Бързи здравословни въпроси и отговори – 35

• 54 120
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
Тази практика е основно за отпускане на антибиотици. Направи ми впечатление, че понякога и в Марешки я прилагат.

# 286
За Уростим ставаше въпрос. Не е АБ.

# 287
Колко е таксата за преглед при личен лекар в момента?

# 288
  • Пловдив
Колко е таксата за преглед при личен лекар в момента?

Заплаща се потребителска такса - 2,90 лв.

# 289
По принцип журнал за рецептите има във всяка аптека и трябва да се вписват отпусканията... Дефакто не се престарават с това почти никъде, хем и това се гледа при проверки.
Ей сега както е 7мо число и са превели всички пенсии, хич не си представям да се отделя време и за това, то просто няма кога като има тълпа пред теб.
А пък за антибиотик рецептата важи броени дни, освен това. Не е както за хроничните неща до 6 месеца. Вече кой какво и колко спазва си е негово решение и не е добре да се обобщава наред.

# 290
Рецепти за антибиотици важи броени дни? Това ново ли е?

# 291
Никак даже не е ново, ако и да си затварят очите на много места. 10тина дни ли да беше, за дните не помня, освен че е за еднократно изпълнение а не след време пак да се закупи антибиотик с нея. Това последното пък хич не съм виждала да го правят по книга - трябва да слагат печат в аптеката за да се вижда че е вече отпуснат антибиотикът.

Последна редакция: чт, 07 юли 2022, 21:07 от natka

# 292
Ако лекарят си е направил труда да пише дата.

Natka може да каже най-добре. Но за мен няма логика. И през интернет аптеките може да се поръча Уростим без проблем.

Последна редакция: чт, 07 юли 2022, 21:25 от 🧡 Clo 🧡

# 293
Това за давността на рецептите не съм виждала някъде да го гледат. А и както се каза по-горе много лекари не пишат и дата.
Отделно, че и рецептите се пишат кой както си знае, а не както се учи по фармакология, но това е друга тема.

# 294
Ако лекарят си е направил труда да пише дата.

Natka може да каже най-добре. Но за мен няма логика. И през интернет аптеките може да се поръча Уростим без проблем.
Журналът не е само за антибиотици а за обслужените рецепти по принцип. Никъде не са се убили наистина да вписват всяка една ама когато имат време пишат там, че и празен не върви да е като дойде проверка...
А че лекарите ги пишат както им дойде - и това е вярно. Поне в моя град масово не им се занимава с бели електронни рецепти, ама то там няма как да оставиш половината неща празни. Грацат там на хартиените бланки и хич не им е кой и как ще им ги изпълнява после.

# 295
Поне от компютъра нали може да се разпечатват електронно обслужените рецепти? Да ви се намали малко "ръчния труд".

# 296
Здравейте, вследствие на стоене на течение ми се появи болка в ръката от рамото до пръстите, която е доста силна. Мина за 2 3 дни, но сега явно отново под влиянието на течение след 2 седмици отново се появи. Най-силна е вечер, като дори не мога да спя от болка.
Моля, препоръчайте ми някакви бабини лекове или мазила, които мога да ползвам по време на бременност.

# 297
И аз страдам от болка в едната ръка, рентген ми правиха на шийни прешлени, начална дископатия, което вероятно притиска нерва към ръката. Лечението ми е фенаксон, което е група витамини б включително б12, а физиотерапевтът ми препоръча да си купя за мазане тендивал, който е с екстракт от арника и други билки и на практика няма някаква тежка химия. Той ми маже врата с ултразвук, за да подейства на източника на проблема, но аз вкъщи и ръката мажа, където ме боли (най-силно китката към пръстите). Пия вечер и магнерот, което е магнезий. За витамините и магнезия може би да се провери за дози.

# 298
  • пустинята Гоби
Не си правете експерименти, идете на лекар да ви препоръча лечение съобразено със състоянието ви.

От седене на течение си докарах проблем, който седя с години, докато не отидох на лекар и го реши за супер кратко време.

# 299
От три дни чувствам ужасна слабост и умора. Нямам сили за обикновени неща, трудно ми е да се организирам както преди. Пак имам слабо леки изтръпвания на ръцете и краката… На невролог ли пак да отида? Предстои ми контролен така или иначе… или на друг специалист?

Общи условия

Активация на акаунт