Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 11

• 51 041
  • 773
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте! Може ли да ми кажете от къде мога да прочета как се заформят точките за прием в 1 клас и тези прилежащи училища какво значат. Изобщо не ми става ясно, за тях по-малко точки ли има?  И тези групи какво индикират? Четох наредбата за прием в 1 клас, но там не бяха описани тези конкретни неща. Ние сме с постоянен адрес над 5 години, но сме харесали прилежащо училище, има ли шанс за него?

# 331
  • Sofia
Всяко училище си има прилежащ район. И всички адреси в този район попадат в 1-ва, 2-ра или 3-та група според уседналостта. Всички деца с адресна регистрация извън прилежащия район на даденото училище са 4-та група.

*1-ва група - уседналост в прилежащия район на училището (това не е административен район) от 3г. и повече
*2-ра група - уседналост в прилежащия район на училището мажду 1г. и 3г.
*3-та група - уседналост в прилежащия район на училището до 1г.

Прилежащите райони можете да ги видите в ИСОДЗ.
Първо се класират децата от 1-ва гр, после от 2-ра, после от 3-та. И ако останат свободни места, се класират деца и от 4-та група (с адресна регистрация извън прилежащия район на училището).

Точките не са водещи. Те се гледат само в рамките на една група - когато децата в една група са повече от свободните места. Това се случва най-често в 4-та група.

Това е наредбата :
https://sofia.obshtini.bg/doc/4824374
Всичко за групите и точките е описано.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 22:39 от Brin de muguet

# 332
Гледа се регистрацията на детето. Надявам се преди пет години сте променили и неговата регистрация. Знаете ли в района на кое училище сте? За училището по район би трябвало детето да е първа група. За съседните Четвърта група с 5г. Точки се дават и за деца завършили ПУГ в съответното училище, брат или сестра над12 г. в училището, многодетни, близнаци, сираци, осиновени, приемни семейства и др. изброени в наредбата.

# 333
Момичета, благодаря Ви за изчерпателните отговори! Ще прочета наредбата и ще мисля как да продължим за в бъдеще!

# 334
Момичета, благодаря Ви за изчерпателните отговори! Ще прочета наредбата и ще мисля как да продължим за в бъдеще!
Първо влез електронната система. Въведи от падащото меню постоянен и настоящ адрес на детето. После изчакай системата да потвърди адресите. След потвърждението във профила отиваш на данните на детето. Втората иконка е критерии. Там ще видиш кое е училището на детето па район и коя група е и кои са съседните училища за които получава 5т. После виж класирането на училищата от предишните две години. Имаше из нета един сайт с класиранията за набор 2014 и 2015. Ако не се ориентираш питай тук. Ако се притесняваш, пиши на лично.

# 335
Здравейте, има ли някъде публикуван рейтинг за училищата? Колебая се между  10 и 131. Моля за мнения и впечатления. Интересуват ме и началните учители на деца набор 2013, които ще са четвърти клас през учебната 2023/2024. Ако някой има позитивни или негативни мнения от учители за този набор в двете училища, ще съм много благодарна да ги чуя.

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 10:18 от Lady Be

# 336
А може ли малко информация как протича класирането. Ако детето примерно е прието по второ желание, но не е записано, остава ли детето за второ класиране с първото си желание? Нужни ли са някакви проблеми в системата?

# 337
А може ли малко информация как протича класирането. Ако детето примерно е прието по второ желание, но не е записано, остава ли детето за второ класиране с първото си желание? Нужни ли са някакви проблеми в системата?

Ако не сте доволна от класирането, редите желанията отново за второ или последващо класиране.
Какви "проблеми" имате пред вид?

Аз наредих желанията! Желая успех на всички! Flowers Four Leaf Clover

# 338
  • София
Здравейте, има ли някъде публикуван рейтинг за училищата? Колебая се между  10 и 131. Моля за мнения и впечатления. Интересуват ме и началните учители на деца набор 2013, които ще са четвърти клас през учебната 2023/2024. Ако някой има позитивни или негативни мнения от учители за този набор в двете училища, ще съм много благодарна да ги чуя.
Рейтинг няма, но има информация за резултатите от НВО след 4-ти и след 7-ми клас на училищата за последните години, по които те биха могли да се сравняват. Тези резултати от НВО обаче не са достатъчно показателни за развитието на едно училище - примерно в 131-во вероятно резултатите от НВО ще започнат да се вдигат вследствие на Шилер паралелките там, които са от няколко години. Същевременно резултатите от НВО в 7-ми клас не са плод само на училищната подготовка, а и на частни уроци, така че не дават информация в кое училище учителите са били по-добри.

