Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 310
  • 841
  •   1
Отговори
# 705
Скрит текст:

Из темата за правни консултации. Подробна информация, за която се  надявам, че няма да се налага да ползваме.

# 706
Защо да имат противоположни интереси? Единият има интерес да наеме, другият - да отдаде. Съвсем изгодни и за двамата интереси.
Дотук с общите интереси.
Единият има интерес да отдаде на висока цена, другият - да наеме на ниска. Единият има интерес да бъде обезпечен с максимално висок депозит, другият - да не блокира голяма сума като депозит.
Единият има интерес да отдаде дългосрочно и с опция за увеличаване/индикация на наема, другият - да може да си тръгне, когато реши, с максимално ниски неустойки. И т.н.
Единственият сигурен интерес е на брокера, на който (най-често) му дреме единствено за своя процент от сделката.

# 707
Защо да имат противоположни интереси? Единият има интерес да наеме, другият - да отдаде. Съвсем изгодни и за двамата интереси.
Дотук с общите интереси.
Единият има интерес да отдаде на висока цена, другият - да наеме на ниска. Единият има интерес да бъде обезпечен с максимално висок депозит, другият - да не блокира голяма сума като депозит.
Единият има интерес да отдаде дългосрочно и с опция за увеличаване/индикация на наема, другият - да може да си тръгне, когато реши, с максимално ниски неустойки. И т.н.
Единственият сигурен интерес е на брокера, на който (най-често) му дреме единствено за своя процент от сделката.
понякога тези противоположни интереси нямат срещане, без брокер

# 708
Е, как ли ще ми повлияе брокер след като имам лично становище по въпроса?  Ще ме убеди в нещо с което не съм съгласна? 
Поне при мен трудно, почти невъзможно.

# 709
Дотук с общите интереси.
понякога тези противоположни интереси нямат срещане, без брокер
Pepina, ти си брокер, нали? Мисля, че твои коментари и съвети съм чела, оставам с впечатление, че си професионалист. Вярвам, че има и такива. Може би понякога един брокер би бил успешен медиатор, но такива случаи са редки.
Ако аз, като наемодател, съм решила, че искам жилището ми да се отдаде за Х пари, платя комисиона, а брокерът ми го спазари за Х-12 евро, без да е съгласувано с мен, не е много добре. Защото съм преценила, че мога да му взема Х евро.

Тук съм споменавала как купих парцел във вилна зона до София на доста изгодна цена, като брокерката убеди възрастната собственичка, че сделката е страхотна. Реално би могла да намери и по-платежоспособни клиенти, но след месец, два или три. В тоя случай брокерката получи комисиона и от двете страни, като реално  защити само моя интерес и най-вече - нейния си.

# 710
не, не съм, но ето и в  случая е помогнал, свалил цената без да го питат, но има сделка

# 711
Да. Има сделка. Щото хората неопитни, Мими на почивка, а мъжа и........а бе мъж. А дали ще потърсят пак точно неговото съдействие за ново отдаване?

# 712
  • Бургас
Дотук с общите интереси.

Това не е липса на общи интереси, а липса на връзка с реалността или у едната, или и у двете страни.  Тук и най-опитният брокер няма да помогне. Като знам, че наемите в моя район не надхвърлят 500 лв., ако искам 1000, трябва да не съм съвсем у ред. А наемателят - ако иска да наеме за 200, да живее с куче, котка, кон и кокошка. Говорим за нормални хора все пак.

# 713
  • пустинята Гоби
Да. Има сделка. Щото хората неопитни, Мими на почивка, а мъжа и........а бе мъж. А дали ще потърсят пак точно неговото съдействие за ново отдаване?
Нещо оплете казусите. Питах за договор, не за брокери, сделки и мъже. Благодаря и тук за помощта, която получих, други съвети не съм искала.

# 714
Не съм използвала брокер за моите имоти. Сама си търся наематели.

# 715
  • София
Ми - добре, то и така става.
Да има имоти и кандидати  - другото ще се нареди.

# 716
Mimi Roze, объркала съм казусите. Слънце, море.....какво да се прави.
Но без язвителен тон, моля!

# 717
  • пустинята Гоби
Няма язвителен тон, всичко е точно Flowers Cherry Blossom !

# 718
Ха така! Ще си заспя спокойно.

# 719
  • In the land of Never Never
Влизам да споделя нов за мен, но сигурно отдавна познат трик на брокерите. Отдавам жилище, казала съм на брокера каква цена искам, плащам си комисонното възнаграждение и т.н. Прави ми среща с клиента, чете той вече моя договор, внася си данните и на оставеното място за наема цена вписва цена с около 12 евро по-малка. С учудване обръщам внимание на това, оказва се, че така му го е обявил брокера. Носеше депозит, изглеждаше съвсем приличен, адекватен и възпитан кандидата. Обясних, че сумата която съм обявила, е била друга, брокерът гледа настрани, нагоре и навсякъде, само не към мен. В крайна сметка направих компромис, нямах време, налагаше се да пътувам същия ден.
Имайте предвид тези брокерски хиртини - некоректно и подличко, но се случва.
Случвало ми се е, като прегледам обявите на моя апартамент, качени от брокери, да видя по-ниска цена. За да разбереш това, трябва да провериш как точно е обявил имота. След като ми се е обадил по телефона и ме е питал, дали може да обяви апартамента, аз питам името на фирмата му, и после търся в обявите.
Такъв брокер явно разчита, че така ще намери по-бързо клиенти, защото търсещите ще видят, че на друго място е същият апартамент е повече. А и разчита на това, че цената съм я надула малко, така че ще кандисам на 10-15 евро отдолу, стига да се намери бързо наемател.
Но тъй като това за потенциално намаляване предпочитам да е моя преценка, ако видя по-ниска цена, се обаждам на такива брокери, и им казвам да си коригират обявата.
Брокерите обикновено гледат да стане сделката, даже и на по-ниска цена, защото тяхната печалба е еднократна и е възможна, само ако има сделка. Като цяло, за тях тя ще е с малка сума по-долу, а наемодателят вече ще бъде в минус намалената сума всеки месец, за година а може би и повече.

Общи условия

Активация на акаунт