Февруарски мами - 2023!

• 53 633
  • 757
  •   1
Отговори
# 180
Плах и леко шокиран запис от мен. 4 (непланирана )бременност с термин началото на март.

# 181
Мимичета, здравейте! Първа бременност ми е и имам чувството, че нищо не разбирам! Моля ви, помагайте. Значи до момента съм ходила на 4 прегледа при частен АГ, който ми предписа само фолиева киселина. Вече съм в началото на 10 г.с. и до момента не са ми правени никакви изследвания. Дори не ми каза кога ми е предполагаемият термин, аз си го изчислявам по някакви календари.. Вчера една позната ми каза, че трябвало да отида и на преглед при АГ с направление по НЗОК и там трябвало да ми пуснат кръвни изследвания и да ме заведат по майчино здраве (или нещо такова). Така ли е? Тоест реално излиза, че трябва да посещавам 2 АГ - частен и по здравна каса 🤷♀ На вас до момента правени ли са ви някакви изследвания? На мен ми казаха, че дори за витамини било още рано.. объркана съм вече.

Последна редакция: ср, 06 юли 2022, 07:51 от Zvezdichka92

# 182
Мимичета, здравейте! Първа бременност ми е и имам чувството, че нищо не разбирам! Моля ви, помагайте. Значи до момента съм ходила на 4 прегледа при частен АГ, който ми предписа само фолиева киселина. Вече съм в началото на 10 г.с. и до момента не са ми правени никакви изследвания. Дори не ми каза кога ми е предполагаемият термин, аз си го изчислявам по някакви календари.. Вчера една позната ми каза, че трябвало да отида и на преглед при АГ с направление по НЗОК и там трябвало да ми пуснат кръвни изследвания и да ме заведат по майчино здраве (или нещо такова). Така ли е? Тоест реално излиза, че трябва да посещавам 2 АГ - частен и по здравна каса 🤷♀ На вас до момента правени ли са ви някакви изследвания? На мен ми казаха, че дори за витамини било още рано.. объркана съм вече.

Здравей,  днес ще съм на втори преглед и дано да има промяна защото на 27 юни на първия преглед абсолютно същото ми каза АГ, много е рано за изследвания, много е рано за витамини, само фолиева киселина, това му бяха думите. Нямам представа до кога ще е това "много е рано", но и аз се притеснявам като теб.
На първия преглед си платих, сам ми записа час за следващ преглед и нямам представа дали трябва да се носи направление или не. Дори не ми и спомена за направление. Днес ще стане ясно Joy

# 183

Здравей,  днес ще съм на втори преглед и дано да има промяна защото на 27 юни на първия преглед абсолютно същото ми каза АГ, много е рано за изследвания, много е рано за витамини, само фолиева киселина, това му бяха думите. Нямам представа до кога ще е това "много е рано", но и аз се притеснявам като теб.
На първия преглед си платих, сам ми записа час за следващ преглед и нямам представа дали трябва да се носи направление или не. Дори не ми и спомена за направление. Днес ще стане ясно Joy

При мен също нищо не ми спомена за направление, въпреки че на амбулаторния лист ясно пише, че лекарят е регистриран по НЗОК 🧐  До момента винаги съм си плащала по 50 лв за ехограф. Но аз ходя в частен кажинет, вероятно затова е така.

# 184

Здравей. Дано повече мами с опит се включат. Аз ходих 2 пъти -1 път беше рано а после чухме сърчице и тогава на 21.06 ми каза че трябва да си запиша час за ФМ и БФС чак края на юли. Записах чак началото на август. И аз пия само фолиева киселина и се чудя трябва ли да ходя  някъде да ме видят и изобщо кво да правя. Аз ходя в Токуда и там не нося направление имам един въпрос към момичетата които се следят в Токуда . Случайно преди години попаднах при доц.Марков ,не знаех че се е издигнал толкова,разбрах като трябраше да плащам🤣 и сега си ходя при него ,но чух че не следи бременни(пък и да не говоря колко е скъпо). Вярно ли е. И да ме насочите към някои ако може ще съм много благодарна.

# 185
Записването на т.нар женска консултация става в периода между 11-12 г.с при лекаря, който сте избрали да проследява бременността ви през целия период. Съответно, ако е регистриран към НЗОК се носи направление за регистрация, издадено от ЛЛ. Ако съответния АГ не е регистриран си заплащате съответния пакет за "проследяване", ако разбира се имат такъв.
В деня на самата регистрация се правят всички първоначални изследвания:ПКК, урина, кръвна група, ако не си я знаете, сифилис, хламидия. Подробно акушерка ви снема анамнеза за минали заболявания, фамилна обремененост, измерва се кръвно налягане и тегло. Ако нямате правена цитонамазка от последните 6 месеца, се взема секрет и за това.
В тази седмица, ако сте решили да се прави БХС се дава кръв и за него и заедно с това има и ехографски преглед, при който се измерва нухалната гънка на бебето. Заедно с показателите на БХС и този преглед се определя риска от аномалии. Ако ще се прави пренатален тест, БХС в случая отпада.
До 12-14 г.с мисля, че е и първата фатална морфология.
В началото е задължителен приема на фолиева киселина, т.к има пряко отражение върху затварянето на невралната тръба на бебето и съответно тя предотвратява т.нар дефект спина бифида, който се получава при дефицит на фолиева киселина.
Жените с предишни загуби и заболявания имат различни терапии, които включват други медикаменти, освен фолиева к-на.
Може да посещавате колкото специалиста вие искате, освен лекаря при който се водите на ЖК.

