Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 265
  • 15 780
  •   2
Отговори
# 14 340
Цяла Европа къса с руския газ, защото е несигурен, скъп, идва от изключително опасно за целия свят място

Европа ли намали доставките с 80% по "Северен поток 1" или Газпром!? Газпром скъса с Европа, а не обратното!

То бива изкривяване на фактите, но чак толкова на бива!

За Европа остана само хленча как евтиният руски газ вече е химера!

# 14 341
  • Разпиляна във въображението
В Бургас няма газов терминал,(пристанище). Има терминал лично на Лукойл,който обаче е за петролни танкери.

има за петрол вярно е. не виждам проблема да се разтоварва газ на петролно пристанище. Нима лайнерите не могат да акостират там?

Дори и да ставаше толкова лесно, първо турците трябва да пуснат танкерите. Писали бяха за това преди време

# 14 342
Не съм запозната как става разтоварване на втечнен газ, но не вярвам да не може да се направи  да става. Време трябва ,но нали се мисли за бъдещето. Стъпки някакви няма. Все пак колко да се проектира ,вече има направени терминали, който ги е правил може да направи и на нас. Да не търсят някой да открива как става. И да разработват наши находища, сигурна съм ,че имат идеята къде да търсят, то и пише. Ако не мислят ,че светът свършва скоро - има смисъл.

Ние имаме 20% участие на терминала в Александруполис, но той се предвижда да е готов към края на 2023 г.

# 14 343
И впрочем смело се обсъждат договорите за доставки на газ, кой имал право да сменя валутата, ама как имал, без никой да е виждал договорите нито нашия, нито на други страни. Във всеки договор е предвидено страна, с уведомление и предизвестия и срокове заложени да може да предлага/прави промени.
Без да съм сигурна, още никой не съм чула да е тръгнал да съди  Газпром? Някой да ме поправи.

- Във всеки договор промените се приемат само с двустранно съгласие. Иначе едната страна може да прекрати договора с предизвестие от колкото там е предвидено, евентуално и с пеналии. Но в никой договор едната страна няма право да променя самоволно каквото и да е.
- Предполагам, че на никого не му е и хрумвало, че някога Русия ще иска заплащане в рубли и затова е възможно баш в тази точка да не са точно дефинирани нещата и да няма пеналии за смяна на валутата.
- В момента да се ходи на съд е безсмислено. И да бъде осъдена Русия какво? Да не би да се подчини на решението?
- И затова не става въпрос за съд (евентуално след време може да се стигне до това) , а за факта, че Русия се оказа ненадежден партньор, за който газ и политика са едно. И затова в бъдеще стремежът ще бъда Русия да бъде изолирана и избягвана винаги, когато е възможно от всяка разумна страна. Последното не важи за България, разбира се.

# 14 344
Скрит текст:
Цяла Европа къса с руския газ, защото е несигурен, скъп, идва от изключително опасно за целия свят място

Европа ли намали доставките с 80% по "Северен поток 1" или Газпром!? Газпром скъса с Европа, а не обратното!

То бива изкривяване на фактите, но чак толкова на бива!

За Европа остана само хленча как евтиният руски газ вече е химера!
Ще се повторя с написаното от solnichka, но щом налагаш санкции, логично е да се очаква отговор. Това е отговорът на Русия. А, че ЕС не си е направил сметката никой не му е виновен.
От друга страна радостта от възможността да се излезе от орбитата на руското влияние много бързо секна. Нали нямаме нужда от диктатори, агресори и т.н. Категорично прекратяваме връзките и си плащаме цената.
Останалото е политика /недобра, много шикалкавене/ и голи приказки.

# 14 345
Всъщност съмненията са дали евентуалният руски газ ще бъде евтин и дали няма по-изгодни алтернативи, които обаче съзнателно се режат от проруското правителство за да остане накрая само опцията Газпром. И съжалявам, но нямам вяра на политиците ни, особено на тези конкретно, назначени от Радев, а нямам и информация за да преценя какво става наистина. Но опитът ми от миналото сочи, че руското лоби у нас винаги работи за два интереса - своя и на Русия и против интереса на България.

Излишно се тормозиш, според мен Газпром въобще няма да ни отрази.

# 14 346
Газпром не скъса с Европа, а не опитва да извива ръцете на Европа. Може би последните игрички с 3-те дни спиране са във връзка със срещата на ЕС за обсъждане на забраната на визите за руснаци, която ще се проведе на 31 август. Според видния пропагандистки сайт Поглед.инфо, от резултата на тази среща ще зависи дали ЕС ще има газ или не. Ами страхотно, явно който не слушка, няма да папка. Договорите за Рассия са нещо като тоалетната хартия. Нашето национално отговорно правителство обаче смята, че е особено умно да преговаря с такъв "партньор" и да заложи целокупните газови доставки за България (защото азерският газ все повече се превръща в химера) на тази "сигурна" карта.

# 14 347
Всъщност съмненията са дали евентуалният руски газ ще бъде евтин и дали няма по-изгодни алтернативи, които обаче съзнателно се режат от проруското правителство за да остане накрая само опцията Газпром. И съжалявам, но нямам вяра на политиците ни, особено на тези конкретно, назначени от Радев, а нямам и информация за да преценя какво става наистина. Но опитът ми от миналото сочи, че руското лоби у нас винаги работи за два интереса - своя и на Русия и против интереса на България.

Излишно се тормозиш, според мен Газпром въобще няма да ни отрази.

