Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 37 253
  • 841
  •   1
Отговори
# 345
  • In the land of Never Never
Да не е някоя труженичка?!? Относно случая със стрелба на детска площадка в Студентски град се чудя кой им дава квартира на тези или как успяват да заблудят наемателите си? Преди време съседа ми имаше наемател, който се занимаваше с източване на кредитни карти и кой знае още какво. Викаха ме за поемно лице и малко след огледа се изнесе.
Бившият и мъж, от който има дете, е бил чужденец и й пращаше пари за издръжка и обучение на детето. Тя живееше с един уж бизнесмен, не беше съвсем труженичка, но договора за наем го сключи тя, а  не любовника й, което трябваше да ме направи подозрителна. Женицата си е намерила начин да живее луксозно и да си клати краката. Хубавичка беше, но това няма как цял живот да й помага да се издържа.
Плащаха, в един момент забавиха наема, но го платиха за два месеца, и после като започна, предупреждавах лично, с имейл, отправих предупреждение чрез нотариус, накрая напуснаха след 6 месеца без да платят, и без да подпишат протокол за предаване на апартамента, аз бях в чужбина, брат ми се разправяше. После в съда тя твърдеше, че напуснали след първата година, като си платили последния наем, че тези шест месеца дето живяла и не плащала, съм си ги измислила.
Друга глупост, която бях допуснала, в договора не беше записано, че се подновява автоматично след една година, но има разпоредба на закона, която казва, че договорът се счита за продължен, ако няма изрично заявление, и съдът се позова на законовата разпоредба че договорът е бил действащ, домоуправителят също потвърди че са живели през цялото време. Сега вече пиша задължително за автоматично продължаване на договора след първата година.
Ако не са минали 5 г от когато вземането е станало изискуемо, със същия ИЛист може да образуваш ново изпълнително дело. Но трябва да има имущество длъжника, иначе е безпредметно...
Общо взето да, тъпа работа...
Може да поискаш да се издири къде живее, и да искаш опис на движими вещи там...но пак такси за теб, и т.н.
Teta, минали са вече пет години, а и няма кой да ти помогне да издириш къде живее, факт. Полицията няма да се заеме, това е гражданско дело. Съдебният изпълнител ходи на последния известен адрес на регистрация, и лепи призовка на вратата, това е всичко което правят.
Държавата изобщо не й пука за теб, никой няма да ти помогне, и в такъв случай си казваш, ами то ако се обадиш и платиш на мутри, имаш повече шанс да получиш нещо, вместо да си даваш парите по съдилища.

# 346
Съдебния изпълнител може да иска издирване от МВР. Но трябва да го поискаш ти изрично. Не се чака..съд изпълнител прави само каквото взискателя, тоест ти, му наредиш...той само изпълнява.

# 347
С две думи май излиза, че е по-добре човек да се обърне към колекторска фирма.

# 348
Ами аз си знам, и сто неща да пиша в договора, попадна ли на кофти човек, оправия няма.
Не че няма, законен ред си има, и с добърд договор за наем - да, ще спечеля делото, но това е свързано с такси, и не се знае осъдения какво имущество ще има, за да си взема дължимото.

За това - тлъст депозит предварително, и шута още при първото закъснение на плащанията за сметки или наем. Това си реших аз за себе си.

С нахалника последния, си написах исковата молба аз - за извеждане на наемател, и на пък към съда викам я да свия аз до районното....и да си поговоря с кварталния полицай, който познавам по друг повод. И взе че стана работата и се отървах от нахалника след час - дойде и ми предаде ключовете, защото беше сменил патрона и се криеше, накрая....

# 349
Момичета, може ли да ми предложите добра адвокатска кантора за договор за наем, може да е в София или Пловдив.Има доста тънкости, които на мен не биха ми хрумнали, предполагам наемодатели с повече опит също ще знаят важните неща, но аз не съм от тях. Ще отдавам имот в град, в който не живея  и няма как да следя редовно. Няма и фирми, занимаващи се с управление на имоти под наем. Ако ще се смята за реклама, моля да ми пратите контакти на лични съобщения. Благодаря предварително.
Аз да се самоцитирам, надеждата умира последна...Знам, че не е най-важното и никакъв договор не може да ме спаси от недобросъвестни хора, но все пак...не искам договор тип - свален от Гугъл. Всички сами ли съставихте договорите си за наем? Ако някой е използвал услугите на кантора, моля да ми сподели контакти.

