Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 37 270
  • 841
  •   1
Отговори
# 270
Това е прекрасно, но тук историята е със щастлив край. Остава въпросът какво би правила, ако го бяха предали НЕпочистено накрая?

Защото аз също бях възхитена от моя наемателка по този повод. Но следващият не бих нарекла "милия ми той"....Wink

Държа на мнението си, че докато лично не ти дойде до главата....човек е някак по необективен.

Не прочетох и никъде някой да е правил забележка на наемател за чистотата. Просто тук се споделиха мисли на наемодатели, нищо повече..

# 271
Какво би правила? Ще въведа всичко в състояние, годно за ново отдаване на жилището.  Ще си сърбам горчивата попара, както се е случвало и ще си мечтая за  следващи по-съвестни наематели.  Но .....тук говорих за не-особено добре почистено, а не за вандалски действия в жилището. Защото съм се сблъсквала и за такива: след нас и погром. Но това в голям провинциален град, където наематели не се намират лесно. А депозита: той просто не покрива почти нищо.

# 272
Това е прекрасно, но тук историята е със щастлив край. Остава въпросът какво би правила, ако го бяха предали НЕпочистено накрая?

Защото аз също бях възхитена от моя наемателка по този повод. Но следващият не бих нарекла "милия ми той"....Wink

Държа на мнението си, че докато лично не ти дойде до главата....човек е някак по необективен.

Не прочетох и никъде някой да е правил забележка на наемател за чистотата. Просто тук се споделиха мисли на наемодатели, нищо повече..
Когато ходим на хотел не чистим преди да се изнесем от стаята. Не очаквам и от моите наематели да издадат почистено. Пердета се перат. Даже е желателно да се прави това при смяна на наематели. Основното почистване и евентуално освежаване са съвсем в реда на нещата при смяна на наемател. За мен е много по-важно наемателите да се задържат дълго, да плащат навреме, да не са шумни и да не чупят мебели и покъщнина.

# 273
Не чистим на хотел, да. Аз и не мърля.
Който е живял мърляво, да си почисти преди да се изнесе, защото никой не е длъжен да му чисти кочинката...

И понеже ми е прясно, това с чистене на чужда кочинка, лично аз си вдех бележка и знам как да процедирам оттук нататък.

И разлика има между чистене, и да ринеш мизерии...само споменавам.

# 274
  • Варна
Какви са тия сравнения с хотели?? Много ясно, че не се чисти в хотел, там си плащаш по 100 лв на вечер и камериерка чиси всеки ден. Да ми плати някой наемател 3000 лв наем и изобщо няма да му се разсърдя да остави мръсно и разхвърлено при изнасяне. Но за пазарен дългосрочен наем имам други изисквания, записани са в договора и изрично са казани и на оглед, и при подписване: предала съм облизан до блясък апартамент, в плочките може да се огледа човек, искам да се върне в същия вид или отнемам от депозита за професионално чистене.

# 275
Не чистим на хотел, да. Аз и не мърля.
Който е живял мърляво, да си почисти преди да се изнесе, защото никой не е длъжен да му чисти кочинката...

И понеже ми е прясно, това с чистене на чужда кочинка, лично аз си вдех бележка и знам как да процедирам оттук нататък.

И разлика има между чистене, и да ринеш мизерии...само споменавам.
И как ще процедираш? Ще припомня моя лична сага в тази област. Дадох топ направен апартамент, на топ място, на жена  дошла от Лондон за да работи на висок пост в администрацията. Всичко изглеждаше повече от добре, но няколко седмици след като се нанесе замина за Лондон и повече не се върна. В имота стоят всичките й вещи. След няколко нотариални покани юриста ми заведе дело и до ден днешен единственото движение по делото беше, че ме накараха да платя 1000 лева за нейният служебен защитник. Договорът й вече изтече (беше за една година), а още няма насрочено дело. С две думи не винаги човек може да прецени точно.

# 276
Интересен пост има в една варненска фейсбук група. Даден апартамент под наем, взет депозит, но наемателката помолила да плати първия наем по-късно. После се запънала, че не е давала депозит, а наем. Не иска да напуска жилището. Сега собствениците се чудят как да влезнат във владение. Адвокати, домоуправители, схеми...

