Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 661
  • 744
  •   1
Отговори
# 615
  • Русе
Здравейте!
Много ми е интересно и ако не ви затруднява бихте ли ми отговорили има ли записани студенти, които тази година да са получили общежитие?  В кой град са и кога са кандидатствали за общежитие? Дано всички получат и се настанят в скоро време.  Нашите деца са образовани и възпитани и заслужават да живеят и учат нормално в Германия. Благодаря предварително.

Кандидатствахме за общежитие в Щутгарт в началото на Януари. Приеха ни в края на Юли. Ще платим един наем повече, защото настаняването и е от 1 Септември, а лекциите започват Октомври,  но това да е проблема. Специалността, която си е избрала се изучава едновременно в Тюбинген и Щутгарт, така че ще пътува до Тюбинген поне два дни в седмицата.

# 616
  • София
kalimbi, прочетох поста Ви в 12-класнта тема, но отговарям тук.  Най-важното е  да си изясните, както Ви  посъветва mtz, дали синът Ви иска Германия или Нидерландия.
Постът на дамата за 15 унита с все различни специалности е може би  за дете, което до последно не е  наясно какво точно иска, знам ли..Тоест втората стъпка след държавата според мен е  изясняването на специалността. След това вече е  по-лесно. Множество пъти съм давала в тази тема линк към сайта на ДААД.
https://www.daad.de/de/studieren-und-forschen-in-deutschland/stu … le-studiengaenge/
1.  Въвежда/те в търсачката критериите, които ви интересуват - специалност, вид учебно заведение ( университет или хохшуле), език на преподаване, желана провинция, начало през зимен или летен семестър, кандидатстване с или без NC и т.н..Системата ще генерира списък с отговарящите на изискванията Ви варианти.
2. Отваря/те сайтовете на отделните университети в тази генерирана листа, четете, сравнявате програми и т.н.
3. Прочита/те отзиви за въпросната специалност в уни Х, У, Z в нета. Написва/те примерно  Masсhinenbau (или друга специалност) RWTH (или друг университет) Bachelor (програма бакалавър/магистър) Study check (сайт с мнения на студенти, следващи съответната специалност на избраното място) Meinungen. Пак сравнявате, изграждате си някаква представа кое как е..
4. Присъединява/те се към фейсбук групата за студенти в Германия. При вече поизбистрени идеи задавате конкретни въпроси, на които не сте намерили отговор в горните стъпки. Някой, следващ там,  със сигурност ще отговори. Намира/те  и познат, следващ на избраното място. Ако се съгласи, виждате се да разкаже..На моята дъщеря по-голямо момиче й разказа за медицината в Аахен, после тя пък разказа на  момче и момиче, вероятно те  вече обясняват на други Simple SmileТака беше и с другата ми девойка в Манхайм.
5. Изяснява/те си финалния набор от унита. Разглеждате в нета и градовете, в които се намират, все пак студентът ще е там минимум 3 години. Някои искат малки и по-спокойни места, други търсят големия град с повечето опции за социализация, работа, забавления.. И като е/сте наясно кои са примерно желаните 2,3 , 4 университета, отваря/те сайтовете на общежитията по места и разучавате кога най-рано може да се подаде заявление и дали има нужда от ежемесечно потвърждение.

Това не са задължителни стъпки, а просто добри ориентири за някой, тепърва навлизащ в сагата "Кандидатстване в Германия". Но при всички положения ориентирането в нещата си иска четене, дори и да наемете фирма..

Последна редакция: нд, 11 сеп 2022, 10:51 от пенсионирана русалка

# 617
  • София
А какво ви е мнението за паралелно кандидатстване в и Германия, и в Нидерландия? Щерката, както писах, иска инж.специалност на АЕ и изборът е доста ограничен.Свели сме избора до 4 унита - 2 в Германия и 2 в Нидерландия. Навсякъде с общежитията и квартирите е ад. Sad

# 618
  • столицата
В групата във фейсбук се предлага стая в Мюнстер ако някой търси.

# 619
В Ройтлинген ( Баден - Вюртемберг ) , регистрацията в Щудиеренденверк за общежитие започва на 1.04 , има регулярно потвърждение по имейл в месеците до самото кандидатстване .  Важно е да се посочат всички възможни опции за различните видове стаи .
Изключително важно е настояването след това, за да се получи общежитие . Почти винаги , след като представиш щудиенбешайнигунга ти отказват с аргумента, че свободни стаи няма .
Следва писането на стегнати , аргументирани и настоятелни имейли и звънене по телефона в посочените дни за контакт .
Два пъти по този начин синът ми се пребори за стая ( първият път в началото на следването и вторият път след два семестъра в чужбина по Еразъм )
Не мисля, че отказват само на българи, той имаше състудентка от Китай, която живя няколко месеца на хотел .
Още нещо - след като се случи приема и се заплатят таксите, изисквайте по имейл да получите възможно най- бързо щудиенбешайнигунга , за да се представи веднага на Щудиеренденверк за общежитие .

# 620
  • Germany
А за Фрайбург да има информация някой? Университета там е една от опциите на синът ми и ми се иска, ако е там да пробва в общежитие, а не WG.

# 621
  • тук-там
Дъщеря ми пробва да пусне за общежитие във Фрайбург, но каза, че все още не е отворено. Нямам представа дали там е лесно или трудно да се снабдиш със стая в общежитие.

