Трудно проговаряне - тема 26

• 77 426
  • 820
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте,  re-ge, въпросът ми е към Вас.
Къде да чета за abba метод. Търсих в библиотека, но не са чували за това.
Живея в Стара Загора.
Има ли някакъв списък на abba терапевтите в България по градове?
Он лайн
литература може ли да ми посочите или да си купя книга?Може и на английски.
Ако чета аз за тази терапия, ще мога ли чисто практически да помогна на детето си?
Благодаря!

# 496
Скрит текст:
Здравейте,  re-ge, въпросът ми е към Вас.
Живея в Стара Загора.
Он лайн
Ако чета аз за тази терапия, ще мога ли чисто практически да помогна на детето си?
Благодаря!
Пробвайте и с търсене за ерготерапия - мисля, че е на сходен принцип и също би била от полза.

# 497
d@indi, възхищавам ти се за всичко, което си направила и правиш за твоето дете, желая ви успех! Flowers Four Leaf Clover
След един месец дъщеря ми тръгва на градина и искам да ви попитам дали казахте на учителките, че децата ви имат проблеми с проговарянето, как реагираха, как се отнасят към тях в ДГ?
Скрит текст:
Прогрес има и при дъщеря ми, моето дете ,,се събуди" през пролетта. Започна да говори с по-дълги и сложни изречения, задава много въпроси, понякога се затруднявам как да ѝ отговоря, може да разкаже елементарно как е минал денят ѝ в яслата, да опише човек, животно или предмет. Все още обаче има артикулационни нарушения (много я затрудняват многосричните думи, при които има струпване на съгласни, напр. ,,прахосмукачка", ,,книжарница", ,,пързалка", изговаря само последните срички) и аграматична реч (,,Мамо, там има два лъви/лъва/", ,,Ето го нашата кола", ,,Аз съм чиста и мечо е чиста". Продължаваме да работим в тази посока. Промяната за една година е огромна, няма нищо общо с онова дете от миналото лято, сега е контактна, социална, усмихната (поздравява и касиерките в магазините, представя се на непознати), умее да играе с деца и търси тяхната компания, любознателна, повтаря след мен и се опитва да изговаря думите правилно, става все по-самостоятелна.
Весело и успешно лято на всички деца!

# 498
Разказвам ви случай. Дете на 4г говори почти напълно неразбираемо. Дори майка и я кара да посочи какво иска, защото не я разбира.

В детската градина я пращат на психолог и дават диагноза забавяне на развитието и препоръчват специялизирано у-ще.

Майката обаче не е съгласна, защото освен говора детето раегира абсолютно адекватно на всичко и всякакъв вид комуникация.
Водят я на второ мнение, на частно.

Там се остановява че от факта че като бебе е имала доста постоянно възпаление на ушите, което е било остановено късно, всички съгласни детето е чувало неправилно и е научила неправилно.  
На пример не е чувала Л въобще, П е чувала като Т и прочее.  
Започват лечение при логопед  3 пъти в седмицата.
Аз видях детето след 6 месеца. Тя беше на 4,5г и когато се видяхме ,първото нещо което ми каза е : Виж, Ели, мога да говоря!!!

С майка и се разплакахме и двете.  

По това време още говореше с малки грешки, все едно е чужденка, но напълно ясно и с дъгли и сложни изречения. На 6г говореше перфектно. Сега е на 9. Не е имала повече проблеми.
Прекрасно е това, което пишеш, само че в случая детето е било само с намален слух, но е разбирало всичко. Радвам се, че все пак са установили проблема и са го коригирали.
По-трудно е с децата, които имат проблем с разбирането на свързаната реч. Там има и сензорна дисфункция често, която води до повече дефицити. Но нека re_ge да каже, тя е по-наясно...

d@indi, възхищавам ти се за всичко, което си направила и правиш за твоето дете, желая ви успех! Flowers Four Leaf Clover
След един месец дъщеря ми тръгва на градина и искам да ви попитам дали казахте на учителките, че децата ви имат проблеми с проговарянето, как реагираха, как се отнасят към тях в ДГ?
Скрит текст:
Прогрес има и при дъщеря ми, моето дете ,,се събуди" през пролетта. Започна да говори с по-дълги и сложни изречения, задава много въпроси, понякога се затруднявам как да ѝ отговоря, може да разкаже елементарно как е минал денят ѝ в яслата, да опише човек, животно или предмет. Все още обаче има артикулационни нарушения (много я затрудняват многосричните думи, при които има струпване на съгласни, напр. ,,прахосмукачка", ,,книжарница", ,,пързалка", изговаря само последните срички) и аграматична реч (,,Мамо, там има два лъви/лъва/", ,,Ето го нашата кола", ,,Аз съм чиста и мечо е чиста". Продължаваме да работим в тази посока. Промяната за една година е огромна, няма нищо общо с онова дете от миналото лято, сега е контактна, социална, усмихната (поздравява и касиерките в магазините, представя се на непознати), умее да играе с деца и търси тяхната компания, любознателна, повтаря след мен и се опитва да изговаря думите правилно, става все по-самостоятелна.
Весело и успешно лято на всички деца!
Според мен няма нищо за казване, щом "говори с по-дълги и сложни изречения, задава много въпроси". Дайте му време на това дете. Purple Heart

# 499
Звучи ми като детето ви просто да е срамежливо и тук не виждам място за притеснение
Здравейте. Случайно попаднах на тази тема. Синът ми е на 4г. и половина. Започна да казва отделни думи късно, след 3г. като две смислени думи свърза за първи път преди година може би. Сега говори доста не разбираемо, но прави изречения, казва си какво иска, задава елементарни въпроси. Знае цветове, форми, сезони, пише ни имената. Цифрите знае, схвана логиката на броенето и може сигурно и до 1000 да преброи. Казахме му веднъж цифрите на английски до 10, той ги запомни и сега постоянно пита "Как е на английски еди колко си (например 34, 300, 6000)" и ги повтаря. Притеснението ми е, че комуникацията му куца. Вкъщи няма проблем, но в градината и по площадките не може да започне разговор и комуникация с децата. Иначе не страни от деца, но трябва другото дете да го подкани и да го води и така играят. Започна пред госпожите да се отпуска, преди изобщо не искаше да ги поздравява, сега го виждам че им говори, ходи и ги гушка. Не е агресивен, никога не е посягал, нито пък ми се е тръшкал. Не може да ми разкаже все още случка или ако някой нещо му е казал. Като го питам какво са яли в градинката ми отговаря вярно с по една дума. Ходи на логопед и на занимания по развиване на психомоторното развитие.  Понякога си мисля, че е нормално все още да не е настигнал връстниците си предвид късното проговаряне. В следващия момент пък чета как при аутизъм децата са добри в математиката и се обърквам. Преди време още като не говореше имаше пърхане с ръце, запушване на ушите и тогава го водихме на невролог, психолог и психиатър, като никой не се нае с поставяне или отричане на диагноза тогава. Стериотипните движения почти изцяло изчезнаха и виждаме голям напредък в развитието му, но все пак си имаме едно на ум предвид съмненията на специалистите тогава. Според вас има ли място за притеснение?

# 500
Пробвайте и с търсене за ерготерапия - мисля, че е на сходен принцип и също би била от полза.

Между ерго терапия и Аба ( Говорно поведенчски анализ съпроводен от Говорно Поведенчска Терапия ) няма много общо. Общо е дотолкова доколкото ерготерапията би ползвала поведение формирано от Аба.
1.  Ерготерапията по призумция учи детето на ежедневни умения, такива, които да му помогнат в ежедневния живот.
2. АБА/ГПП е насочен към формиране на поведение, като под поведение не говорим за умения. Да научим детето да си вързва обувките е дело на ерготерапията. Да се обучава на връзване ( без значение дали ще се обучи в крайна сметка) - да има споделено внимание,  да слуша, да повтаря, да стреми се да изпълни по най-добрия възможен за себе си начин, да бъде стимулирано да усвои навика, да му помага с определен вид помощ при затруднение идр) - това е дело на Аба. Трудно е за обяснение, но ако детето няма споделено внимание и няма стимул няма как да го научите да си вързва обувките. Ако детето има формирано поведение за обучение и има възможности - ще го научите и да се вързва и да се облича и на много други. Аба е метод който е валиден за всяко човешко същество, при хората Аба се различава дресировката на животните защото навиците които биват дресирани не носят полза на животните  - каква полза има лъв да скача през горящ обръч. Или куче да танцува. При хората АВА носи ползи защото формира социално приемливо поведение. Всеки родител, несъзнателно, използва АВА във възпитанието си. Проблем при  децата с някакви задръжки в развитието е липсата на мотивация на разбиране . При спектралните пък куца и чисто социалната мотивация ( татко да ме похвали, мама да ме гушне, дядо да каже че съм голям вече).

Относно историята на детето с проблемите в слуха . Колкото повече чета за сензорната дезинтеграция толкова повече виждам, че всяка за дръжка е резултат от сензорен дефицит. Като под сензорен дефицит не визирам само проблем на външния сензорен орган - око ухо и др, ами и проблеми в процеса на преработка също ( както Данди отбеляза за аудио процесинг дисордера, типичен пример когато детето чува, но мозъкът му не интерпретира правилно чутото или ако има хиперсензитивен слух и всички високи Звуци му причиняват буквално физически дискомфорт, примерите са безброй) . Така че в случая споменат горе, е сензорен дефицит свързан с ухото и понеже не помня точно колко процента от информацията за околния свят постъпва по слуха - от там страда и развитието. Как е при трудно чуващите? - те са като спектрални или с интелектуални задръжки докато не бъде коригиран слуха със съответното приспособление.

Здравейте,  re-ge, въпросът ми е към Вас.
Живея в Стара Загора.
Он лайн
Благодаря!
Пишете ми на лично. Има какво да обсъдим.
АВА е колкото нов толкова за бг, толкова и стар подход. Специалисти официално сертифицирани има в Сф, център има открит от майка която списваше в бг-мама преди хиляди години, доколкото знам такива центрове има не само в Сф но и в други градове. Проблемът, който аз виждам за момента е, че всички тези квалификации сертифицирания, супервизии ужасно усложняват ползването на крайната услугата. Базата на Аба е изключително практична и интуитивна и е ползвана от всеки родител, дори без да си дава отчет понякога. Просто при децата със задръжки трябва малко насока, повече наблюдение, повече анлиз.
Давам един елементарен пример. Има дете, което на обича да му се режат ноктите. Родителят интерпретира, когато ще се режат нокти казва на детето - на всеки отрязан нокът ще получиш по едно ММ бонбонче. Детето търпи, ноктите за изрязани. Това е класическа Аба! Или дете и ридител в магазин. Детето иска шоколад. Родителят отказва. Детето почва да се тръшка по земята, врещи. Родителят блее, прави се на разсеян. Хората наоколо гледат неодобрително. Детето се засрамва и спира. Отново класическа АВА с игнориране на поведение неопасно за детето и околните.

Дали чисто практически АВА помага на деца със задръжки? Да, много, тя формира поведение, поведенчски навици, детето става обучаемо. Но доколко е обучаемо, с какво подходи ще го научите да си вързва обувките вече не е предмет на Аба. Примерно - да разбиете процеса на връзване на малки стъпки и кои ще са те - това е специална педагогика. Когато имате затруднения в обучението  - кой метод ще приложите  - с прави или обратна последователност, каква помощ ще оказват, как ще анализирате неуспеха, какво ще промените в обучението обучението - това вече е АВА. Затова говорим за анализ. Защото няма универсална ресепта. Подхожда се ккъм конкретен случай с конкретно дете. Анализира се и в съответствие с анализа се работи, при неуспех отново се анализира, прави се промяна и пак наново.

# 501
Имахме период с едното дете на сравнителен напредък, имам предвид да седне на работи, но пак почнахме с цирковете - не и не и тръшкане до небесата. Знам, че проблема е в липсата на опитни специалисти, не при всеки се държи така и още повече се отчайвам. Не ми е опция да напусна работа или да сменим града. Точно в нашия случай ми препоръчаха АВА, но тук това е мираж.

# 502
  • Варна
Моят син миналото лято имаше занимания с ерготерапевт, който беше и специален педагог и много интересни се получаваха заниманията им. Сега открих, че има някакъв проблем с пространствената ориентация, може би? Нали знаете, има занимания с едни листи, на които има мрежа от точки и различни фигури начертани. Давам му и го карам да повтори, затруднява се. По - лесните успява. По същия начин е несигурен като трябва да напише букви, знае няколко да пише, но доста плаващо в пространството, разкривено и прочие. Рисува човек с всичко части на тялото ама грозно и като извънземно. На 5.4 години е за протокола. С фината моторика като мъниста, стотинки е много добре като изключим когато трябва да упражнява натиска с молив и фините движения при оцветяване свързване точки и тн. Сега съм разпечатала и едни листи където трябва да проследява фигури и пътечки с двете ръце едновременно за връзката между двете полукълба.

