За лошия подход на родителите

• 8 579
  • 201
  •   1
Отговори
# 45
Има друга крайност. Расло в саксия дете в сблъсък с живота. Там как става без травми и то  вече не в бебешка възраст.

# 46
  • Варна
Еми то му личи, че няма травми. Не трябва да си психолог, за да си личи.
Не оспорвам този факт. Исках да отбележа, че това е голяма доза късмет и всеки родител си решава дали да поеме този риск.

# 47
"Внимателно" възпитаваните деца се пречупват при първият сблъсък със съученик, колега, шеф, партньор. Дете не се възпитава с бой и забрани, но не и като го оставяме "да изразява себе си". Истината е в баланса и личния пример, според мен.

# 48
  • София
Аз години наред не ядях заешко, заради подобна случка, но с главно действащо лице дядо ми. Но човекът много се притесни от реакцията ми като дете и после с години се чувстваше зле, заради нанесената травма. Ядосваше се, че ми е казал да хапвам, че това е онова пухкавото зайче. Очаквал е да проявя интерес към храната, а аз наопаки. Мен пък сега ме е яд на реакцията към дядо и затова, че го натъжих и го накарах да се самообвинява години наред. Още повече, че сега ям заешко с удоволствие, но повече от 20 г. дори при мисълта ми се повдигаше.

# 49
Баланса му е майката, без залитане в крайности. Трябва да се зачитат мнението на детето и чувствата му, но и да знае границите, до които може да се разпростира. Както и един шамар няма да го повреди когато е прекалило. Зависи и от самите деца, има кротки, с други всеки може да се види в чудо.

# 50
Хипотетично двама сина на една обсебваща, нарцистична майка могат да бъдат различни. Единият е излязал от дома на 18г., поел е по своя път, другият живее с нея до смъртта си и е депресиран алкохолик. И двамата имат травма.

Хипотетично пак двама сина на баща алкохолик и насилник могат да са различни. Единият да копира поведението на бащата, а другият да го използва за отрицателен пример,, никога да не близне алкохол и никога да не посегне на жена. Но и двамата имат травма.

Изключително трудно е да избягаш напълно от модела на родителите си и да се абстрахираш от една среда, в която си живял 18 години. Трудно е да страниш от макар и зли хора, към които изпитваш обич, привързаност и зависимости.

Или ние сме отражение на възпитанието и социалната среда, от която идваме. Без изключения.

А това за едно време е глупаво. Едно е да си изял шамар по дупето, друго е да си връзван, изтезаван и пребиван. Първото е невинно, простимо и да, ползвало се е като вид възпитателен метод. Второто е престъпно, садистично и оставя травми за цял живот.

# 51
С татковия страх от тъмното например много са се забавлявали цялото семейство и са го пращали нарочно да ходи в килера да взима разни неща. Не го усещам да се чувства травмиран от това.
Травмата от такива изцепки не се изразява непременно в шамари, бой и изобщо физически тормоз.
Аз пък не разбирам защо всички се забавляват точно със страховете на малките деца и ги карат да вървят срещу страха си. Разни тьотки, дето ги е страх от змии и плъхове, как си намират някой да им вади буркани от мазето, ама никой не им се смее и да ги праща да се оправят сами?

# 52
Баща ми и чичо ми са възпитавани от едни и същи хора. Чичо ми, много проблемен още от дете, та чак до смъртта си. Татко - отличник, за пример, без псхически смущения.
Чудесен пример всъщност. Когато родителите прилагат един подход, резултат няма, децата си остават, каквито са си били. Всеки човек е различен и при всеки действа различен подход. Дано повече родители го разберат.

Иначе да, слава богу не всеки страда от последствия или поне успява да ги преодолее и не повтаря грешките на родителите си.

Както и един шамар няма да го повреди когато е прекалило.
Няма как да знаят дали ще го повреди или не. Най-логичното нещо е да израсне с мисълта, че когато някой прекали (чисто субективно, може и никой да не е прекалил), той трябва да бъде ударен. И го прилага - в/у децата си, в/у жена си, в/у учител, лекар, случаен човек и т.н. Разбира се, задължително в/у по-слаб. Насилниците не са смели, за да посегнат на някой "прекалил", ако е по-силен от тях.

