Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 653
  • 744
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, записвам се да следя темата отрано. Дъщеря ни ще бъде 8-ми клас и започвам лека полека да се запознавам с условията за кандидатстване в чужбина.
Ако съдя по моята дъщеря, а тя е уж от тези по-ориентираните, дори е доста раничко😊 до 12 клас искаше в Австрия, дори платихме в агенция за унито и април месец каза, не няма в Австия, той университета там, не е много хубав за моята специалностн😁 ще кандидатствам в ТУМ и в СУ, за всеки случай 😆. И там сама ще си кандидаствам, няма да плащаме на агенция и сега, най-много иска там да я приемат, дано🤞. Много се променят в тази възраст и много фактори им повлияват😊, но е добре мамите да сме запознати, че дори и уж големи още са си дечковци, а и на нас да ни е по-спокойно.😉

Така е, искам да съм информирана, за да мога да я насочвам като му дойде времето. Току що приключихме един доста стресов етап, поне за мен, девойката си беше много спокойна около матурите пък и след това. Явно аз съм по-емоциална и ги преживявам нещата. Предполагам, че и със следващия етап ще е същото, та поне да знам къде, какво, другото едва ли ще си го спестя Satisfied

# 286
О и ние, но с малката, честно да ви кажа този в 7 клас беше по-стресов, поне за мен, може и от детето да си зависи, но и с голямата стреса в 7 клас беше повече в сравнение с този за унито сега😉

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 10:43 от julika

# 287
Приятен ден!

Извинявам се на всички съфорумци по темата, за следващия "офф топик".

" КОРНЕЛИЯ, до Вас не могат да бъдат изпращани съобщения, защото сте изчерпала своя лимит и сте си запълнили кутията във форума за входящи такива и поради тази причина не мога да Ви  отговоря на зададения от Вас въпрос във връзка с TMS. Трябва да освободите място."

Пожелания за весело лято, здраве и късмет на нашите деца!

Поздрави!

# 288
  • столицата
Получихме оферта за общежитие във Виена, но във форуми прочетохме, че  има проблем с нета в сградата. В тази връзка, някой може ли да помогне с идеи за алтернативен нет /мисля си за мобилен през телефона или нещо друго/, което и да е на прилични цени все пак?

# 289
  • София
Какви проблеми точно? Ако е бавен  нетът - това не е нещо нечувано за Германия,  предполагам и за Австрия. Нетът не е като у нас - хем често е бавен, хем е скъп, АКО не ти е включен в  наема.

# 290
Здравейте!

С дъщеря ми сме подали документи в няколко университета, като избраните от нея специалности са с ограничен прием и съответно кандидатстването е през портала hochschulstart.
Тъй като получи първо предложение, бих искала да попитам запознатите със системата, ако натиснем бутона "Angebot prüfen und annehmen" дали веднага това предложение ще бъде прието, или ще има междинна стъпка на проверка, например на срока за потвърждаване или друго.

Благодаря предварително!

# 291
  • София
Докато не натиснете бутона, все още можете да изчаквате и други оферти, ако  това е питането. Натиснете ли го, счита се за финално потвърдено желанието и другите позиции в листата автоматично изчезват. Поне така беше преди, съмнявам се сега нещо да е променено.

# 292
Докато не натиснете бутона, все още можете да изчаквате и други оферти, ако  това е питането. Натиснете ли го, счита се за финално потвърдено желанието и другите позиции в листата автоматично изчезват. Поне така беше преди, съмнявам се сега нещо да е променено.

Благодаря Ви! Точно това ми беше питането. А сега трябва да изчакаме до затварянето на системата ли, което ще е след месец? Каква е тактиката, ако има такава?

# 293
  • София
Този въпрос много не го разбрах...Нищо не изчаквате. Потвърждавате  офертата, другите позиции изчезват и действате вече през портала на университета, за който сте потвърдили като сте  натиснали бутона. Там вече ще имате инфо за срок за записване и нужни документи за представяне. Внимавайте, специалностите  с ограничен прием, тоест с NC, за разлика от тези без ограничения, имат и по-кратки срокове за записване, ако ги пропуснете, губите мястото и за него на втори тур се дава оферта на следващ по нека го наречем бал кандидат.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 13:56 от пенсионирана русалка

# 294
Може би въпросът е докога може да се изчака без да се загуби мястото, на което е приета. Ако първо желание е уни с NC, където резултатите излизат към средата на август  и не сме приети, може ли все още да потвърдим офертата за второто желание  или вече ще е късно?

# 295
  • София
Може би въпросът е докога може да се изчака без да се загуби мястото, на което е приета. Ако първо желание е уни с NC, където резултатите излизат към средата на август  и не сме приети, може ли все още да потвърдим офертата за второто желание  или вече ще е късно?
Нали говорим за случай, когато е  натиснат вече бутонът за потвърждение, тоест офертата е приета.. Тогава вече други оферти за специалности c NC от списъка на кандидата не се очакват.

Aко не е натиснато потвърждението обаче, схемата е друга. Засега има една оферта, не по първо желание (примерно четвърто от общо 4),  и  още три позиции, за които още няма оферти. При идване на втора оферта (примерно за позиция 3), системата на база направената от кандидата подредба (така наречения Priorisierung) в низходящ ред маха по-долната като позиция оферта (тази от позиция 4). Така кандидатът остава  с една оферта и  две позиции още без отговор ( 1 и 2 желание)..

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 11:59 от пенсионирана русалка

# 296
Съжалявам, че не съм била ясна. Докога можем да изчакаме без да е натиснат бутона и да не изгубим мястото, докато чакаме резултатите от класирането за първо желание? Реално това е първо класиране, просто резултатите идват по-късно, но изчакват ли унитата без критерии за прием да излезе класирането в тези с NC или ако сега (или в някакъв кратък срок) не приемеш офертата, губиш мястото. Дано стана по-ясно😊

# 297
  • София
Двете задавате различен въпрос, затова става объркването. Simple Smile Да, в рамките на така наречената Koordinierungsphase  (до 24.08) няма проблем, офертата си стои, щом не е по първо желание. Стои до момента, в който бъде изместена от по-горна, не стоят паралелно  3,4,5 оферти..Но това е така, защото НЕ сте натиснали бутона за приемане. Натиснете ли го, дори да е за позиция 4 (най-нежеланата) от горния пример, вече други оферти няма.

# 298
Благодаря, Русалка, за мен всичко е ясно. Чакаме си търпеливо😏

# 299
  • София
Благодаря, Русалка, за мен всичко е ясно. Чакаме си търпеливо😏

Между другото, не помня къде из форума бях чела изказване на потребител, че е стреснат от сложността на кандидатстването в Германия. Всъщност според мен  е доста добре измислена системата им - единна платформа, това е едното. Хем се следват, доколкото балът позволява при специалностите с NC, желанията на кандидатите, хем не се задържат места при налична повече от 1 оферта и се пренасочват  моментално към друг, това е второто.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 12:20 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт