Бързи здравословни въпроси и отговори – 35

• 54 390
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Не беше ковид, правих си 2 теста. Направо не мога да се навеждам от болка в кръста. Принципно е тъпа, но става като сецване болката като се навеждам или завъртам. Такова нещо не съм изпитвала досега. Омикрон карах януари и беше цвете в сравнение с това, което ми се случва юни.

# 151
Напоследък започнах да се замислям за едно нещо...
Някой има ли представа какви са условията, които биха наложили премахването на сливиците в зряла възраст? Само при много тежки случаи ли се прави?
Последните година-две обмислям дали да не предприема тази стъпка. Не ме разбирайте погрешно. Разбира се, че първо ще се консултирам с поне двама УНГ-специалисти, но искам да си изградя някакви предварителни очаквания, да имам поне бегла представа.
Какви евентуални негативни последици би имало отстраняването, при пациент с автоимунно (Хашимото)? В Интернет липсва детайлна информация по този въпрос.

# 152
На тридесет и няколко бях решила да си махам сливиците. ЛЛ категорично ми забрани и не ми даде направление за болница, въпреки, че имах уговорка с лекари. Размина им се и не се оперирах. Това е моят опит.

# 153
Благодаря! А защо искаше да си ги махаш и защо ЛЛ ти отказа? Какви мотиви изтъкна?

# 154
Въпросът ми може и да е глупав, но ще го задам. При премахната матка, жената получава ли процент инвалидност?

# 155
В момента новите "течения в УНГ" са да отричат напълно ваденето на сливици, даже в детска възраст. Не съжалявам въобще, че успях да избегна това с моите.
Това, че моите сливици са извадени в невръстна възраст, защото тогава не ги е имало възможностите на съвременната медицина, не значеше, че и аз трябва да завъртя децата ми в омагьосания кръг на АБ-АБ-АБ един след друг и на края да нямам друг избор, освен операция.
Та, Гърне без похлупак, помисли пак и не си го причинявай.

П.П. Година след като ми бяха извадили вече всички сливици, а не ходех още на училище, щях да се гътна от синузит. Говоря за 70-те години на миналия век. А пневмониите и бронхитите ги правех в последствие от раз, за по-малко от ден, инфекцията слизаше директно в дробовете.

mariat, не получава.
Майка ми дълги години беше с хистеректомия, но ТЕЛК ѝ дадоха след като я оперираха за РМЖ и отстраниха гърда.
След премахване на матка следи редовно гърдите, ехограф, мамограф, не пропускай!

# 156
Честно, вече не помня, но беше много категоричен.
Аз през тази година имах много проблеми и се лутах между зъболекари, УНГ, лл и все ме болеше главата и ухо и имах болки по нерва. Няколко месеца, да не кажа година беше ходене по мъките. В крайна сметка ми извадиха долен мъдрец. Отделно (не ми се смейте) спрях да ползвам белина, от която явно получавах задух и болки, а аз се усетих късно. И други неща имаше и проблеми с ЩЖ. Абе гадна година беше.

# 157
Гърненце като бях малка, бях всяка седмица с червени сливици и на инжекции. Самите ми сливици са малко по-големи и като се разболея едвам преглъщах. Всички доктори препоръчваха махане, майка ми не позволи за което съм й благодарна. След като започнах училище почти спрях да боледувам и така и до сега.
А тя защо не искаше - като е била малка нейните са й ги махнали, от тогава всяка настинка веднага й стига до гърдите и бързо се усложнява в бронхити и пневмонии. На сина ми съученик е същия, махнаха му ги като бяха 2 клас и сега при най-малката настинка слиза в гърдите и АБ.

# 158
Мисля, че това беше основен довод и на лл:"...ги махнали, от тогава всяка настинка веднага й стига до гърдите и бързо се усложнява в бронхити и пневмонии..."

# 159
На мен ми ги махнаха като бях на 15г. Иначе правех всеки месец ангини и беше ужасно с тези налепи,болки и АБ. От тогава до сега не съм имала никакви проблеми вече почти 10г. Боледувах само 1 път по-тежко, но не беше пневмония. Беше ме страх, защото знам, че така слиза по-лесно надолу, но при мен не се случи - даже напротив.

# 160
На мен ми ги махнаха на 17. Имах ускорен пулс, който след още 20 години стана ясно, че е от дефект на проводната система на сърцето, но поради честите ангини заподозряха сливиците като огнище.
Не боледувам често, само веднъж съм имала бронхит, който си беше от реална простуда.
Така, че аз съм доволна, че нямам сливици. Страшно много АБ съм изпила заради тях в детска възраст.

# 161
  • пустинята Гоби
Майка ми е с премахнати като дете сливици, няма проблеми с бронхити и пневмонии. Казвам го само като пример, че наистина не е задължително след подобна итервенция да се стига до усложнения. Естествено най-добре е да не се стига до там.

# 162
Сливиците са кръвотворен орган. Кай каквото иска да казва, но ако може да се избегне операция е най-добре.

# 163
Че то без причина кой ще тръгне да си инициира операция на нещо си? Кръвотворен орган ли? Може ли линк към това твърдение?

# 164
Зависи кой колко си пати от сливици. Аз имам близък който като ги махна се роди, с него и цялото семейство. То не бяха гнойни ангини, то не бяха бронхити и пневмонии. Махна ги и от тогава близо 20 години не е боледувал от нищо над настинка. Трудно е да се обобщи.

Аз по едно време като млада, бях решила да си махам яйчниците, защото до гуша ми беше дошло от болката при овулация. И никой не помага, всеки доктор казва нищо ми няма. А болка, та не се трае. Личната като ме чу, направо онемя от къде такава глупост ми е дошло на ума. АМи глупост, ама не ѝ е на главата. Но то явно не е само да се махне, ами повлича сума и други неприятности. Не ги махнах, но сега като залязвам, вече усещам какво е щяло да бъде и наистина е било безумие от моя страна да си го причиня в активна възраст.

Общи условия

Активация на акаунт