# 350
  • София
Не съм ползвала адвокат за договорите.
Имам доверена брокерка-приятелка.  Тя си има рамков договор, а към него аз добавям,  това на което държа. Напр. уточняване за какво служи депозита, кога се изплаща целия или остатък от него, да нямат домашни любимци, за  моя комплект ключове и изобщо за каквото се досетя. Сядам на лаптопа, допълвам нейния договор,  редактирам и  принтирам. При подписване карам наемателя да се подписва и да си пише 2те имена на всяка страница. Че после да няма - ама не видях, не разбрах, не си го казала. Но всичко написано в договора съм го споменала и преди и след огледа - да си вземат спокойно решението дали ги устройват моите условия.
 С 2 думи нищо не пречи да си модифицираш договор от мрежата и да си го принтираш.  Ако на кандидат-наемателя не му харесва е свободен да си търси друго място. Нищо не е на всяка цена и за двете страни.

# 351
Aз като човек с куче и котка вкъщи,не ми дава сърце да кажа на наемателите "Не,не може животни". Как да го кажа, като знам,че тези животинки са част от семейството и както аз не искам да ме разделят с моите,така и аз бих изисквала това от другите.

След 2 седмици се местим в нова къща,а актуалната ще я даваме под наем на семейство с куче. Не ме притеснява,макар горния етаж,където са спалните да са с мокет,скъп и на по-малко от 2години.
Или ще слагаме нов мокет като се изнесат,или ще се почисти професионално с машина(това по договор им го изсикваме при изнасяне).
Всеки месец се плащат едни $35 такса за кучето,но не разбрах ние ли вземаме парите или тази такса ще я прибира фирмата,която ни менажира имота.
Ето,това е идея. Да искате от наемателите някаква дребна сума всеки месец 10-15 лв такса животни.

Майка ми има наемател,който е такъв пушач,че още във входа на кооперацията смърди на цигари.Дръпнал я е назад с вече 600-700 лв заеми.Има двев котки,наема му за спалня,хол и кухня е на цена все едно е наел гарсониера,ламината вече съсипан(но тя е купила евтин и не й пречи толкова,защото ще се подмени така или иначе)..Ужас просто. Не смее да ги изгони,защото бил семеен приятел,не знам си какво..
Другата й наемателка пък е свясно момиче. Тиха,кротка,чиста,редовна в наема.

Аз не бих имала нерви да давам имоти под наем в България. Големи разправии ми изглеждат.
Предпочитам наематели с животни преди пушачи дето така ще вмиришат жилището,че с месеци няма да може да се диша.Докато с животни,с професионално чистене,всички миризми и петна ще се махнат.

# 352

Аз да се самоцитирам, надеждата умира последна...Знам, че не е най-важното и никакъв договор не може да ме спаси от недобросъвестни хора, но все пак...не искам договор тип - свален от Гугъл. Всички сами ли съставихте договорите си за наем? Ако някой е използвал услугите на кантора, моля да ми сподели контакти.
Стандартен договор от нета, но със корекции от моя страна. Добавени разни дребни нещица дето неволята ме е научила.

# 353
..Ужас просто. Не смее да ги изгони,защото бил семеен приятел,не знам си какво..

Благодаря за това откровение. Затвърждаваш за пореден път убеждението ми, че под наем на близки, познати и приятели не трябва да се дава.

# 354
Аз сама съм си изготвила договора за наем, имам образование Право и предпочетох сама да си го напиша, като стриктно държа да се прочете целия преди да се подпише от наемателя. Ако нямах такова образование задължително щях да платя на адвокат да изготви нещо спрямо желанията ми и интересите ми.

