Тумор на бъбрека

• 21 258
  • 274
  •   1
Отговори
# 105
Ами темпото на нарастване е непредсказуемо и не зависи от характера на тумора, нито от написаното в учебниците, а от конкретния организъм. Поне диска със скенера занесете за повторно разчитане преди да ви отстранят бъбрека. Вижда се че сте паникьосана, но не трябва да се поддавате на страха, за да вземете информирано правилното за вас решение.
Може изобщо да не се налага отстраняването на бъбрека, а от страх да избързате с това решение. Вие не сте се сблъсквали, а аз пък от години все с подобни проблеми при роднини и при мен се сблъсквам и знам, че за сериозните неща е задължително поне второ мнение да имате в друга болница, от друг лекар.
Може доброкачествен тумор да нарастне бързо и да нанесе много щети за 2 седмици, а злокачествен да не расте и тези две седмици с нищо да не променят хода на заболяването и лечението. Но веднъж отстранен орган със сигурност не може да бъде възстановен и това ще се отрази на качеството на живота ви.
Имам близки с онкологично заболяване (в т. ч. майка ми, която в момента е добре), дете което от 11.5г. е с тумор, може би доброкачествен и други проблеми, а за около 45 дни преди години се сдобих и развих до р-р 7см. ендометриозна киста, която унищожи яйчник и тръба. Затова на база целият ми опит горещо препоръчвам второ мнение по диска от специалист образна диагностика и второ мнение от онколог-хирург. За лекарите операцията е най-лесното решение. Вие трябва да сте сигурна дали е правилното решение. Откъде сте сигурна, че този лекар уролог е преценил правилно, че бъбрека също трябва да се отстрани. Вие решавате, но не бива да действате прибързано от страх и паника. За две седмици можете да чуете и друго мнение и ако прецените да отложите операцията с цел допълнителни изследвания и подготовка за нея. За такива неща е по-добре да платите за втора консултация, отколкото да плащате цял живот с ограничения и здравословни проблеми. При моята близка например първо с химия подтиснаха тумора за да се смали (доказано злокачествен с биопсия) до определен размер и тогава го оперираха.
На ваше място бих проучила и хириурзите, и болниците за резултатите от извършените подобни операции и мнения на техни пациенти и да избера на кой бих имала най-голямо доверие. Успех!

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 21:28 от Рори72

# 106
Точно от това се притеснявам да не стане някаква грешка и да ми отстранят бъбрека напразно но в същото време ме е страх да не стане късно и се чудя как без да е изследван тумора хистологично само от скенера определят че е злокачествен .Първа консултация и ах в СофияМед после отидохме в Дървеница при професор Табаков и той каза същото че бъбрека трябва да се извади нз дали да търся и трето мнение .Пожелавам на вас и вашите близки да сте здрави .

# 107
  • Пловдив
От това, което четох аз има много хора живеещи нормално с 1 бъбрек. Спокойно.  Докторите казват, че ако тумора е само в бъбрека го махат и край. По-добрият вариант е в случая...

При свекър ми го махната, жлезата също, но имаше прорастване и там е по-лошо...сега чакаме 5 скенера на 2ри ноември и тогава лечение.

В урологията на Александровка има добри лекари. Идете за второ мнение.

Успех!

# 108
Благодаря ви за успокоителните думи,и аз се надявам всичко да е наред след като се извади,При свекър ви на скенера виждаше ли се че има в жлезата нещо или после се е появило колко голям е бил тумора на бъбрека,дано и при вас всичко се оправи и човека да си живее дълги години но стреса е голям.

# 109
  • Пловдив
Мисля беше като вашия размер...видяха и жлезата, и туморния тромб в главната вена. Там трябваше съдов хирург да се намеси...сложна операция беше. Дано да има дни, да...

# 110
При мен поне доколкото разбирам резултата от скенера всичко друго е нормално но незнам бързо ли се развиват тия неща много неизвестни има и много ме е страх.

# 111
  • Пловдив
Няма човек дето да ме го е страх...Идете за второ мнение и разпитайте. При всеки е индивидуално.

# 112
Ще отида ,но с колкото доктори говорих са на едно мнение да се извади бъбрека не обясняват много а аз още се чудя как по снимките от скенер с контраст разбират дали е злокачествен тумор няма ли шанс да е доброкачествен или в бъбрека рядко има доброкачествени нали уж след хистология се разбира със сигурност.

# 113
  • Пловдив
Ами...познава се. И аз незнам как, ама те знаят. За това са учили все пак.
Избираш си един и му се доверяваш...това е пътя. Сложно е, ама няма как...има къде по-лоши съдби.

# 114
Галя, ти писа, че в разчитането на скенера пише засегнати поенелон и горни и средни чашки, отворих в нета да видя къде са тия частни на бъбрека и видях, че те излизат от бъбрека и отвеждат урината в пикочния мехур. Аз нямам медицински познания, но  може би това е причината двама лекари да кажат, че трябва да се извади бъбрека. Но ти се успокой малко и с един бъбрек също се живее нормално. Както ти писаха всички направи още една платена консултация с добър уролог на база направения скенер и тогава реши какво да правиш. От скенера се вижда тумора по размери и вид, а опитния уролог разбира дали е тумор или киста, а след като се извади в патология се прави изследване и се установява неговия вид(има различни видове злокачествени тумори).
При мъжа ми беше установено на скенера киста Boshniak, която се е изродила, но беше в страни до бъбрека, не вътре, изрязва с малка част от бъбрека и от там се вижда има ли ракови клетки в околната тъкан.
Доста обяснителни станах. Не се страхувай, всичко ще е наред.

# 115
Да винаги има и по-лошо знам че е така .Да се надяваме и при вашия свекър и при мен и при всички хора които са в това положение всичко да се оправи трябва да се борим .

# 116
  • Пловдив
Така е...при нас борбата те първа предстои...Дано за всички ни има шанс! 😇

# 117
# 118
Здравейте galia_to, аз се оперирах в Токуда на 30.08 със същата диагноза. Консултирайте се там с Давидов, ако може ще ви спаси бъбрека. На вашата възраст съм. За въпроси съм на линия. Диагнозата е рак, следят ме и съм без терапия за сега. Разбирам през какво минавате.

# 119
Здравейте Илиана вашият тумор колко голям беше и къде беше разположен коя степен го водят имахте ли някакви симптоми как ви го откриха.При мен преди година и половина на ехограф на профилактичен преглед ми казаха че имам киста и не било нищо опасно и аз повече не обърнах внимание и сега преди две седмици получих бъбречна инфекция пих антибиотик но ме изпратиха на ехограф и доктора ми каза че имам тумор че не е киста и от там почна ходенето по мъките

Общи условия

Активация на акаунт