# 503
Дори аз ,когато бързам пиша все едно е писано с краката, мисля,че очаквате твърде много от 5 годишно
Моят син миналото лято имаше занимания с ерготерапевт, който беше и специален педагог и много интересни се получаваха заниманията им. Сега открих, че има някакъв проблем с пространствената ориентация, може би? Нали знаете, има занимания с едни листи, на които има мрежа от точки и различни фигури начертани. Давам му и го карам да повтори, затруднява се. По - лесните успява. По същия начин е несигурен като трябва да напише букви, знае няколко да пише, но доста плаващо в пространството, разкривено и прочие. Рисува човек с всичко части на тялото ама грозно и като извънземно. На 5.4 години е за протокола. С фината моторика като мъниста, стотинки е много добре като изключим когато трябва да упражнява натиска с молив и фините движения при оцветяване свързване точки и тн. Сега съм разпечатала и едни листи където трябва да проследява фигури и пътечки с двете ръце едновременно за връзката между двете полукълба.

# 504
Имахме период с едното дете на сравнителен напредък, имам предвид да седне на работи, но пак почнахме с цирковете - не и не и тръшкане до небесата. Знам, че проблема е в липсата на опитни специалисти, не при всеки се държи така и още повече се отчайвам. Не ми е опция да напусна работа или да сменим града. Точно в нашия случай ми препоръчаха АВА, но тук това е мираж.

Протоколът трябва да се спазва от всички, работещи с детето.  Представете си че у дома не пие газирано а баба и дядо му дават? или не му давате газирано, но по изключение му дадете на рождения ден ? Какви сигнали дава това - разнопосочни. То още няма зрелостта на прецени защо един път може така а друг път не. Когато от детето се изисква трябва да се прави от всички и във всички ситуации,  ако има едно "слабо звено" цялата работа може да се срути. Детето винаги ще опитва удобния за него модел с тръшкане, особено при всеки нов специалист. Ако специалистите/родителите/ангажираните игнорират и мотивират детето  , то ще престане  до следващия път когато пак ще опитва. Запомнете,  децата винаги опитват и тези в норма също-  те ни проверяват. За да не се тръшка -  в дългосрочен план трябва да използвате мотивация от сорта на -  ако не се тръшкаш половин час, един час, цял ден - ще те наградя с еди си какво. И въобще мотивацията е изключително важна в случая. Иначе какво точно да спре детето ви да се тръшка. Кой човек ще прави нещо което не му харесва без да е мотивиран.

направи следния тест - дай му да марширува или да се катери и пълзи и погледни дали прекръства средната линия. Ако да, то тогава това с рисуването е проблем на фината моторика ( натиска е много важен показател - липса или пренатискане, свързване на точни линии, низането само по себе си не изчерпва уменията за фина моторика като цяло). започва се от низане и подреждане но писане линии чертане захват натиска това са умения свързани с фина моторика подготовка за първи клас. Затова в ДГ толкова много рисуват ( развива и въображение и фина моторика).  

Данди  
не мога да си представя в кое общообразователно училище в БГ директора ще позволи родителя да е клас с детето. В детските градини това не прилага, не мога да повярвам че се прилага в училище. Детето трябва да е минало предучилищна за да е усвоило всички тези самостоятелни навици. какво училище е това в което ще пускат родител в класната стая. Те не ги пускат в сградата на училището...

Ти си толкова ентусиазирана от напредъка, че дори не се замисляш че каквото и да е постигнато до сега , все пак твоето дете е СОП. Ти постоянно говориш за "равен старт" , но това което трябва да те интересува не е старта а финала. Вие нямате равен старт. Това е старт в една много дълга дисциплина ( добре че не е спринт) в която с другите деца не сте равни и не тръгвате с еднакви постижения. Ти искаш едно дете с един крак образно казано да е конкурентно на другите двукраки деца ...  това не е 'равен старт". Вие просто хуквате, пък каквото се получи. Не очаквай учителката да разбере и приеме този твой ентусиазъм, тя има други виждания и цели. Освен ако не става въпрос за платено училище. Освен това твоята несигурност относно дисциплината на детето мен лично най-много ме напряга в случая. академичните знания са само част от общата картина. Няма полза едно дете да чете и смята  ако не може да изседи 35 минути без всплясъци. Аз примерно бях сигурна че каквото и да не разбира или разбора моят синковец, поведението му ще бъде нездразнещо другите. Той буквално си изседяваше времето зает в усвояване на други умения - да си извади или прибере учебниците, да помоли да отиде до тоалетната, да си затваря бутилката с водата, да чака на двора с госпожата  след приключване на училище, докато родител го вземе..

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 00:27 от _re_ge

# 505
Аз се включвам по-рядко в темата, защото все още нямам много за споделяне.
Минахме първа консултация с логопед, на която бяхме само аз и баща му по желание на специалистката. Очаквах, че за дете на 3г, което има страшно малък активен речник, ще ни включат веднага на терапия, но препоръката засега е да изчакаме 2-3 месеца ходене на градина и тогава да видим как ще се развият нещата.
Логопедът ни обясни, че има ли разбиране и обратна комуникация, било то и комбинация предимно между звуци и малко думи, можело да се изчака 3.5-4г. Каза и че щом детето комбинира тези думи и звуци, за да се изрази, значи изгражда изречения.
Обясни ни, че речта при децата и бавен процес и при по-темпераментните и енергични често липсва търпение, за да сглобят и изразят това, което искат да кажат. Използват звучи и жестомимики, защото това им е по-достъпен и лесен вариант. Допълни, че при децата около 3.5г се полуачава едно естествено забавяне. Плюс това, че мъжът ми е проговорил също към 4г + че тепърва ще тръгва на градина. Като цяло съветът е да изчакаме, защото тя предполага, че до края на годината ще се появи спонтанна реч при малкия. Разбира се, даде ни насоки за работа в къщи с различни упражнения и занимание.
Планът беше този месец да се види с него и на живо, за да може все пак да го оцени от първо лице, но по доста стечения на обстоятелствата не успяхме да минем на втори преглед и го оставихме за края на октомври.

Някой беше питал по-нагоре и за детската градина.
Сега, когато ходих да запиша малкия, споделих с директорката, че има забавяне в говора и я помолих да прецени, в коя група и при кои госпожи ще е по-подходящо да го сложи.
Тя директно каза, че ако проблемът е просто в това, че не използва думични и ако иначе разбира, общува и се обслужва сам, няма значение в коя група ще сме. Само ме пита дали от яслата са изразили някакви притеснения, ако не са, значи до 3та, 4та група щял да навакса. Много били децата като него в момента в градината.
Не съм задълбавала в темата, защото не беше нито мястото, нито времето.
Малко дълго стана, но като цяло поне сега съм малко по-спокойна, защото направихме първите стъпки към това да се посъветваме със специалист и евентуално да имаме насоки за работа.

# 506
  • Варна
Re ge, много не те разбрах как да направя теста, накарах го да пълзи и не прекръстосваше срединната линия. Иначе с него по принцип правим такива упражнения за срединната линия.
Rocket, аз не помня вашия случай, но за мен са притеснителни подобни твърдения от детска градина. Те и при моят син все така нищо не виждаха. Той сега се изразява с дълги и сложни изречение, но тук там предлог липсва и както писах разни липси в някои направления /по мое мнение и мнение на логопеда му, че с повече повторенията ще се получат нещата/.

# 507
Ивка, правете упражнения за симетрия ( правиш една черта и от едната страна ти рисуваш половинката на къща, калинка,жаба й тн.и той от другата страна дорисува същото), има много готови за принтиране , също така даваш му лист с квадрати и почваш " да диктуваш" колко черти на къде да прави - " една надолу, три наляво, две надясно, пет нагоре" и тн, това е класика за простр.ориентация. Да пише буквите и цифрите в квадратчета ,за да има" кутийка" ограничено място,в което да се побира. На бял лист много деца ще ги изкривят.
Рисувайте под диктовка - тоест казваш му нарисувай кръг, сега под него къщичка, отдясно на нея цвете, а над цветето пчела и тн...
Това са моите съвети.

Рокет, малко с едно наум към тази логопедка. Почакайте, но ако искаш потърси второ мнение. Децата са толкова различни,а родителите понякога толкова субективни, че аз никога не бих повярвала на логопед, който не е виждал детето. Най - малкото освен речта се оценяват и когнитивните умения, чрез проби и тестове, няма как родителя да ти каже " обем и разпределяемост на вниманието или типа мислене" по свои наблюдения. Има си проби и е много важно да се оцени когн.сфера как е, защото пирамидата е " гнозис, праксис, реч" плюс когн.умения, тоест има неща надолу по веригата,които обикновено куцат, щом на тази възраст няма " нормална " реч.Тя как е проверила гнозис и праксис? Никак. Памет, внимание, мислене?
Не знам от кой град сте, но потърси някой,който да направи цялостна оценка на самото дете.

# 508
  • Варна
Yan 25,изключително много благодаря за практичните съвети, така ще направя Hug
Благодаря и на re ge за вниманието в темата.
Много си права за съвета към Рокет, точно така е, има си различни компоненти на всяка диагностика.

# 509
Ре-ге, благодаря за уточненията.
Рокет, мисля, че е много да чакате до 4 години. Вярно е, че много деца проговарят в ясла/градина, но примерно при нас не виждам увеличен речник. Вярно, че той не ходи много-много, но все пак нямаше никакъв ефект.

Общи условия

Активация на акаунт