Американски колеж - двадесет и шеста тема

• 73 738
  • 765
  •   1
Отговори
# 630
  • софия
Амели, не разбирам какво си написала, тъй като и нямам никаква представа за кандидатстването в Щатите. Като цяло почти не познавам деца, кандидатвали там и не съм се интересувала. Жената попита има ли ранен прием за Европа и аз й отговорих, че има. Кандидатства се рано и резултатите излизат рано, казват му ранен прием в Европа, знам 4 такива университета.
Да, да, хубаво е, че си отговорила на жената. Въпросът е, че в смисъла на ранно кандидатсване като процес, част  от общия процес по кандидатсване, нешата не са срваними и в този ред на мисли, няма ранен прием в Европа.

# 631
  • София
Като гледам въпроса на Гадамер, май настана объркване. В Англия няма ранно кандидатстване, но на Оксбридж сроковете са по-рано от тези на другите университети.

# 632
Амели, не разбирам какво си написала, тъй като и нямам никаква представа за кандидатстването в Щатите. Като цяло почти не познавам деца, кандидатвали там и не съм се интересувала. Жената попита има ли ранен прием за Европа и аз й отговорих, че има. Кандидатства се рано и резултатите излизат рано, казват му ранен прием в Европа, знам 4 такива университета.

Ще бъде полезно да споделите за тези университети. По различни причини със сигурност има много ученици, които ще предпочетат университет в Европа.

Гад, не можеш. Има само един прием. Няма ранен прием (в смисъла, който беше обяснен) както в САЩ. За Оксбридж се държи и изпит, така че няма как да позволят да се вземе два пъти в една учебна година.

# 633
  • София
Desertstorm , да вземем Германия. Там има частни университети и не знам какви са им сроковете, но в държавните резултатите излизат късно (след май, ако не се лъжа). Аналогично е и в Швейцария. Такава им е системата на прием. Не знам кога се кандидатства.
За Холандия - има деца, които вече са приети в разни университети, а на други тепърва им предстои да държат изпити. Това обаче не значи непременно, че имат различни срокове за кандидатстване, а че приемните им процедури са различни. За Англия писахме - Оксбридж излизат с резултати през януари, но и по-рано се кандидатства, в другите университети - по-късно и кандидатстване, и резултати.  За Франция не съм се интересувала, както и за Италия, Дания, Белгия, Швеция или Испания. Гледала съм Бокони, но той е частен университет и със собствени срокове. В САЩ сроковете са доста уеднаквени - както за кандидатстване, така и за обявяване на резултати, но говорим за една държава. И все пак и там си има нюанси.

# 634
  • софия
А в Англия, ако не си приет на ранен прием, можеш ли да кандидатстваш на регулярен прием след ранния?
Не, не можеш на същото място. Можеш в други университети.
За да няма объркване - няма ранен прием, в смисъла на ранният прием САЩ, в Англия.
Има нормално кандидатсване с различни срокове: дати за подаване на документи - различни - за повечето университети.
 - документи за прием до тази дата.
 - известяване на резултати на/след тази дата.
Оксбирдж (Оксфорд и Кеймбридж) са значително по-ранна дата като краен срок за подаване на документи и доста по-ранно известяване на резултати (приети).

# 635
  • Софето
Амели, благодаря ти за разказа, прекрасна си. Изключително интересно и полезно ми е всичко споделено за обучението в САЩ.
Успех на твоето хлапе!

# 636
  • София
Документи (I 20, паспорт, лична карта), малко пари в брой, кредитни карти, US телефонен номер, Covid certificate
Чадър
Дрехи, обувки
Лекарства, козметика
Хавлиени кърпи, халат за баня
Джапанки
Калкулатор
Резервни очила
Маски (covid)
Преходници
Калъфки, 1 долен чаршаф, ушит по поръчка, лятна памучна олекотена завивка
Официално или полуофициално облекло
Несесер с химикалки, ножица, тетрадка

От Амазон:
Торба за пране
Shower caddy
Долен чаршаф
По-дебела завивка
Протектор/омекотител за матрак
Закачалки - ненужни, защото имаха в стаята
Вентилатор
Настолна лампа - ненужна, имат си лампи в стаите
Местен разклонител - ненужен, голям и тежък, преходниците вършат работа
Перилни препарати
Килимче за пред леглото - май стои неразопаковано
Сешоар
Мини ютия - стои неизползвана
Зимно яке и обувки
Термометър

Ненужните неща върна.

Хладилник - под наем общ със съквартирантите.
Телевизор един от тях донесе.

