Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 11

• 49 242
  • 773
  •   1
Отговори
# 450
Аз не говоря за кварталните, особено за тези, където недостигът е очевиден. Говоря за училища, централни, в които повечето кандидатстващи са 4 група без точки и за които съм сигурна, че родителите ще участват на второ класиране. Аз съм на мнение, че няма толкова много родители, които да запишат детето си на ниско желание на първо класиране, но може и да има такива.

# 451
Всъщност няма как да се сложи превес на желанието дори и за четвърта група. Фактът, че са приети тези деца, дори и при ниско желание, говори, че има поне още четири училища, които са посочили преди това и не са били приети там. Т.е. колкото и да е ниско желанието им, на първо класиране то е единственият им шанс. И сега, на база анализ на приети и неприети в другите им желания една част ще се запишат, защото няма да смеят да рискуват. Особено пък четвърта група, където на повечето места се влиза с жребий и нямаш гаранция, че на следващото класиране пак ще изкараш този късмет. А ако наистина не се запишат, то на второ класиране нещата ще се подредят. Според мен никой не кандидатства в училище, в което знае 100%, че няма да запише детето си - просто слагаш и краен вариант, ако не стане никъде другаде.
Успех на всички!

# 452
  • София
т.е драмата е че някой на ниско желание е влезнал в това училище, демек никакви шансове другаде, това е бил едва ли не последен шанс, а друг че не е влезнал на първо желание, при равен брой точки?

# 453
Явно идеята е, да се записват хората в прилежащите им училища или поне в районите им. Нас ни приеха на жребии на 1-вино желание. 4-та група сме, но с +5 точки от района. Прилежащото ни училище го бях писала на ниско желание, но все пак щом съм го писала допускам малка вероятност да бяхме отишли и там. Училища в които категорично не бих записала детето не бих писала, предпочитах да останем без място.

# 454
Нашето прилежащо е интегриращо за роми и аз лично никога не бих пуснала детето си там по принцип. Не ми е драмата кой на кое желание е приет, а по-скоро касае родители, които наистина няма да запишат детето си на първо класиране, по-скоро след това. Но да видим. "Драмата" ми по-скоро беше за алгоритъма и ще дам ясен пример - дете, пожелало 7мо на първо желание е избутано от дете с ниско такова, за което пък 133 е било първо желание, а там е прието детето, което е желало 7мо. Две деца, приети по ниските си желания, вместо по първите. Това имах предвид.

# 455
Напълно разбирам, в нашия район са две от най-желаните училища в София и в същото време има и две ромски, а това което ни е прилежащо на нас е обикновено квартално.

# 456
Детето е прието на място, на което се влиза с изпит и съвсем не съм от "мрънкачите", просто ако не беше - оставаше без място. И се съмнявам, аз лично, че някой би си пуснал детето в такова интегриращо училище, за да се приема в дейтвителност като "място", осигурено от общината.

# 457
На колежка детето не е прието в 133. Не е имала късмет при жребия. Явно конкретно за това училище има много желаещи. Предполагам случайните числа са разпределили децата по този начин, няма как при равен брой точки.

# 458
В 133 има голям отлив, но въпреки това когато си 4-та група и то с 0 точки няма как да се сърдиш. Аз също се чудех дали да не го напиша на 1-ви място, но прецених, че е твърде голям риск при положение, че имаме сходно училище като алтернатива.

Последна редакция: вт, 06 юни 2023, 15:29 от Bubolita88

# 459
Не смятам, че има много желаещи в последните години. След класирането бяха останали едва 19 деца - четвърта група без точки. Миналата всички са били приети и то при по-голям брой кандидати. Има училища с къде, къде по-голям наплив. Приети са 35 деца четвърта група и 0 точки. Аз бях посочила 6, 7 и 133 като най-удобни, не е прието никъде. Конкретно аз и хората около мен нямат избор, защото дори в граничните ни не са приети всички деца от първа група. Или избираме интегриращото - или сме четвърта група без точки. Съжалявам, но не е редно и не е коректна цялата тази история. Бих питала кмета дали ще си пусне детето в прилежащото, ако е интегриращо или ще плащаме за частни.

# 460
Смятате ли, че родителите на тези едва 19 деца не се притесняват също като вас?
Може и те да са в същата ситуация с ромските училища.

# 461
Разбира се, че се притесняват. Повечето от тях са с предни желания.
В конкретния случай вече виждам 5 деца, които чакат на опашката, а са приети. Тоест няма да ги запишат. Можеше да се спестят нервите на 5 родители, които биха записали децата още на първо. Само и единствено това имах предвид, когато говорех за алгоритъм на поредността на желанията.

Последна редакция: вт, 06 юни 2023, 17:26 от Ambrosia

# 462
  • София
И управниците щяха да спестят нерви на много хора, като "построят" достатъчно училища във всички квартали, както и да няма училища само с ромско население, но не са. В крайна сметка нервите на всички родители са подложени на изпитание в тази кампания, защото всеки иска най-доброто за детето си, но няма смисъл да се настройваме едни срещу други, особено за 5 родителя. Виновниците са на друго място.

# 463
  • пустинята Гоби
В 6-то и 7-мо тази година имало повече желаещи, не знам дали е вярно. Моето дете беше прието в 7-мо преди 4 години на 3 класиране. Аз знаех, че така ще стане, неприятно е чакането, но не е имало драми.

Интегриращите училища са пълна пародия за точене на пари. Не знам защо общината си затваря очите и принуждава родителите и децата да пътуват като гламави, за да имат достъп до нормално образование. Безобразие е това, безобразие!

# 464
Кои са интегриращите училища?

Общи условия

Активация на акаунт