# 277
Интересен пост има в една варненска фейсбук група. Даден апартамент под наем, взет депозит, но наемателката помолила да плати първия наем по-късно. После се запънала, че не е давала депозит, а наем. Не иска да напуска жилището. Сега собствениците се чудят как да влезнат във владение. Адвокати, домоуправители, схеми...

Сега бързо производство по ГПК за вадене на наемател. Исковата молба играе ролята на прекратяване на договора. Трябва само да се посочи нарушението на договора. До 3 седмици- заседание се насрочва, до 2 седмици-решението. После съдебен изпълнител и шут на наемателя....

# 278
В договора не фигурира ли,че е дала само депозит,а наема не и са се разбрали за по-късно?
Имала съм такова предложение през кризата 2009-2010год. отказах.Отделно,че изобщо не одобрих кандидатите.Заключих жилището за няколко месеца,защото ми беше писнало от такива типажи.Кризата тогава беше много силна (не ми се мисли за идващата) и мои приятели с много добри жилища също имаха празни месеци.
Цитат
След няколко нотариални покани юриста ми заведе дело и до ден днешен единственото движение по делото беше, че ме накараха да платя 1000 лева за нейният служебен защитник.
Винаги ли така се действа,ако е назначен служебен защитник?

# 279
Доколкото разбрах, в договора е записано, че наемът се плаща до 5-то число; наемателката, барабар с трите си котки,  се нанесла още на 30.05, а договорът е почнал да тече от 01.06; собственичката свенливо си подпитала за наема чак на 20-ти юни и тогава наемателката е казала, че не е плащала депозит, а анаем, и че ше се изнесе днес (не го е направила).
Очевидно е, че собственичката няма опит и характер да си брани интересите; но това е и пример защо прекаленото доверие не води до нищо добро.

# 280
Дайте линк към групата, да я насоля и аз тая нахалница. И със котките се намърдала. Ужас.
Някои хора не знаят на кой свят са.

# 281
Тази е като моя нахалник. Плати депозит, беше ми жал първи наем да взема, влезе на 1 число, влязох в положение че вземал заплата в края на месеца..викам да съм човек...и се почна с едни закъснения с наема, така и не го оправи да е до 5 число. Не случих на човек.

Иначе в договора вписвам че е платен депозит при подписването и че договорът играе ролята на разписка за това. За наема давам отделна разписка.
Пиша и че депозита не служи за последен наем.
Абе много работи пиша, ама колкото и да пишеш, като не случиш на човек....си пишеш искови молби, търсиш полиция после, и т н.

# 282
  • София
Аз имам един наемател, който с 2-3 прибутвания на датата, "да е до заплата" сега се движи с 1 месец закъснение. Като има излезли фактури за ток и вода за 2 месеца назад. Просто на всяко 1во число плаща тока за 2 месеца назад и наема за 1 месец назад.
Но тъй като направи вече 4 години това не ме притеснява чак толкова, защото за друго е коректен и си е избил 1 депозит, заради дългия престой. Лошото е ако го правят от първите 2 месеца.

# 283
Същият....
Добре че взех двоен депозит поне.
Сметките..винаги се обаждах, подсещах, молех да се платят. Всеки път.
Веднъж аз ги платих, после едвам си събрах парите, на 4 пъти...все нямал.
Радвам се че го изритах. Че и там правеше въртели да върне ключа, ама с помощ от кварталния бързо излетя ...

# 284
Моите впечатления са, че започнат ли да увъртат за плащанията, работата отива на раздяла. Имах едно семейство - общо взето наемът и сметките им бяха последна грижа, всичко друго - заведения, забавления, почивки, - с приоритет. За първи път излизаха на квартира, преди това бяха живели при майката на жената - тя се занимавала с всички плащания, с чистенето, с прозата на живота. Като ми кажеха след двуседмично закъснение "ние се връщаме от морето и сега нямаме пари" направо ми спираше тока. Ами разделихме се, сега са нечий друг дерт, иначе като срещам чат.пат жената тя обяснява колко много съжалявала, че трябвало да се преместят. Други такива не съм имала.

Общи условия

Активация на акаунт