Пътувахме с три големи сгъваеми сака / check in/, Ученическата му раница с лаптопа, малък куфар и две големи раници (carry on). Идеята - ако се загуби част от багажа ни, да имаме под ръка неща от първа необходимост.
Багажът - в торби за вакуумиране, саковете - далеч под допустимите 23 кг.
От летището бяхме поръчали шатъл до Ню Хейвън, закара ни право в хотела (на 5 минути пеша от колежа). Преспахме, на другата сутрин занесохме багажа, после взехме поръчките от Амазон (поръчахме ги два-три дни по-рано), занесохме и тях в стаята, всичко подредихме и в 12:00 часа бяхме приключили с настаняването. На другия ден, след церемонията по откриването, ние тръгнахме към Ню Йорк и тогава разгледахме града. Младежът го разгледа впоследствие през ваканцията за Thanks giving, както и Бостън.

Бележка: матраците им са с особени размери и са твърди, затова е добре да се ползва протектор. Нещо такова https://www.amazon.com/EASELAND-Mattress-Mattress-Stretches-Alte … 1675024738&sr=8-7

Носихме оттук неща, които и там могат да се купят, но му беше хубаво да си легне в памучни, изпрани и изгладени чаршафи и на дишаща, охлаждаща възглавница (до към края на септември е топло и влажно). Там са доста популярни материи от микрофибър за чаршафи и завивки и плюш за хавлиите, затова гледах тези неща от тук да ги занесем. Дрехи и обувки може и там да се поръчат.

При нас беше по-сбита организацията, но исках да дам вариант и без кола под наем и пазаруване на място. Емоциите и при нас бяха на макс Simple Smile

И само като уточнение - всеки колеж всъщност се състои от няколко сгради, подредени около неговия вътрешен двор. Като добавим учебните сгради, сградите на Graduate Schools, библиотеките, галериите, музеите, алеите, улиците, площадите, градинките, че дори и книжарниците и пицариите, които са покрай колежите и се пълнят основно от студентите и посетителите, може да се добие представа за това как изглежда това вълшебно място.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 09:45 от Prizma

# 637
  • софия
Точно вълшебно е думата.
И вътрешните дворове са наистина важно уточнение.
Като докопам апарата може и да покажа снимки.
Призма, благодаря ти, че писа!

Хайде ако има и други, които биха жертвали време да пишат, да ни зарадват.
Нека дадем инфо и вдъхновение на идващите след нас Simple Smile

# 638
  • София
Има ли някой, който може да сподели нещо за Penn University?

# 639
  • Sofia
На нас най не ни хареса от тези, които поразгледахме. Няма го това усещане… за студентски живот в кампус, ако мога така да се изразя. Някак разхвърляно е- прекалено голямо, шумно, отвсякъде заобиколено от болници и административни сгради.
Изобщо не си позволявам да коментирам разнообразието от специалности и всички възможности, които предлага, само лично усещане.

# 640
Има ли някой, който може да сподели нещо за Penn University?

Надявам се тази статия да ви е от полза. Предполагам, че вие се интересувате от този, който е част от Ivy League. Топ 10 университет в Америка.

https://blog.prep scholars.com/penn-state-vs-upenn

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 06:33 от desertstorm

# 641
  • София
Аз имам повече личен опит от Станфорд, хем беше лятото, и пак си има студентския жив дух. А Йейл го усетих като все едно си в “Хари Потър”, толкова старинно беше. И в Йейл, пак лятото, имаше студенти, и по алеите, и по кафенетата наоколо.

# 642
  • софия
Sharky,  разкажи за Станфорд, моля те!
Rosss, навремето я “изяждах с кориците”. Толкова хубаво разказва. Рос, ако четеш плийс!
Имаме родители, които могат да разкажат за Холандия, за Швейцария. За Испания, за Италия. Англия разбира се. Дано пожелаят да се включат.

Ето няколко бегли снимки вътрешен двор:
( а те между другото са много различни един от друг, има и някои модерни)
Еми не става, дава ми да прикача само една.

Ще пробвам наново, може би в отделен пост...

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 10:56 от Амели

# 643
Здравейтеееее!
В периода на файналите, едно споделяне от мен: файналът по информатика, на лист хартия?!?!. Съответно 4!
Дали аз не съм наред или така трябва, не знам, но все си мисля, че изпит по информатика с писане на код би следвало да си е на компютъра.  Кажете вие какво мислите?
И още, дали все пак с ами казали, че ще е на хартия? Дали през срока изобщо са носили н хартия?
Благодаря!

# 644
  • София
За Станфорд опитът е личен със Stanford Executive Program, не с "чавето", а нас там ни обслужват all inclusive, с шеф-готвач, така че впечатленията са ми не съвсем студентски. Прекрасен климат целогодишно, огромен парк, постоянно отворен музей на Роден, къща за преподаватели от Франк Лойд Райт (това изобщо не е смешка по-Тошко-Колевски, истина е:  https://franklloydwright.org/site/hanna-house). Огромен кампус, но в испано-средиземноморски стил, за разлика от приказния Йейл. И за десерт, мол,  в най-далечния ъгъл, за всякакви придирчиви вкусове.

Общи условия

Активация на акаунт