И ще страдаме, но е за добро. Надявам се да се излекуваме от тази русофилия и да си намерим алтернативи. С нашето мижаво потребление няма да е проблем. Даже толкова газ, колкото на нас ни трябва, все някъде и у нас или в нашата акватория на Черно море има, стига руското лоби да не спира търсенето.

# 14 348
Не е скъсала Европа с руския газ, Германия реве непрекъснато, че им го спират - енергийни терористи били, лоши партньори. Като искат, да късат най-накрая, защо е това мрънкане и през ден изказвания как очакват да им спрат газа. Досега защо не се отказаха сами, че не ми е ясно?Close
Италия, Гърция и да не изброявам другите, си плащат по рублевата схема и те, само дето не са толкова шумни като германците.

Тук сме се събрали интелигентни хора, нека си говорим реалности, а не пропаганда. Не подценявайте аудиторията, това върви за феновете на Дневник и Капитал, но тук - не.

Последната истерия от вчера, че ще нарушим санкциите като си вземем газа от Газпром май не дава резултат. Опитаха се да извъртят, че едва ли не РЦБ е вътре в схемата, но някои можем да четем и помним и не се получи. И дано правителството не се върже пак на този шантаж и да действа по въпроса.

По принцип разглеждано през призмата, война, санкции, газ, бих различила няколко типа, но да речем два са:
-притесняващи се от заслужените санкции, защото ще им спрат газа.
-злорадстващи срещу незаслужените санкции.

Та, заслужени/незаслужени пък показват отношението към войната.
Първата категория хора ги разбирам наистина, дефакто и ние сме като тях.
Вторите за мен злорадствате срещу последиците от съпротива срещу открития и официален геноцид над  украинския народ.

# 14 349
...

Ние имаме 20% участие на терминала в Александруполис, но той се предвижда да е готов към края на 2023 г.

Със или без обичайните закъснения на строителството?

Тъкмо ще постигнем лелеяната "100% диверсификация от руски газ" (култова фраза) и вече ще трябва да гледаме как да постигаме поне няколко-процентова диверсификация от скъп втечнен газ.

Към 2025 на някой български политик ще му хрумне да отвори английско-български речник да види какво значи диверсификация. Grinning

# 14 350
  • Буркина Фасо
В Бургас няма газов терминал,(пристанище). Има терминал лично на Лукойл,който обаче е за петролни танкери.

има за петрол вярно е. не виждам проблема да се разтоварва газ на петролно пристанище. Нима лайнерите не могат да акостират там?

Дори и да ставаше толкова лесно, първо турците трябва да пуснат танкерите. Писали бяха за това преди време
защо да ги спират ? Босфора е за общо ползване.

# 14 351
Газпром не скъса с Европа, а не опитва да извива ръцете на Европа.

Напротив, Газпром скъса с Европа на този етап и остави Европа да си търси ''демократичен'' газ. Нали това кукуригаха брюкселските петли в продължение на няколко месеца. Е, Путин им сбъдна мераците!

# 14 352
Ами като не искате газова зависимост, искайте от правителството да възобнови търсенето на собствени източници. Маса експерти твърдят, че такива има, но има държавна воля да не се разработват. Чии ли интереси обслужват тези правителства (да уточним - на ГЕРБ, и сега на Радев).

Босфора не е частна собственост на Ердоган, разбира се. Има международни спогодби и ограничаването може да засегне само определени ситуации - като е например с военните кораби, които Турция ограничи. Турция има право да получава такси за преминаване, но не и да спира търговския поток.

# 14 353

И аз много се дивих, но... точно това очаква "демократичната общност". Да получава газ без пари, докато плаща по блокирани руски сметки. Не знам как да го нарека това, нещо средно между наглост и безумие.

А най-удивителното е, че нито има "газ без пари", нито "блокирани сметки", освен някъде из Копейкиновските сайтове. Да, безумно е човек да им вярва, че и да разпространява глупостите им. Още по-безумно е да се радва някой на очевидното национално предателство, което извършват руските шпиони в правителството ни.

Цяла Европа къса с руския газ, защото е несигурен, скъп, идва от изключително опасно за целия свят място, само ние коленопреклонно се молим за него. Ами какво да кажа, самоунижението явно е дълбоко вкоренено в българина. После ревем, че сме исторически прецакани.

Допреди санкциите си беше много сигурен газа и нямаше проблем с доставките, освен проблема 2014 в дъното на който бяха украинците защото крадяха и не плащаха и тогава Газпром си вкара в договорите, че трябва да се плаща предварително количеството каквото искаш.
За скъп доказателства в цени. По сметките, които всеки потребител плаща откакто сме втечнен газ как да се докаже, че е по-скъп. Нов достатавчик и цените хвърчат всеки месец„ Пропагандата вече не стига, когато се удря джоба.
Не си плащаш предварително, не получаваш газ, кое не е я ясно. Който не плати не получава и затова няма газ за без пари.
Европа не скъса отношения поради посочените от теб причини, а наложи санкции заради войната в Украйна, в опит да накаже Путин, но се застреля икономиката и после извадиха мантрата, че газът им е несигурен и скъп - отклоняват огъня политиците. Всички действия на Газпром бяха в отговор на санкциите. Всяко действие има противодействие - основен закон.
И сега почнете пак да ми обяснявате за пазарната икономика и за диверсификацията как се прави от политиците, а не от участниците на пазара.

# 14 354
  • Разпиляна във въображението
Така четох - Турция не дава да минават подобни танкери .

Общи условия

Активация на акаунт