# 186
  • София
Днес сутринта имах кафеникаво зацапване (6г.с. + 1 ден съм) Sad прочетох, че щом е кафяво е стара кръв и в повечето случай не е притеснително, нооо много се притесних! Не ми се е случвало с първата бременност.
Някоя от вас имала ли е такова зацапване?
Да, аз имах. И с двете бременности, първата в 5+5, а сега в 7+0. И двата пъти беше кафеникаво и може да се каже еднократно. А се притесних и ходих на преглед изписаха ми но шпа и утрогестен. С първата бременност го слагах до 3ти месец, сега го слагах 3 дни. Но шпа пия ако много ме заболи корема.  Ако е само зацапване не е страшно. Ако продължи и ти цапа бельото, те  съветвам да отидеш на преглед.

# 187
Записването на т.нар женска консултация става в периода между 11-12 г.с при лекаря, който сте избрали да проследява бременността ви през целия период. Съответно, ако е регистриран към НЗОК се носи направление за регистрация, издадено от ЛЛ. Ако съответния АГ не е регистриран си заплащате съответния пакет за "проследяване", ако разбира се имат такъв.
В деня на самата регистрация се правят всички първоначални изследвания:ПКК, урина, кръвна група, ако не си я знаете, сифилис, хламидия. Подробно акушерка ви снема анамнеза за минали заболявания, фамилна обремененост, измерва се кръвно налягане и тегло. Ако нямате правена цитонамазка от последните 6 месеца, се взема секрет и за това.
В тази седмица, ако сте решили да се прави БХС се дава кръв и за него и заедно с това има и ехографски преглед, при който се измерва нухалната гънка на бебето. Заедно с показателите на БХС и този преглед се определя риска от аномалии. Ако ще се прави пренатален тест, БХС в случая отпада.
До 12-14 г.с мисля, че е и първата фатална морфология.
В началото е задължителен приема на фолиева киселина, т.к има пряко отражение върху затварянето на невралната тръба на бебето и съответно тя предотвратява т.нар дефект спина бифида, който се получава при дефицит на фолиева киселина.
Жените с предишни загуби и заболявания имат различни терапии, които включват други медикаменти, освен фолиева к-на.
Може да посещавате колкото специалиста вие искате, освен лекаря при който се водите на ЖК.

Много ти благодаря за изчерпателния отговор!

# 188
Здравейте мамчета,
Искам да ви попитам дали някоя от вас приема нещо различно от фолиева киселина, в 7 г.с съм и АГ само ми повтаря за тази фолиева киселина и как за всичко друго има време.
По форуми и статии постоянно говорят за приема на витамини през цялата бременост, дори още преди нея както и големи реклами на този продукт.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010014617
Не бих искала нищо на своя глава да предприема, но малко ми е притеснено да не пропусна нещо.

# 189
  • London
Здравейте мамчета,
Искам да ви попитам дали някоя от вас приема нещо различно от фолиева киселина, в 7 г.с съм и АГ само ми повтаря за тази фолиева киселина и как за всичко друго има време.
По форуми и статии постоянно говорят за приема на витамини през цялата бременост, дори още преди нея както и големи реклами на този продукт.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010014617
Не бих искала нищо на своя глава да предприема, но малко ми е притеснено да не пропусна нещо.

Аз си допивам витамините за преди забременяване на Pregnacare (в Англия са най-разпространените, не знам дали ги има в бг). Те са с фолиева киселина и имам още 10 хапчета, след това започвам Pregnacare Max, които са си за бременни.

# 190
Моя АГ също нищо не ми е предписал .Аз си пия Прегна формула съдържа фолиева,витамини йод.Мисля да продължа да  ги взимам поне до 12-14 г.с.

# 191
Аз пия само фолиева също. 😊

# 192
Според мен е по важно да се приема фолиева и да се храним пълноценно .С първата ми бременност пиех само фолиева ,допълнителни витамини тогава не съм взимала .

# 193
Тъкмо  и аз влизам в темата това да питам и виждам, че преди мен сте отворили въпроса за прием на витамини.
Аз съм в 9 г.с и само Огестан и метилирана фолиева к-на пия.
Фестивал бях на втори за мен преглед и бебечето за сега се развива добре, оформят се крака и ръце, чухме сърчицето.
Относно витамините и аз я попитах, о спомена да сибпродулжавам с фолиевата   киселина и Огестана. Не каза до кога. Само спомена, че евентуално бих могла да включа и Магнетит плюс Фемибион, но не каза нищо повече.
Смятам скоро да си взема направление за ЖК и след 12 седмица да се запиша при доктора,  на който се се спряла. При него ще е и първата фетална  морфология, която се прави между 11 и 13 г.с. В края на месеца се пада. Смятам с него да обсъдя въпроса с приема а витамини и каквото и да е.
А от относно храненето, доста ми е трудно,  понеже само домати и бисквити ям напоследък,  гадно ми става от всичко  друго.  А от снощи и пъпеш си хапвам.

# 194
И аз само фолиева киселина пия. Позволявам си  кола 1 или 2 чаши защо иначе заспивам,и по едно 3в1 сутрин. Вие позволявоте ли си такива вредни напитки?

Общи условия

Активация на акаунт