Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 11

• 48 347
  • 773
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Всеки си избира най-удобният му вариант. Ние примерно и градина и сега училище избрахме да е до свекърите, съседен квартал. Неудобствата са че пътуваш всеки ден с кола, искрено завиждах на съседите че бяха на 5 крачки от градината, децата се познават от квартала и играят заедно в свободното си време. Плюсовете за мен бяха че и един ден не съм се тревожила за прибиране от градина, детето ми беше прибрано още в 17:00, нахранено, спокойно, понякога ми го предаваха и вечерял. Сега ще продължим същата схема, много се колебаех, всичките му приятели от блока са в кварталното училище, но пък аз и мм абсурд да смогваме в 17:30 да го взимаме всеки ден. Та, хубаво лошо, ще има приятели надявам се в два квартала сега Simple Smile.

# 121
  • пустинята Гоби
В класа на голямото ми дете (3 ти) няма дете, което да ходи само на училище, а има такива, които живеят буквално на 1 минута. От училището не позволяват да си ходят сами май до 4 клас.

Училището на моите деца също ми е до работата, но не е далеч от нас - пътуваме с тролей за 2 спирки. Училището до нас е до 16 30, а това до работата ми е до 18. Да, кофти е детето да седи до 17 30, но нямам избор. Сега, когато и малкото тръгва, баща им ще се включи във взимането и ще може да се случва по-рано. През топлите месеци висим до 19-20-21 ч. в близката градинка за да играе със съучениците си, това до нас няма как да се случи, защото ранното взимане предполага след това доработване на родителя.

Дългото пътуване в един момент натежава, но пък всеки си знае възможностите, бабите, дядовците и прочие близки, които могат да се включват при нужда.

# 122
Здравейте! Детето ми е прието по 2-ро желание. Понеже днес е последен ден за записване, се чудя дали ако не го запиша и участваме на второ класиране, то мога пак да посоча същото училище, в което сега сме приети или системата няма да ми позволи. И ако мога, ще ми даде ли същите точки като при първо класиране. Благодаря предварително.

# 123
Можете без никакъв проблем. Няма никакви наказателни точки при незаписване и т.н. Системата е различна от тази за ДГ

# 124
  • София
Воденето на детето в училище близко до работата не е ли в ущърб на детето? Става по-рано, всеки ден губи време в пътуване и не учи заедно с децата от квартала. Много от децата, които учат в близко училище в трети клас вече ходят сами. Критични с воденето са първите 2 маскимум 3 години. Минала съм през този етап. Нямах възможност да изляза рано от работа и детето ми го прибираха други родители от компанията. Оправих се някак.
В нашия случай, не. Кварталното започва с 20мин. по-рано от останалите ичилища и децата от блока тръгват по същото време, по което и аз. Освен това взимам винаги децата си от първите и така прекарват повече време извън училище ✌🏻 За ангажимента по водене и взимане вече обясних.

# 125
Воденето на детето в училище близко до работата не е ли в ущърб на детето? Става по-рано, всеки ден губи време в пътуване и не учи заедно с децата от квартала. Много от децата, които учат в близко училище в трети клас вече ходят сами. Критични с воденето са първите 2 маскимум 3 години. Минала съм през този етап. Нямах възможност да изляза рано от работа и детето ми го прибираха други родители от компанията. Оправих се някак.
Изобщо не е в ущърб на детето. Вместо да го оставя в 7.30 в училище и да е сам 40 минути, защото почва в 8.10 ч пътува с нас в топлата кола. Става рано и в двата случая. А критичните 2 години са най-важни. Той е малък и се тормози, плаче, стои без надзор и може да стане някоя беля.
Всеки си решава кое е най-доброто за детето му.

# 126
  • София
И при мен е по-добре да е по месторабота. Все ще става рано (каката по местоживеене  оставях в 7:00, започваха в 8:15), но ще е с мен. Вечер мога да я водя на балет без да обикалям целия град във всички посоки, още в 17:10 ще сме заедно, имаме си нашето време от 30 минути да разкаже, да поговорим без да бързам за домакинстване, без да чака ред от кака и батко - време само за нас двете, което мисля в тези първи години в училище е.много важно и за бъдещата комуникация.

# 127
Здравейте, имам следното  питане: детето ми не е прието на първо класиране в 55 то СУ, тъй като  сме четвърта категория. Приеха го в 8-мо , но не го записах , беше второ желание и чакаме второ класиране. Заради несправедливото райониране през тази година се оказа, че ни приемат в училище, което ни е доста  по-далече. Ако сега променя постоянния си адрес , на улица, която ще попадне в прилежащия район на желаното училище, и детето попадне в първа група -ще имаме ли някакъв шанс, въпреки че местата са недостатъчни.

# 128
Ако сега смените адреса, независимо постоянен или настоящ, ще сте трета група за желаното училище. За 55-то няма никакъв шанс в момента да приемат детето там, ако не сте с 3-годишна уседналост. Помислите за други възможности.

# 129
Много благодаря!
Видях сега че ще попадне в трета група
Но се подведох, че долу в забележка под критериите пише, че се прилага по-благоприятната за ученика група- но когато промяната е за прилежащ район на едно и също училище.

# 130
Май не трябваше да променят районирането и да ви оставят в 39 СУ. Ние в Мусагеница също сме недоволни от това, че деца от квартала не са приети заради новото прерайониране. Още повече сме недоволни от задаващия се увеличен транзитен трафик в квартала. Не ни стигат колите превозващи децата учещи в частното училище, а сега и половината Студентски град. Вместо да ревете за 55 СУ поставяйте настоятелно въпроса за построяването на училище в СГ.

ПП Познавам две деца родени в квартала и неприети само защото майките им не са си сменили адреса навреме.

# 131
Решила съм да пиша и жалба по въпроса с районирането в Студ.град, защото е много непрозрачно! Още повече , че в сайта има обявен списък с прилежащите райони, който не е променен. Никъде не са обявили как е извършено и решено. Просто съм бясна, писах и през системата-отговорът беше едно нищо...

# 132
Нали смъкнаха напрежението от директора на 55 СУ и за бонус ще приемат повече деца в Шилер и Луис Карол, които не са от квартала. На родителската среща в детската градина учителите от 55 СУ се похвалиха, че имат бусчета и казаха, че превозват деца от цяла София, а не от СГ.

# 133
39 СУ, едва ли някой и от Младост го иска, та да го искат от останалите квартали...

# 134
39 СУ, едва ли някой и от Младост го иска, та да го искат от останалите квартали...
39-то отново не си запълват обявените паралелки. Миналата година бяха обявили 5 или 6 паралелки запълниха само 2 или 3. Тази година обявиха 4 и има приети деца за 2 паралелки. Явно, че се опитаха да им сложат адреси, за да могат да облекчат 55-то и да запълнят 39-то

Общи условия

Активация на акаунт