# 339
Резултатите от НВО след 7 клас действително не са плод толкова на училищна подготовка (може би ако изключим СМГ и математическите паралелки в училищата, където се учи математика много и реално няма смисъл от уроци). Но пък дават насоки за това къде са събрани повече родители, за които ученето и по-големият избор на училища след 7 клас е важно. Да, в повечето от училищата с висок рейтинг децата масово ходят на уроци, но аз бих искала детето ми да е в такъв клас повече, отколкото в клас, където масово никой не ходи на такива.
А в повечето случаи уроците/курсовете са много необходими.
В много училища БЕЛ и МАТ се преподават така, че средностатистическо дете трудно би изкарало висок бал, разчитайки само на това. Особено по математика се препуска по материал, който е много труден, няма време нито за упражнения, нито за затвърждаване. Така че, освен ако ученикът не е с голям афинитет към предмета, за мен само с училищна подготовка не може да разчита на висок резултат на НВО.

# 340
Здравейте, два бързи въпроса - Някъде в ИСОДЗ четох за някакъв електронен подпис, аз ли съм пропуснала нещо и е необходим или става въпрос примерно за опция в записването. Вторият ми въпрос е, свързан с това, че май се оказва, че ние, които си живеем повече от 5 години на един и същ настоящ и постоянен адрес сме пак прецакани, защото ако настоящият е бил различен, пък и на детето е възможно детето да е първа група за три училища, а ние само за едно. В тоя ред на мисли - някой правил ли е проучване с тая 4-та група с 5 точки има ли някакъв шанс за училище в граничен район или няма смисъл. Говоря за читави училища с предварителни групи и достатъчно наплив. И въобще, ако някой знае има ли някъде информация от миналата година, която да погледна за записаните с какви точки ще бъдат, ще съм много благодарна.
И успех на всички с класиранията!

# 341
  • пустинята Гоби
Зависи от района, някъде се влиза с 5 точки, някъде не. Трябвало е да си следите желаните училища. Сега не се ли вижда в системата нещо, защото по принци би следвало да има инфо за послените класирания.

# 342
Зависи от района, някъде се влиза с 5 точки, някъде не. Трябвало е да си следите желаните училища. Сега не се ли вижда в системата нещо, защото по принци би следвало да има инфо за послените класирания.
На мен по-скоро проблемът е, че не се усетих преди 2 години да го запиша в предучилищна в някое от желаните училища, а ако знаех за тия тъпотии с адресите, щях да го запиша на друг адрес като се беше родил. Последното го казах с ирония. Всъщност на мен ми беше важно кои ще са учителите за първи клас. И сега след отворените врати, когато разбрах кои са, клоня към това от граничния район, но май с тая 4-та група ми се струва малко без шанс и тъй като и другото си е хубаво, пък ме е страх да не загубя и него на първо класиране. Не знам обаче и миналата година, приемът дали е бил по същите правила, дали не е имало някакви промени през последната година?

# 343
  • пустинята Гоби
Не съм чула да има промяна в критериите, най-много някой граничен район да има сменен, но и това не е сигурно. Може би, ако питате за конкретно училище, тук или ако има тема за него в нея, ще ви е по-полезно.

# 344
Напишете в търсачката Иво Събев първи клас. Направил е сайт, в който има информация за приема на набор 2014 и 2015. Не се мъча да му правя реклама, но не знам къде другаде може да се намери тази информация.
Относно шансовете дете да влезе в училище с Четвърта група с 5г. много зависи от района. Общината не строи училища в новите квартали и живеещите там деца биват разпределяни към съседните квартали, създаващи свръх наплив. Там шансове за 4гр и 5т няма. Така е в районите Студентски, Витоша, Триадица(за някои от училищата).

Общи условия

Активация на акаунт