на длъжността  координатор на Тойфел..
Русалке, защо да е изтекъл Кеймбридж сертификата - те са до живот ?  Със СРЕ може да преподава, да..
За академични  цели - повечето унита искат да е взет не по-рано от 2 г.от датата на започване на обучението.

# 241
Uni-assist уведомяват ли ви, когато са получили документите?

В профила - има зелена индикация когато са проверени . В сайта им има секция в която обясняват получените в мой ден документ се обработват с момента, защото има натрупване около крайната дата и обработването е със закъснение. Но ако клеймото на получаване ви е до 15.07, няма проблеми, ще ги обработват и ще ви се промени статуса в профила на кандидата .

# 242
  • София
Биби, уви, водят се доживотни, да,  ама и за САЕ, и за СРЕ правят често проблеми като са по-стари.. И не  е само нейният случай. Вероятно логиката е същата, кандидатстваш примерно за семестър навън, за стипендия в друга държава (тоест с образователна цел, а не с работна) и обучението ще е на английски, искат ти сертификатът да е  от последните две години, особено като си следвал на немски. Това за преподаването беше тотален майтап... просто се смеех да има полза някаква от толкова натрупани бумаги, удостоверяващи на практика едно и също..Иначе тя има точно нулев интерес към подобно занятие.  Не съм я питала в комплекта документи за работата кой сертификат е приложила (въпреки  двете поредни събеседвания на  немски и английски), но подозирам, че Тойфел.

Другата ми девойка вчера  звънна, както беше обещала.   С отсъствието на напусналия толкова работа се паднала на останалите (има и хора в отпуска), че шефът дори не посмял да закача някого за разговор.  Адски се уморила и предпочела да не подхваща и тя темата. Прибрала се в  почти 40-градусовата жега в общежитието и оттам му пуснала  един дългичък мейл. Дано го прочете целия..И сега  сигурно в петък ще я  чака за вербална престрелка. Laughing

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 08:01 от пенсионирана русалка

# 243
  • столицата
Да подготви патроните и тя:)
И аз накарах моето дете да вземе Кеймбридж сертификата в 11 клас, за да го има при необходимост и защото знаех, че е безсрочен. Явно може да се наложи да го държи пак, в случай, че ѝ трябва английски. Здраве да е!

# 244
  • München, Deutschland
Никога никъде не са ми искали CPE-то в Германия. В Бг преподавах за малко с него.

В Германия питат знаеш ли английски и като кажеш "да", без предупреждение на кандидатстване за работа превключват интервютата на английски за 2-3 въпроса. Изключение прави ако си имал семестър или практика в Америка.

И други приятели работят и с английски, не е имало проблем със сертификати. Прилагат/описват се в пакета неща за кандидатстване и готово.

# 245
  • София
Никога никъде не са ми искали CPE-то в Германия. В Бг преподавах за малко с него.

В Германия питат знаеш ли английски и като кажеш "да", без предупреждение на кандидатстване за работа превключват интервютата на английски за 2-3 въпроса. Изключение прави ако си имал семестър или практика в Америка.

Да, в частта с работата и при нея беше така  (две последователни събеседвания с хора от фирмата на различни позиции, единият е бил сегашният й пряк шеф, другият доста по-високо в йерархията), едното интервю предимно на немски, другото изцяло на английски ( с доста повече от два-три въпроса трябва да е било предвид факта, че  е продължило в zoom около 20 мин). Но в частта  с ученето сертификатът беше нужен за университет в Азия все пак, може пък да не го признават там като европейски, знам ли, не само заради това кога е взет. Няма универсален вариант..... оказва се дори и за ДСД 2. Не бях чувала лично аз за случай не непризнат заради давност немски сертификат. Завършил висше в БГ човек, разполагащ с него  някъде от 2012-2013 при завършване на гимназия, за специализация в Германия държа ДаФ.

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 09:35 от пенсионирана русалка

# 246
В Уни Манхайм за BWL признават оценката по английски от дипломата, ако е отлична. От немската диплома е логично, но признават също и от българската. Не зная дали досега е било така.

