Бързи здравословни въпроси и отговори – 35

• 54 109
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
Може ли някой да ми каже каква е оптималната стойност на ТСХ, защото започвам яко да се обърквам.
Октомври ми беше 1.4, преди 2 седмици - 0.92.
Не разбирам - ниско ТСХ хиперфункция ли означава?
След операция да очаквам да пада още? Или да се вдига?
(Ще се отстранява половината жлеза и някаква част от другата половина)

И двете споменати стойности са супер.

# 271
Проксима, аз моите ги следях дълго. Нямат развитие. Последно преди 5 години ми ги гледаха, все същото.

# 272
  • София
Моите са 4 от ляво и един от дясно. Тези от ляво растат. Съединили са се в обща маса по-голяма от 4 см.
Иначе нищо не усещам. В крайна сметка ще ги махам. И се чудех след това да очаквам падане или покачване на ТСХ.
Дева, това е добре. Можеш да си караш и само със следене.

# 273
Проксима, аз моите ги следях дълго. Нямат развитие. Последно преди 5 години ми ги гледаха, все същото.

Това е добре.
Но моят расте. Без ехограф, ендокриноложката още като ме видя и каза, че имам възел. Опипа го и приблизително уточни големината му. Отидох на още един специалист и той потвърди вече на апарата същото. Не ме е страх, в най-лошия случай ще го махна. Важно ми е, че косопадът спря с най-простото лечение - цинк и селен.

# 274
Да кажа за колпоскопа. Това е преглед с микроскоп за оглед на шийката на матката. Само оглед и нищо друго.

# 275
Да кажа за колпоскопа. Това е преглед с микроскоп за оглед на шийката на матката. Само оглед и нищо друго.

Да допълня - както е стандартния преглед със спекулум, но се оглежда под микроскоп. Ако има раничка се вижда, особено малките.

# 276
  • София
И мина ли сега тази колпоскопия? Би трябвало. Нещо притеснително има ли?

# 277

Да допълня - както е стандартния преглед със спекулум, но се оглежда под микроскоп. Ако има раничка се вижда, особено малките.
Мажат и с някакъв тампон не знам с какво, за по-добра видимост!

# 278
  • София
Нещо кафяво е. Все съм си мислела, че е йод. Може и да не съм права.

# 279
Нещо кафяво е. Все съм си мислела, че е йод. Може и да не съм права.
Синьо-зелено ми се стори да мен...

# 280
Лекарства, които са по НЗОК могат ли да се изписват да не са по НЗОК? (Без рецептурна книжка)
(там нали трябва и книжка да купуваш и разни други неща)

# 281
Лекарства, които са по НЗОК могат ли да се изписват да не са по НЗОК? (Без рецептурна книжка)
(там нали трябва и книжка да купуваш и разни други неща)
Могат и на обикновена бяла рецепта, освен някои доста скъпи и специфични терапии за които не съм сигурна.
Рецептурни книжки вече не се купуват хартиени и не се разнасят до НЗОК за печати и прочие, личният лекар вписва всичко в информационната система, рецептите също се качват там. До НЗОК се ходи все още само ако терапията е по протокол, за да се завери там първо при издаването му.

# 282
Благодаря. А ако са на обикновена бяла рецепта няма намаление тогава нали?

А сега с тези електронни рецепти, дали може да поискате да ви заменят дадено лекарство с друга марка на същото лекарство, което са ви изписали?

На вас навсякъде ли ви вписват рецептата?

# 283
Е, на бяла рецепта естествено че няма реимбурсация, то няма основание...
Правото на генерично заместване не зависи от това дали рецептата е на хартия или електронна, те са еквивалентни. Обикновена бяла рецепта също може да е електронна, не е задължително да е на хартия. Все още важат и двата варианта.

# 284
Благодаря. А ако са на обикновена бяла рецепта няма намаление тогава нали?

А сега с тези електронни рецепти, дали може да поискате да ви заменят дадено лекарство с друга марка на същото лекарство, което са ви изписали?

На вас навсякъде ли ви вписват рецептата?

Къде? В аптеката ли?
В Марешки не е проблем и без рецепта да се вземе нещо, но в Найденови са ми искали и са ме питали за име на лекар, който е назначил медикамента. Пишат някъде, не знам защо, даже и тел. са ми искали.

Общи условия

Активация на акаунт