# 53
Ако при проблемния чичо се имат предвид някакви психични проблеми (понеже се подчертава, че бащата не е имал такива), това едва ли е свързано с възпитанието, може да е било по рождение.
пп - Обаче сега прочетох за връзването и забавленията, които са прилагали върху другия брат - може и от възпитанието да е, да.

# 54
С татковия страх от тъмното например много са се забавлявали цялото семейство и са го пращали нарочно да ходи в килера да взима разни неща. Не го усещам да се чувства травмиран от това.
Травмата от такива изцепки не се изразява непременно в шамари, бой и изобщо физически тормоз.
Аз пък не разбирам защо всички се забавляват точно със страховете на малките деца и ги карат да вървят срещу страха си. Разни тьотки, дето ги е страх от змии и плъхове, как си намират някой да им вади буркани от мазето, ама никой не им се смее и да ги праща да се оправят сами?
Ами ха, де. Аз като го чух това, ми се стори много безсърдечно и садистично, камо ли да го определя като забавно.
Дядо ми, който иначе никога не ме е удрял, като разбра за една моя фобия, знаеш ли как реагира: "Е@а си и идиота!" - това му беше първичната реакция. Ще речеш, че искам нарочно да ме е страх. Но донякъде разбирам, че хора преживели неща като войната, трудно разбират такива неща и ги смятат за превземки.

Чичо не беше със психически проблеми, но не уважаваше нито родителите си, нито някой друг и живееше малко извън законовоприетите норми. Освен това беше насилник. Биел е и чинка ми, и братовчед ми.

# 55
Сещам се за онази приказка, в коята майката продала единият си син на царя и с парите отгледала другият. Е крайна сметка и двамата били травмирани, така че няма верен отговор и подход.

# 56
Аз имам друга теория - поведението на децата винаги е отражение на вътрешната дисхармония/хармония на родителите.
Иначе - абсолютно всеки се сдобива с “бъгове” и травми в детството от знайни и незнайни места и това няма как да го предотвратят родителите..)

# 57

Чичо не беше със психически проблеми, но не уважаваше нито родителите си, нито някой друг и живееше малко извън законовоприетите норми. Освен това беше насилник. Биел е и чинка ми, и братовчед ми.

Съвсем често срещано развитие, чудно щеше да бъде, ако нито един от двамата братя не беше станал насилник. Тогава вече щеше да е изненадващо.

# 58
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Човекът е много крехко същество.
Всичко може да бъде травма за него
Самото раждане е травма
и животът като цяло

Важото е човек да си ги признава тези травми, да говори открито с родителите си за това, какво са му причинили и защо не са били прави, за да види и другата гледна точка, да работи върху себе си и непрекъснато да се изчиства от новите травматични събития

Понякога една лоша дума, не се забравя с години

Но да се удря дете е непростимо, особено със злоба
не че всеки един от нас, не би могъл да стигне до такова положение, при определени обстоятелства.
Просто щом един човек може, значи всеки от нас е способен, заради обстоятелствата
Затова е важно да се влиза в чуждата кожа, да се прецежда чуждия опит, през нашия, да се филтрира лошото нараняващото ни през нас и нашия опит, в различни етапи от живота ...

Ние поемаме травми и ги преработваме според нашия опит,
а като деца, когато нямаме опит и не разбираме нещо- изпитваме само емоция, страх, болка, ужас и тази емоция се запечатва като някаква травма. Когато се разплете, ако се разплете и се види какво , защо и как, нещата е оправят

Това е процесът на лекуване- изясняването, разбирането и съчувствието .

# 59
Сещам се за приказката за мечката и дърваря.
За физическото и психическото насилие.
За шамарите от майка ми си спомням без лоши чувства и обида, не се и чувствам травмирана. Но думите й помня, помня и думите на баща ми. Съзнателно изречени,  с цел да нараняват, да мачкат, да унижават. В думите им беше истинското отношение, а от него най-боли.

По неприятно стечение на обстоятелства, познавам човек, израснал само с баща си, либерално възпитаван и отглеждан, без наказания или насилие от какъвто и да е вид.
Когато той самият стана баща, беше баща насилник, а когато стана директор на училище, беше съден за физическо насилие над децата.
Откъде и защо е този характер и поведение на насилник? Ами, човекът просто си го има заложено в себе си.
А дали се е оправдавал в съда с травми от детството си и труден живот с баща насилник - много много вероятно...

Общи условия

Активация на акаунт