За лошия подход на родителите

• 8 597
  • 201
  •   1
Отговори
# 75
  • France
Уникален, при правилно възпитание от самото начало няма да се стига до опити за налагане.
Именно! Децата са мислещи същества, които разбират човешка реч. Не го забравяйте.

# 76
  • София
Филомена, има хора с беден речник. И прибягват до шамарчета.

# 77
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Ти го научи от 2 годишно да му се молиш и да те прави на луда калинка, пък после чакай да направи правилните избори в живота. Виждал съм доста потресаващи примери в тази посока, някои завършили трагично, така че...

И аз съм виждала, но това НЕ е възпитание
Това е отказ от възпитание

# 78
  • France
Филомена, има хора с беден речник. И прибягват до шамарчета.
Не само речникът им е беден.

# 79
  • София
Така е.

В подобни теми винаги се сещам за една позната. Има дете, 1 гр. в ДГ е. Това дете редовно е пошляпвано за нещо. И майката с гордост ми беше обяснявала как майка й я е била и от нея станало човек. Минала е покрай човек.

# 80
Къде е границата? Ако детето продължава да постъпва по даден начин след n на брой обяснения с примери, с подходящи думи и т.н., какво следва? Още обяснения? Какъв авторитет има един родител, който само обяснява, а не взема реални мерки?
А какво следва като след n на брой шамари детето продължава да прави същото, но се крие по-добре?
Именно за авторитетът говорим. Да създадеш отношения на доверие и уважение, да възпиташ ценности и добродетели, които помогнат на малкия човек да спазва правилата, защото ги осъзнава. Не защото ги свързва с шамар или наказание.
Защото като навършат 18 и станат самостоятелни, родителите няма да са до тях, за да ги коригират с шамари.

# 81
Татко например баба го е връзвала за крака на масата, за да отскочи до магазина и да не го води със себе си. Шамарите са си били по дифолт. (Тя и мен ме е пляскала така профилактично за всеки случай през ръцете и по дупето.) С татковия страх от тъмното например много са се забавлявали цялото семейство и са го пращали нарочно да ходи в килера да взима разни неща. Не го усещам да се чувства травмиран от това.
Болднатите неща са изродски. Много меко казано.

# 82
Отдавна се говори (доказано), че родителите влияят на израстването на човек като личност. Баща ми беше импулсивен (военен офицер), изпускаше си нервите с мен като дете, защото бях буйна и следователно станах още по-буйна и проблемна. Агресивна бях и във връзките си, в смисъл все се отбранявах от нещо, повишавах тон и т.н. Години и работа върху себе си ми трябваха да осъзная какъв ми е проблемът. Все още родителите ми се имат за последна инстанция, въпреки че са любящи и са ми осигурили абсолютно всичко. Трудно е, защото хем са винаги до мен, когато имам нужда и същевременно не мога да простя на баща ми агресивните изблици (които бяха викове и обиди). Но пък това е било неговия начин като родител в онези времена и след това положи усилия да не повтаря това поведение. Имам се за успешен човек и няма как да знам как би било при друг вид възпитание.

Сега като родител не бих докоснала дъщеря си. Два пъти съм си изпускала нервите и съм повишавала тон като после съм й показвала, че съжалявам и съм се чувствала изключително виновна. Тя е на годинка, но съм убедена, че разбира и усеща емоциите около нея. Като възрастен аз съм този, който трябва да се контролира, не тя.

# 83
Къде е границата? Ако детето продължава да постъпва по даден начин след n на брой обяснения с примери, с подходящи думи и т.н., какво следва? Още обяснения? Какъв авторитет има един родител, който само обяснява, а не взема реални мерки?
А какво следва като след n на брой шамари детето продължава да прави същото, но се крие по-добре?
Именно за авторитетът говорим. Да създадеш отношения на доверие и уважение, да възпиташ ценности и добродетели, които помогнат на малкия човек да спазва правилата, защото ги осъзнава. Не защото ги свързва с шамар или наказание.
Защото като навършат 18 и станат самостоятелни, родителите няма да са до тях, за да ги коригират с шамари.

Не питам къде е границата, след която следва шамар. Питам къде е границата, след която родителят взема мерки, дори и ако за момента детето се чувства ограничено, принудено, наказано?
Един пример - момиче в трети клас да кажем, иска да се гримира всеки ден. Има си и приятелка, на която и е позволено, има си изградено доверие с майка си и казва, дори очаквайки да и купи гримове и да я научи. Обясненията, че гримът може да е вреден няма да минат. Шамари пък съвсем няма да помогнат. Ако убеждаването не е достатъчно, трябва да следва загубата на друга привилегия/удоволствие.

