Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 684
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Да пусна и в тази тема, защото може за някого да е важно. 😃

За тези, на които им се налага: България открива ново генерално консулство в Дюселдорф:

https://money.bg/politics/balgariya-otkriva-4-novi-konsulstva-v- … to-generalni.html

И още една добра новина - говори се за помощи през есента/зимата за студентите. Не се знае какво и под каква форма, евентуално може да има някаква яснота след по-голяма среща на коалицията (клаузур), планирана за другата седмица.

Днес някъде из немските сайтове, не ми се търси къде, прочетох, че помощта от 300 евро (еднократна) за студенти ще е steuerbedingt (обвързана с плащането на данъци) и ще бъде преведена  със септемврийската заплата.

# 541
  • München, Deutschland
Да, тази, вече решената, е само за работещи, най-грубо казано, вкл. и работещи студенти. Коментират се обаче други помощи, които още не са измислени, от които да могат да се ползват и студенти и пенсионери, които няма да получат нищо от сегашните септемврийски 300 евро (освен ако не работят). Аз втората помощ визирах.

# 542
  • Germany
Здравейте,
имам въпрос към майките на студенти, които са представяли документи за практики, при кандидастването в немски университет. Може ли да ме ориентирате какъв точно трябва да е документа? Синът ми е в момента на практика е една неправителствена организация в БГ и те са му казали, че ще му дадат какъвто документа му е нужен, но ние не сме наясно какво точно му трябва. Интересува ме също така дали трябва да го преведем на немски /ще бъде на английски/?

# 543
Здравейте,
имам въпрос към майките на студенти, които са представяли документи за практики, при кандидастването в немски университет. Може ли да ме ориентирате какъв точно трябва да е документа? Синът ми е в момента на практика е една неправителствена организация в БГ и те са му казали, че ще му дадат какъвто документа му е нужен, но ние не сме наясно какво точно му трябва. Интересува ме също така дали трябва да го преведем на немски /ще бъде на английски/?

Няма нужда от превод щом е на английски. Текстът е свободен, но да е на тяхна бланка, да има пълния ив адрес, плюс сайта и имейла им. Да пише от кога до кога е бил при тях, какво точно е правил и в какви инициативи е участвал или присъствал. А, и кой е написал документа с данни за контакт точно с него. По желание е добре да дадат оценка на работата му.

# 544
  • Germany
Много благодаря!

# 545
  • София
Има си за повечето специалности готови бланки,  които са на английски/немски и не се превеждат.  Назад примерно дадох линк към тази за aeropsace в  ТУМ.

# 546
И моят син изтегля бланка от сайта на унито. Попълва ръчно , като описва на немски подробно какво е правил. Подпечатва и подписва мениджърът на комплекса в който е проведен стажа.

# 547
  • Germany
Благодаря ви за включването!
Младежа се обади до единият от университетите, които си е набелязал и са му казали, че трябва да е свободен текст, като задължително трябва да присъства срок, задължения и лице за контакт.

# 548
Защо всички кандидатстват машиностроене в Германия? Това е нещо толкова масово като информатиката тука. Според мен е интересна тенденция. Защо не примерно строително инженерство. Една доста силна дисциплина в Германия.

Последна редакция: чт, 01 сеп 2022, 21:26 от Ivan2737

# 549
  • София
Вероятно заради различните опции за по-тясно профилиране (в магистърска програма  и в последваща работа) пред завършилия бакалавър Maschinenbau - в областта на Automobilindustrie, Luft- und Raumfahrttechnik, Medizintechnik, Energietechnik, Anlagenbau и т.н..

# 550
  • München, Deutschland
Защо всички кандидатстват машиностроене в Германия? Това е нещо толкова масово като информатиката тука. Според мен е интересна тенденция. Защо не примерно строително инженерство. Една доста силна дисциплина в Германия.

Щото това се търси. Повечето, дето учиха за строителни инж, стоят на нископлатени работи... Също и архитектите, колкото и да харесвам тази специалност...

# 551

Щото това се търси. Повечето, дето учиха за строителни инж, стоят на нископлатени работи... Също и архитектите, колкото и да харесвам тази специалност...

Да, но машиностроенето много малко хора го завършват.

# 552
  • София

Малко хора го завършват в Regelstudienzeit, а това е друго все пак. Всъщност множество специалности в Германия не се завършват в рамките на  зададените 6-7 семестъра. И не само от българчетата.. Тези, които не завършват въобще, окапват обикновено като круши още през първите 2-3 семестъра. Такава им е системата  в Германия ( с малки изключения) - широка фуния на входа,  стесняваща се много  в процеса на обучение. Никой не им е обещавал на децата, че е лесно да завършиш..

Последна редакция: пт, 02 сеп 2022, 07:52 от пенсионирана русалка

# 553

Завършват го, по интересното е да се проследи реализацията им. Дали остават да работят където са завършили, как се котират ако остават. Или се прибират насам,  и как осребряват доброто образование получено в Германия на местния пазар на труда? Лично за мен това е по интересната тема от това кой завършва и кога. Резултата е по интересен.

# 554
Синът ми , а и всички негови съученици, които завършиха в Германия работят по специалността си там ( включително и тези, които не са инженерни специалности )

Общи условия

Активация на акаунт