Не одобрявам насилието под никаква форма. Това, че някои не са станали насилници или нямат последици в друга насока, например жертви на насилие в своето семейство, само може да ни радва. Баща ми е такъв пример. Дядо ми е бил учител и е възпитавал по старите методи. За щастие баща ми от опит беше видял, че това няма ефект. Негови думи. И е твърдо против този тип възпитание. Дядо също с времето го беше осъзнал.
Авторитет не се създава с насилие. Напротив, често срещано е след това "детето" да упражнява насилие в/у родителите си.
Насилието показва безсилие или нежелание да решиш даден проблем. Затова съвсем не свързвам отглеждането на дете без бой с разпуснатост, липса на авторитет и лоши резултати. Смея да твърдя, че съм либерален родител, който е приятел с детето си, но има авторитет и е достъчен даже само поглед, за да се разберем. Въобще думата приятел има много значения. Съвсем не се изчерпва с другарчета за купони и дивотии. Имам късмета да съм приятел с хора, които възприемам като личности с авторитет и добър пример, към които винаги мога да се обърна за адекватен съвет. Затова не се плаша да бъда такъв приятел и на дъщеря си.