А по логиката на първия пост, понеже момчетата вероятно ще заглеждат повече гримитраната приятелка, това момиче после ще обвини родителите си, че са и нанесли травма, няма самочувствие, не се чувства харесвана от противоположния пол и няма никога да има нормална връзка. Не съм съгласна.

Също и примера с човека, който бил неудовлетворен, въпреки, че печели добри пари, защото родителите му не му позволили да учи това, което иска. Да, но благодарение на това родителско решение той разполага със средства и може и да промени това, с което се занимава. Обаче ако и след това се окаже, че пак го помързва и само чака петък, няма вече да може да обвини родителите.

# 84
  • France
Кой те е излъгал, че да си родител е лесно?

# 85
За гримирането ,бих позволила, сега ,днешното време. Но да е умело ,ненатрапчиво, да се научи как трябва и  е нормално за дете. Щом всички ходят така, нека, задължително с усет, не да се цапоти и бихме разговаряли, вярвам ще мине този период.
  Но където трябват средства,  а няма ,си е проблем ,там доста   разговори  и упоритост как да стане с отказ от  други неща. Въпрос за скъп телефон ,че имат всички - също стои  пред хора ,които нямат, а детето иска като другите. Там също много трябва да се обяснява. И пак може да ревне ,че му съсипали психиката ,като не е с хората.
 Та има неща за два шамара ,не за един.  Да изнудваш родител, да риташ срещу него , да страда той ,че  стойностите  се набиват отвън. Колкото да се старае родителят.  ще кажете ,той не го е възпитал, ама не знам. Добре че това не стои пред мен.  Разбираха ме някога без рипане.

# 86
Един пример - момиче в трети клас да кажем, иска да се гримира всеки ден. Има си и приятелка, на която и е позволено, има си изградено доверие с майка си и казва, дори очаквайки да и купи гримове и да я научи. Обясненията, че гримът може да е вреден няма да минат. Шамари пък съвсем няма да помогнат. Ако убеждаването не е достатъчно, трябва да следва загубата на друга привилегия/удоволствие.

А по логиката на първия пост, понеже момчетата вероятно ще заглеждат повече гримитраната приятелка, това момиче после ще обвини родителите си, че са и нанесли травма, няма самочувствие, не се чувства харесвана от противоположния пол и няма никога да има нормална връзка. Не съм съгласна.
E, тук е ролята на родителя. Да намери път към детето си и да обясни защо в 3 клас не се ходи с грим, като се започне от това каква е ролята на грима. Проблемът далеч не е във вредата за кожата. Разбират много добре децата, когато се говори откровено с тях. Но някои родители смятат, че са малки и се ограничават само с дребните неща, а те не са особено убедителни.

Наказанието с отнемане на нещо няма да помогне. Ще се гримира с козметиката на приятелката и преди да се прибере ще си почиства лицето. По мое време беше редовна практика да се преобличат момичетата с дрехи на приятелки, които са им забранени от родителите.

# 87
Темата е безкрайна и за мен не може да се сведе до "лош подход", нещо повече е, на друго ниво, не техника и метод на възпитание.
Не мога да не се сетя за писмото на Кафка към баща му (същинският текст започва от стр.8 на файла):
https://images.pcmac.org/Uploads/Bellevue/Bellevue/Departments/D … -to-my-father.pdf

# 88
Аз така и не мога да разбера защо наказанието е възпитателен метод. Това си е контрол. Нека не бъркаме страха с респекта към родителя. Второто трябва да се заслужи.

# 89
  • Варна
Това с либералното родителство е състояние на духа според мен и не може да се обясни на човек, който иска да има йерархия в семейството. Просто концепцията е съвсем различна. Аз бих седнала с детето да обсъдим гримовете и да се опитам да разбера нейния свят, пък заедно да стигнем до някакъв компромис. Да вървиш срещу природата на детето и да се опиташ да го свиеш в твоя свят, за да ти е удобно на теб, носи само негативи в дългосрочен план. Бих искала в този момент да се свържа с детето си и да видя какво има в главата му, а не да се отдалечавам от него. Защото тая дупка между нас от там нататък само ще расте.

Общи условия

Активация на акаунт