Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 11

• 49 167
  • 773
  •   1
Отговори
# 555
6-то тази година е с изкл. голям наплив, особено сравнено с предходни години, когато са оставали места. Тази година е най-предпочитано, спрямо 7-мо и 133 (трите следя). Ще чакаме резултатите от НВО, за да видим как се движат, интересно ми е на какво се дължи. Доколкото ми е известно имат нов, млад директор и това е една от причините. Аз лично предпочитам другите две, но моите съображения са от друго естество. За мен 7-мо беше на първо желание заради едносменния режим и езиковата школа (въпреки че е англ.), но места като гледам не останаха.
Аз се изненадах от резултатите на 6-то и главно от сравнението със 7-мо на матурите след 7клас за миналата година. По спомен 6-то е на нещо като 25-то място, а 7-мо на 50+. Преди бяха по-близко, ще следя дали е тенденция занапред.
Двусменният режим и за мен е голям минус.

# 556
Аз, ако трябва да сме честни, не гледам конкретно място, а брой точки. За 5 стотни не ми е драма, а мястото се променя драстично. Всичко около 75-80 т. за мен е ок.  Въпреки че това също е доста субективно, защото квесторите са от самите училища, но все пак е някакъв ориентир.
Добре, де, аз друго се чудех относно драмата за сливането на 76 и 32 - това значи ли, че ако кандидатства човек в 76 сега (има много свободни места, разбира се) ще попадне в 32 Grinning Принципно има логика, а и би било доста "тарикатско" предвид наплива в 32ро. Grinning

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 14:23 от Ambrosia

# 557
Ако стане факт сливането м-у двете училища децата ще отидат в 32-ро, но май няма нищо официално още. Не мен не ми е ясно как има класове с по 8-10 деца. Нищо против 76-то, разбрах, че учат доста деца със СОП и така е по - добре за тях, но чисто нормативно не знам как се допуска.

# 558
Аз не бих рискувала, просто 32 ми допада много и се зачудих сега. Grinning То гледам има само едно записано, 8 как да е, но 1? Дали ще му кажат да се оправя или ще го пратят в другото? Или ще чакат след трето класиране да пълнят бройка? И как така наистина има класове с такъв брой, а в 127мо се оплакват при 11 деца и е проблем за сформиране? Същото е и с 66то при нас, 8-10 деца, а имат класове?

# 559
32 има 125 записани деца.
Видях, че говорите за 76. Вероятно въобще няма да участват във второ класиране, а детето ще бъде пренасочено.
Няма такова нещо с 8 деца да се прави паралелка. Според мен част от незапълнените паралелки ще се отрежат за 2 класиране. Работила съм в образованието и горе долу знам как се процедира.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 16:04 от amini

# 560
  • София
Предвид че Столичният общински съвет още не е разгледал въпроса за сливането на 32-ро и 76-то и не е ясно кога ще го разгледа, по-скоро си мисля, че ще закрият паралелката в 76-то и записаното дете или деца в нея ще трябва да си търсят на следващите класирания нови училища, в които има останали свободни места.

# 561
Здравейте мами.
А какво е вашето мнение за 28 мо училище Алеко Константинов .
Във Красна Поляна се намира.
Хубава вечер

# 562
За това нищо не знам, но мисля 135 не е лошо училище, и е до метрото.

# 563
  • пустинята Гоби
Двете ми деца имат в 7-мо. Когато се каже, че имат 5 часа седмично английски по програма, как точно се разбира, че става въпрос за външна платена фирма, която води часове извън предвидените в училище?

6-то е предпочитано тази година, защото са обявили, че ще имат занималня за всички класове. Колко ще е вярно, не знам. Овен това децата в 6-то след първи клас започват да учат на смени, защото недостигат стаи. Как ще намерят за занималня, не е ясно.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 22:30 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 564
Ама тя занималнята е само за първи клас, после е по някакви критерии и пак си е малък ужас. На моя приятелка детето учи там и знам от първо лице. Аз съм избрала другите в района, гледайки в перспектива, въпреки че всичко е условно и не се знае догодина как ще е.

# 565
  • София
Занималнята в 6-то е до 4 клас. Голямото ми дете е там, а сега и малкото е прието. От тази година в 1 клас всеки клас си има занималня (досега беше 1 занималня за 4 класа и приемаха по 6 деца от клас). В 4 клас са 4 паралелки, сега ще има 3 паралелки в 1 клас, защото не могат да съберат деца за 4 паралелка.

# 566
Може, на моята приятелка детето е в 3 клас и ходи на частна занималня, защото нямаше места.
Тази година децата, желаещи за 1 клас, са най-много за това училище в района.

# 567
Двете ми деца имат в 7-мо. Когато се каже, че имат 5 часа седмично английски по програма, как точно се разбира, че става въпрос за външна платена фирма, която води часове извън предвидените в училище?
Дълбоко се съмнявам, че няколко човека умишлено ще ме лъжат. И да най - вероятно става въпрос за платена форма след като е извън учебната програма. От училището е обяснено, че всяка година провеждат конкурс за школа, която да поеме английския, заплащане не е дискутирано, защото за нас няма значение дали е платено или не. А това, което чух от родители е, че часове по АЕ са  2+3, от което идва и логичното заключение, че общия брой е 5. За мен е важен общия брой часове и няма никакво значение дали за част от тях ще трябва да плащам.

mishoto, разкажи повече за 6-то - преподаватели, ниво на преподаване, как се решават проблемите, лесна ли е комуникацията с класните ръководители.

Ambrosia, (не е заяждане) от любопитство, беше писала, че детето ти е прието в НУКК. Какво не ти харесва в лицея?

# 568
Разбира се, аз не го приемам като заяждане. За много хора това е и цел номер 1, но хората сме различни.
Основно работното време, предполагащо детето да седи само вкъщи. От квартала сме и придвижването от центъра ми е около час в час пик, поне 18:30 съм вкъщи, а автобусите не минават близо до дома ни, дотолкова, че да се прибира самичка. На мен това, което ми хареса много е базата, също множеството допълнителни дейности, но имам наблюдение, че след пети клас нивото спада. Дори така да е, в случая избирам по-скоро сходно като образование училище (ако изобщо имам такава опция) с допълнително изучаване чужд език (различен от английски), но близо до местоработата ми и за сметка на базата и допълнителните дейности. Останалото са си мои лични убеждения, неподплатени от факти Simple Smile
На мен като цяло училището ми харесва много, локацията и всекидневната логистика са ми проблем и не на последно място - финансовата част. Реално плащам висока цена за транспорт, който не използва, а мога да ги вложа в езиков курс. Но ако не намеря вариант за добро училище с език в централните райони, то нямам особен избор. А ако намеря, то решението е трудно, надявам се да не съжаляваме впоследствие. И в крайна сметка - проблеми има навсякъде, но... каквото е писано Grinning

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 15:13 от Ambrosia

# 569
  • пустинята Гоби
В 7 мо има платена школа по английски език, факт. Само, че беше написано друго, затова репликирах. Голямото ми дете 2 години я посещава, после го отписах, защото програмата не позволяваше, а и му идваше в повече. Малкото не го записах, прецених че ще му е натоварено (училище, занималня и английски). Занятията се провеждат в часовете за почивка и игра на двора и наистина не е особено удачно за малки деца. Съвсем друго е в учебната програма да има повече часове по език, нещо което 7 мо не предлага.

Общи условия

Активация на акаунт