Макар, че както в миналата(?) тема един юрист каза - без договор най-добре, но на мен не ми стиска, иначе съм съгласна с него 😁

# 355
  • София
Скрит текст:
Aз като човек с куче и котка вкъщи,не ми дава сърце да кажа на наемателите "Не,не може животни". Как да го кажа, като знам,че тези животинки са част от семейството и както аз не искам да ме разделят с моите,така и аз бих изисквала това от другите.

След 2 седмици се местим в нова къща,а актуалната ще я даваме под наем на семейство с куче. Не ме притеснява,макар горния етаж,където са спалните да са с мокет,скъп и на по-малко от 2години.
Или ще слагаме нов мокет като се изнесат,или ще се почисти професионално с машина(това по договор им го изсикваме при изнасяне).
Всеки месец се плащат едни $35 такса за кучето,но не разбрах ние ли вземаме парите или тази такса ще я прибира фирмата,която ни менажира имота.
Ето,това е идея. Да искате от наемателите някаква дребна сума всеки месец 10-15 лв такса животни.

Майка ми има наемател,който е такъв пушач,че още във входа на кооперацията смърди на цигари.Дръпнал я е назад с вече 600-700 лв заеми.Има двев котки,наема му за спалня,хол и кухня е на цена все едно е наел гарсониера,ламината вече съсипан(но тя е купила евтин и не й пречи толкова,защото ще се подмени така или иначе)..Ужас просто. Не смее да ги изгони,защото бил семеен приятел,не знам си какво..
Другата й наемателка пък е свясно момиче. Тиха,кротка,чиста,редовна в наема.

Аз не бих имала нерви да давам имоти под наем в България. Големи разправии ми изглеждат.
Предпочитам наематели с животни преди пушачи дето така ще вмиришат жилището,че с месеци няма да може да се диша.Докато с животни,с професионално чистене,всички миризми и петна ще се махнат.
Това сериозно ли е?
Ами да събираме по 2лв на месец такса "коте" в такъв случай.
Какво ще платят 15лв, ако животното напикае матрака? А дивана? А паркета?
На мен ми се е случвало да отказвам и наем с 200-300лв над обявения, заради животни.
Майка ти сложила евтин ламинат, и без това бил за смяна. Ами точно и аз същото твърдя. Който има обзавеждане като за изхвърляне може да приюти и котета, накрая е все тая, всичко ще се изрива.
Да, ама има хора, където всичко им е ново, вложили са едни време, труд и пари и не щат да изриват след всеки наемател.
Не че е трудно да се дава под наем в България. Ако целиш, обаче контингент с "ниски наеми", шансовете за мизерии са много по-големи.
И аз да имах животни, не виждам каква връзка има с това дали ще пускам такива в апартамент под наем.
Ако спиш с някой трябва ли да го пускаш на всички останали, щото при теб е така? А ако имаш яхта, самолет, трябва ли да купиш и по един на наемателите?
Ако аз имам животно, аз съм си платил апартамента, обзавеждането, аз плащам ремонтите.
Ако наемателите имат животно, пак аз съм платил апартамента и обзавеждането, пак аз плащам ремонтите.
Някак ми се губи причинно-следствената връзка.
Има домоуправителни фирми, които събират по 15лв повече на месец за куче, затова че ще премине през стълбищата и асансьора за 2минути на ден. Някак не ми се вижда равностойно наемодател да таксува същото, за апартамент, който е негов, и където животното ще живее по цял ден. И ще върши разни неща.

Освен това, аз като отказвам да дам жилище за семейства с животни не ги "разделям". Що за идея? Просто не ги пускам у дома си. Иначе те си остават събрани. Длъжен ли съм да пускам всеки у дома си, за да ги държа "събрани"?
За всеки влак си имало пътници. Доста популярен напоследък лаф.

# 356
Всеки си преценява сам за себе си. Не приемам начукване на канче...който иска да пуска с куче и коте, не осъждам, но не искам и той да ме съди и квалифицира като еди каква си....

Толкова съм гневна след моя нахалник...рина мизерии, чистя и търкам като луда, подменям счупени легла и матраци и още и още....и като дойде някой да ми каже ти що така ще му гледаш завесите, ау, колко си..невъзпитана и не в ред, и честно казано се ядосвам....
Защото ако ги бях гледала, нямаше да съм на тоя хал в момента....

