Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Тумор на бъбрека

 • 1 131
 • 43
 •   1
Отговори
 • Мнения: 579
Откриха на майка ми тумор на левия бъбрек около 3 см. Лекарят я е насочил към професор Давидов от Токуда за операция, казал й да не ходи в Пирогов, защото щели да й махнат целия бъбрек с тумора. В Токуда ни казаха, че може да отстранят лапароскопски само тумора и да запазят бъбрека. Но нас ни притеснява, като отстранят тумора може да остане нещо по бъбрека, което не се вижда и след време да се развие отново. Моля за съвет от някой, който се е сблъсквал с такъв здравословен проблем..

# 1
 • Мнения: 3 264
Когато туморът се извади, той се изпраща за хистологично изследване. Ако е злокачествен, тогава по всяка вероятност ще се направят допълнителни образни изследвания и онколозите ще решат какво да е последващото лечение - химиотерапия, лъчетерапия, комбинация от двете, имунотерапия и т.н. Идеята на тези лечения е да унищожат раковите клетки.

На моята свекърва преди 16-17 години й откриха тумор на бъбрека около 6-7 см. Тя е лекар (сега пенсионер) и на база скенера, който й бяха направили, нейните колеги директно й казаха, че трябва да се извади целия бъбрек. При нея беше злокачествен, но за щастие самият тумор е бил много добре капсулиран и решиха само лъчетерапия. Жива и здрава си е жената! Не се притеснявайте, Давидов е много добър специалист. Добре ви е насочил лекарят.

# 2
 • Мнения: 579
Много ви благодаря! Къде правихте операцията?

# 3
 • Мнения: 3 264
Много ви благодаря! Къде правихте операцията?

В Пловдив, свекърите живеят там. Нейн колега, който тя познава от години я оперира. Тогава той работеше в Окръжна болница. По онова време много, много не се практикуваха лапароскопски операции на бъбреците, а и от скенера единодушно решиха, че трябва да е отворена операция с изваждане на целия бъбрек. Тя се възстанови бързо, после някъде месец ходеше на лъчетерапия. Щом при вас са преценили, че може да се извърши лапароскопски, супер!

# 4
 • Мнения: 39
Може ли да попитам как се чувства сега, предвид , че е с един бъбрек. Отрази лийнсе това на качеството на живот. Спазва ли диета?

# 5
 • Мнения: 3 264
Единият бъбрек пое работата и на другия. В началото мисля, че спазваше някакви диети, но нищо фрапантно. Тя по принцип си се храни сравнително балансирано, не пие алкохол (от време на време някоя биричка), не пуши. Не е имала някакви проблеми. Спомням си, че в началото си правеше изследвания и ехограф често, сега вече един път на година.

# 6
 • вкъщи
 • Мнения: 2 289
В Александровска болница ги премахват лапароскопски, втора хирургия, две жени имаше в стаята ми с тази диагноза. И при двете беше доброкачествен.

# 7
 • Мнения: 579
Операцията ще е на 20 юли в Онкологията, при професор Нейков. Майка ми е на 76 години, направихме консултация с алерголог, няма алергия към упойката. Дано всичко мине добре. Но много се притеснявам.

# 8
 • Мнения: 3 264
Операцията ще е на 20 юли в Онкологията, при професор Нейков. Майка ми е на 76 години, направихме консултация с алерголог, няма алергия към упойката. Дано всичко мине добре. Но много се притеснявам.

Стискам палци всичко да мине добре! 🙏

# 9
 • Мнения: 579
Благодаря, Смърфиетка!

# 10
 • Мнения: 66
Искам да попитам, защо се отказах те от Токуда - роботизираното ппремахване на тумора. Сега в Онкология та операцията отворена ли ще е или лапароскопска, само тумора ли ще отстранят или целия бъбрек, питам защото имаме подобен проблем, на скенер е голяма киста, но като се извади ще се види има ли злокачествени клетки, от Токуда препоръчват роботизирана отстраняване само на кистата. Моля пишете за начина на операцията и каквото сметне те за нужно, за да обмен им мнения.

# 11
 • Мнения: 579
Здравейте! Предпочитаме отворена операция, за да се види по-добре и отстрани целия тумор, да не остане нещо неизчистено.
 В онкологията ще бъде отворена операция, с някаква щипка, която струва 1700 лева, с която ще се отстрани тумора, нещо средно между отворена и лапароскопска операция. Така разбрах.

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 13:18 от Не се сърди, човече

# 12
 • Мнения: 66
Благодаря за отговора, аз се чудя също дали с роботизираната операция няма да станат повече усложнения, още повече, че при нашия болен има злокачествен тумор на още други места, за които казват, че нямат връзка с бъбрека, тук диагнозата е Bosniak lll-което значи 50/50 да има злокачествени клетки. Във ВМА ходихме при Драгиев и препоръча отворена операция, мисля да направя една консултация и със Салтиров от ВМА и тогава да решим. Успех на операцията на майка ви, тумора е малък, ако е 3 см и има големи шансове за добра прогноза, още веднъж пожелания за успех.

# 13
 • Мнения: 579
Благодаря за хубавите пожелания! Дано всичко мине добре и при вас!
 В Правителствена болница също казаха, че правят отворена операция, а не лапароскопска. Явно така е най-добре.

# 14
 • Мнения: 66
Jof, какво стана, мина ли операцията на майка ви, моля споделете впечатления. Ние чакаме за роботизирана операция в Токуда след 15.08. Много съм разколебана, но понеже при мъжа ми има две мозъчни операции, се притеснявам от отворена операция, не знам просто какво да правя. Проф. Салтиров от ВМА е в отпуск и ще преглежда в началото на август, сигурно ще отида да се консултирам и с него и тогава ще реша. Моля пишете как са нещата в Онкология та, отношение на лекари, колко е престоя и всичко което мислите, че може да ми е от полза. Успех и бързо оздравяване при вас!

Общи условия

Активация на акаунт