# 622
  • София
kalimbi, прочетох поста Ви в 12-класнта тема, но отговарям тук.  Най-важното е  да си изясните, както Ви  посъветва mtz, дали синът Ви иска Германия или Нидерландия.
Постът на дамата за 15 унита с все различни специалности е може би  за дете, което до последно не е  наясно какво точно иска, знам ли..Тоест втората стъпка след държавата според мен е  изясняването на специалността. След това вече е  по-лесно. Множество пъти съм давала в тази тема линк към сайта на ДААД.
https://www.daad.de/de/studieren-und-forschen-in-deutschland/stu … le-studiengaenge/
......
Това не са задължителни стъпки, а просто добри ориентири за някой, тепърва навлизащ в сагата "Кандидатстване в Германия". Но при всички положения ориентирането в нещата си иска четене, дори и да наемете фирма..

пенсионирана русалка, много благодаря за съветите и за линка! От вчера съм доста разколебана дали аз да ровя или да оставя бъдещия студент да си върши сам работата. Защото виждам какво той прави по въпроса - нищо за момента. Едно голо желание не е достатъчно, ясно е, че на никой не му се занимава с досадните детайли. Но...нали затова са майките. Да досаждат и да задават въпроси. И когато младежа стигне до точката на кипене и фучене, ще започнем със стъпка 1 - избора на специалност Simple Smile

# 623
  • България
Споделям опит: оставих бъдещия студент да се оправя сам. Намесих се на края. Намесих и Русалката Heart HeartHeart
Той се оправи доста по-добре от очакванията ми.
Според моите разбирания, най-важната ми задача като майка е да науча децата си да се справят сами в живота. Наблюдавам и се включвам при нужда. Тази стратегия в краткосрочен план ми коства нерви, но в дългосрочен - спокойствие.

# 624
  • София
SofiaV, съгласна съм, искам точно така да се настроя. В крайна сметка,  ако се събуди от сладка дрямка прекалено късно, може и по- нататък да кандидатства . Това е негово желание, не мое. За сега му препратих линка от Русалката, да си чете. Като имам време ще разгледам и аз.

# 625
Здравейте,
Имам студент от тази година в TU Berlin. Дилемата беше  HTW Berlin, Universität zu Köln и TU Berlin. Избра си последния-дано е правилния му избор, че малко и гаджето повлия.
Да, ама проблема с общежитията е огромен.
Какво се случва със студенти, на които им е невъзможно да плащат студени наеми от 450 евро и нагоре за частни квартири, ако изобщо има такива, защото и тук като в Нидерландия не те приемат?
Беше студент в Нидерландия и имахме късмета да намерим квартира чрез една национална агенция и помогнах и на много други деца да си наемат стая чрез тях.
Та се надявам и тук да стане така! Съдбата някак си връща жеста, дано!
В общежитията стоят с месеци едни свободни стаи и не се отдават, защото се чакало18 месеца за нея. Каква е политиката на тези общежития- защо не отдават стаите и не ги премахнат от листата със свободни стаи?
От момента, в който е приет, е закандидатствал за общежитие в Берлин.
В Кьолн преди да е приет получи предложение за стая, а тук- чакаш...
Моля ви, предложете идеи как да си намери стая в общежитие.
Има ли мами в групата, чиито деца учат в Берлин и познават ли някой да освобождава стаята си?
Писал е във всички фейсбук групи, имейли на общежития, звънял е за разговор- отговорът е" има чакащи преди вас".
Ще съм ви безкрайно благодарна със съвети и предложения, защото сме отчаяни.
С ограничен бюджет сме и не можем да си позоволим висок наем, затова се насочихме към общежитията.
Благодаря ви предварително!

# 626
Само 2-3 дни след като официално заявиха на дъщеря ми, че свободни места в общежитията няма, послушахме съвета за стегнати, аргументирани и настоятелни имейли и телефонни обаждания Simple Smile Тя се обади на телефоните за връзка и същата дама, която й беше изпратила отказ, й изпрати предварителен договор. Логика няма, но резултатът поне е в наша полза. Стискам палци на всички, които още са в процес на търсене!

# 627
  • София
Само 2-3 дни след като официално заявиха на дъщеря ми, че свободни места в общежитията няма, послушахме съвета за стегнати, аргументирани и настоятелни имейли и телефонни обаждания Simple Smile Тя се обади на телефоните за връзка и същата дама, която й беше изпратила отказ, й изпрати предварителен договор. Логика няма, но резултатът поне е в наша полза. Стискам палци на всички, които още са в процес на търсене!
Ето така се прави, на немците (не само, когато става дума за общежитията) често трябва да им напомняш за себе си, а не просто да чакаш да те огрее, защото отдавна си подал заявление.

# 628
  • София
Само потвърждават моето мнение, че не ние сме измислили корупцията и връзките. Нали бяха по правилата?!

# 629
  • София
Привет!
Да, какво излиза, че германците, които се славят с ред и законност има нещо пропукано и при тях. Поисках да си изясня и от коментарите на някой от вас го направих. Няма ред! . Какво значи "да не чакаш да те огрее" ? Ами чакаш реда си!!! Значи ако не чакаш, следва да ходиш да се молиш, а даже и да "шариш нещичко" наречено подкуп. Аз съм разочарована от прословутия им ред. Не мислете, че сме засегнати от този ред. При нас нещата стоят по друг начин и не сме засегнати от този ред, но ме боли, че много деца се сблъскват с разочарование още в началото на самостоятелния им живот. А най-жалкото е, че това разочарование идва от служителите на страна за която това не са предполагали. Не искам да кажа, че това е масово явление и дано не е и се надявам всички, ама всички студенти вече да се устроят подобаващо. Най-искрено им го пожелавам.

Общи условия

Активация на акаунт