Който иска да гледа завеси, който иска да не се вясва в имота си. Свят широк, опит различен, решения индивидуални....

# 357
  • In the land of Never Never
Момичета, може ли да ми предложите добра адвокатска кантора за договор за наем, може да е в София или Пловдив.Има доста тънкости, които на мен не биха ми хрумнали, предполагам наемодатели с повече опит също ще знаят важните неща, но аз не съм от тях. Ще отдавам имот в град, в който не живея  и няма как да следя редовно. Няма и фирми, занимаващи се с управление на имоти под наем. Ако ще се смята за реклама, моля да ми пратите контакти на лични съобщения. Благодаря предварително.
Честно казано, текста на договора, който може да се намери в интернет, вероятно покрива основни неща, но с времето човек натрупва опит и си добавя някои неща, които ги няма обикновено, но разбира, че са важни. Аз вече не забравям да добавя към разпоредбата, че договорът е за една година, също и че договорът се подновява автоматично за всяка следваща година, ако някоя от страните не го прекрати, съгласно условията на договора за прекратяването му. Това го добавих след лош опит, като не плащаха половин година и после в съда твърдяха, че са напуснали след една година. Оказа се, че и по закон, договорът се счита за продължен след изтичане на срока, но по сигурно е да е записано в договора.
Понеже моите апартаменти са в по-високия ценови сегмент, ги давам обикновено на няколко брокерски фирми, общо взето, те имат интерес и има шанс да стане по-бързо, тъй като по правило, по-платежоспособните наематели, най-вече чужденците, предпочитат да работят с агенции за имоти. Загубата от по-дългото стоене празни, за мен обикновено ще е по-голяма от това да дам половин наем на брокера. Тези агенции имат обикновено договори, които са различни, някои са добри, някои не толкова. Обикновено се съгласявам на техния договор, и ако наемателя е чужденец, то те го предлагат в две паралелни езикови версии, но го редактирам, като добавям нещата, които смятам че са важни и са изпуснати.
Важно е да имаш достъп до имота по договорка кога, с наемателите, обикновено се пише всеки месец, но ако нямам някакви съмнения, обикновено не се възползвам от това, освен ако не ходя за наема, или някакви режийни, ремонти и т.н.
Важен момент е как ще се плащат режийните, за да не ви въвлекат в дългове. Може те да си ги плащат, но трябва да го контролирате, с квитанциите, или на сайта на съответния доставчик на услуги, а може да ги плащате вие и всеки месец да искате да ги възстановяват. Проблемът, ако имате парно е в това, как ще стане с изравнителните сметки, там има различни начини, тук в темата имаше споделено добро решение, да плащат максималното ползване, а после като излезе изравнителната, да им го връщате. Но с тези цени сега може това да се окаже някаква непосилна сума, всеки все пак гледа да прави икономии с отоплението, никой не го надува, ако не е нужно, а максималното използване наистина ще стане много скъпо. Ако стоят и след отоплителния сезон, няма да има проблем, защото ще е ясно колко дължат. Най-добре е да имате дистанционно отчитане, така ще знаете реалното потребление.
Аз сложих водомери с дистанционно отчитане, скъпи са, но сега вече няма надплащане или недоплащане, всичко е точно според потреблението.
Това ми идва на прима виста, има и други тънки моменти, но повечето се разбират с натрупването на опита.

# 358
Договорът се сключва за 1 година и се прекратява с изтичането, освен ако не бъде подписан анекс. Това беше при мен. Никакво безсрочно...

# 359
Аз сложих водомери с дистанционно отчитане, скъпи са, но сега вече няма надплащане или недоплащане, всичко е точно според потреблението.

А сградната инсталация как ви се смята?
Ако и останалите съседи имат дистанционно....е ясно.
Но ако нямат...се чака края на сезона, отчитането и вашата сметка също би трябвало да се коригира, като в нея се вмъкне и сградната инсталация ?

Общи условия

Активация на акаунт