# 247
  • София
В Уни Манхайм за BWL признават оценката по английски от дипломата, ако е отлична. От немската диплома е логично, но признават също и от българската. Не зная дали досега е било така.

В годината, когато кандидатства познатото дете, искаха. А то е също от НЕГ Simple Smile  Но важното е как е сега.

# 248
Малко по диагонал изчетох написаното за сертификатите, дано не се повтарям. Сертификтите са безсрочни за работа, но не повече от 2 годишни за обучение. Като пак водещо е решението на университета - дали ще е достатъчно В2, или ще изискват С1. Дали ще направят проверка на зананията с техен тест и реултата ще има тежест на подновен сертификат, или ще искат официален такъв с по скорошно клеймо. Знам ,че специалностите програмиране, информатика и с В2 приемат за обучение, но давността е пак до 2 години.
 В Германия доброто познаване на английския е голям плюс когато става въпрос за работа.  Моят син си осигурява доста сносни работни ангажименти благодарение на добрия си английски.

# 249
  • тук-там
Корнелия, ако четеш тук, моля освободи си малко пощенската кутия. Искам да ти пратя още нещо във връзка с ТМС.

# 250
  • София
Уау, mtz, ако тази Корнелия, към която се обръщаш, е същата Корнелия, за която аз се сещам Smile (какво изречение  сътворих), ще падна.. Толкова ли  бързо е пораснала девойката й, че е вече време за ТМS ?Simple Smile Сякаш съвсем скоро беше приета в училището с най-бурната тема в подфорума "Училища".

# 251
  • тук-там
Девойката сега завърши 10 клас и според мен съвсем правилно са се ориентирали от по-рано да се готвят, за да се яви в 11 клас на ТМС.

# 252
  • София
Девойката сега завърши 10 клас и според мен съвсем правилно са се ориентирали от по-рано да се готвят, за да се яви в 11 клас на ТМС.

Значи е същата дама, ако чете темата - поздрави Heart

Да ви се похваля...
Скрит текст:
в общежитието  на едната ми девойка има момче от  Тунис, учещо в хохшулето в  Манхайм, не в унито. То помолило дъщеря ми да помогне с няколко "урока" на негов състудент по математика. Казах й да не се наема,  понеже трудно за това време от макс месец ще успее да мине с него всичко, а и не знае какво му е нивото, да не излезе после тя виновна при неуспех. Но не, инат..Двама за Германия  чужденци в негово и нейно лице (ученик и учител, хаха) минаха  дружно  Анализ 1 на немски. И сега ми пише " Знаеш ли къде съм, черпят ме за  постигната оценка 2 (една от най-високите в статистиката) в кафетерията на хохшулето, носеща името "Интеграл". Simple Smile

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 14:40 от пенсионирана русалка

# 253
  • София
Ха, колко странно - имаше питане, явно потребителката го изтри, докато пишех... Оставям отговора обаче, макар че така  нарушавам неволно правилата с два поредни поста..Може на някого да е полезен.

Доста е субективно това с унитата за медицина. Като цяло не би трябвало да има огромно значение къде я завършваш, тъй като държавният изпит  в края за  всички е един. Но има значение дали студентът иска да учи Modell- или Regelstudiengang, дали иска да прекара тези 6-7 години в по-голямо или в по-малко градче, дали отдава значение на рейтинги на университети и т.н.. Отделно сега кандидатства първият випуск по новата система,  нека се чуе как приравняват нашата диплома, в която вече ДЗИ не са включени в средния успех. Ако така го оставят и германците (в което се съмнявам),  ще има доста увеличен брой българи с максимална диплома на база оценки само от 11 и 12 клас (до миналата  година борбата за постигане на такава  диплома беше по-друга, понеже  в дипломата влизаха оценките 9-12 клас и двете ДЗИ с  голяма тежест от 1/3). А повече максимални дипломи неминуемо ще означават още по-голяма конкуренция, ако го няма и ТМС елемента..

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 15:42 от пенсионирана русалка

# 254
  • тук-там
Моля някой да информира тук как се превежда дипломата за медицина в Германия. Включени ли са ДЗИ?

Общи условия

Активация на акаунт