Бързи здравословни въпроси и отговори – 35

• 54 101
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
Скрит текст:
Благодаря. А ако са на обикновена бяла рецепта няма намаление тогава нали?

А сега с тези електронни рецепти, дали може да поискате да ви заменят дадено лекарство с друга марка на същото лекарство, което са ви изписали?

На вас навсякъде ли ви вписват рецептата?

Къде? В аптеката ли?
В Марешки не е проблем и без рецепта да се вземе нещо, но в Найденови са ми искали и са ме питали за име на лекар, който е назначил медикамента. Пишат някъде, не знам защо, даже и тел. са ми искали.
Да в аптеката. Ако не е електронна рецептата, вписват в база данни в компютър мисля, че се подава към Министерството на здравеопазването. Имаше някаква статия, че с електронните рецепти целта е да не излезе дори едно лекарство от аптеките, без да е записано на кого е дадено и от кого е изписано, нещо подобно. После мисля, че може и в електронното ти досие да го вписват, ако още не се прави де. В една статия пишеше, че ако лекарите не могат или не искат да изпишат електронна рецепта по някаква причина, тогава да изписва на хартиена, а аптекаря да ги вписва в електронното ти досие.
Някой да ме поправи, ако греша.

Аз имам бяла рецепта, лекарството по принцип е само с рецепта и се чудех дали след като трябва да я вписват, може да ми го заменят с друг генерик и какво ще впишат в този случай.
Също и дали по принцип заменят или не искат.

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 11:46 от Анонимен

# 301
Генеричното заменяне не е разрешено в България, има предложения постоянно но сме една от малкото държави в които фармацевтите нямат право да го правят. Ако някой го направи на своя глава, е в нарушение и си е лично негово решение да си поеме риска от това. Някои фармацевти се съгласяват, други не и са си прави.
Ако на рецептата е изписано лекарството с търговско име, трябва да дадат точно това а не аналогично на друг производител.
За досието какво точно попълват последно при отпускане не съм сигурна, аз работих за аптека няколко години но не съм фармацевт, моята работа беше административна и покрай нея се нагледах какви неща и защо проверяват. Както и от бек офиса по цял ден се наслушах как фармацевтите отпред обясняват на някого че няма да му дадат антибиотик със стара рецепта и нямат право да му заменят лекарството с аналог и всякакви такива...

# 302
От три дни чувствам ужасна слабост и умора. Нямам сили за обикновени неща, трудно ми е да се организирам както преди. Пак имам слабо леки изтръпвания на ръцете и краката… На невролог ли пак да отида? Предстои ми контролен така или иначе… или на друг специалист?
Пуснете си една кръвна картина. Личен лекар имате ли ?

# 303
  • Пеликания
А антибиотик с рецепта, но изпратена по Вайбър дали ще е проблем да се вземе?

# 304
  • пустинята Гоби
Едва ли.

# 305
  • Пловдив
Някой да е запознат с Подагра при жените? Ревматолога постави тая диагноза на майка...
CRP - то и е 56 при граница 5...Пикочната 300 при 460.

# 306
И с електронното досие, лекарите щели да  следят и дали пациентите следват предписаната терапия (дали си купуват лекарствата, които са им изписани

# 307
Някой да е запознат с Подагра при жените? Ревматолога постави тая диагноза на майка...

Т.е. пикочната киселина е в норма, но има високо ЦРП?

# 308
Подагра при жените е като подагра при мъжете. Със същите симптоми. Странна диагноза -женска подагра.
Още повече пикочната киселина в норма, а тази стойност се повишава бързо при подагрозен пристъп.
Има възпалителен процес с това високо CRP, но това може да е следствие и от реактивен артрит, както и от ревматоиден също. И какво изписаха за болката - кортикостероиди, нестероидни или?
Защото за подаграта си има точни лекарства, които бързо свалят и поддържат нивата на пикочната киселина, която тук е в норма.

# 309
И аз това щях да пиша, но първо исках да разбера дали ПК е в норма. Подагра като подагра. Мъж/жена, все тая. Баба ми беше с подагра.

# 310
  • Пловдив
Ето...

И рецептата...

# 311
Диклопрам/диклофенак/ -нестероидно, абофлексголд -добавка скъпичка, колхицин/ при подагра си върви със специфични други антиподагрозни медикаменти/, ибументол - вероятно за мазане.
Доста скъпо лечение.
Аз специално преди две години търсих колхицин и не намерих по аптеките заради ковида.
Завийте един зелев лист добре начукан на болезненото място за нощта, това е перфектно лекарство за подагрозни/ а и всякакви/ възпаления по ставите.

# 312
  • Пловдив
Скъпо, евтино какъв е изборът? Слушаш доктора в повечето случаи...
Знам за зелето, ама надали ще го прави.
Предната диагноза беше нач.фаза на гонатроза...сега поне на ехограф я гледаха.

# 313
Да, няма начин. Въпреки че специално добавката едва ли ще помогне в случай на обострение, а тази е доста скъпа.
От моя по-възрастна приятелка знам, че за нейната гонартроза взема от добавките колаген с хиалуронова киселина на допелхерц. Много е доволна, казва - сякаш знае къде точно да се пъхне тая хиалуронова киселина и да спре да боли.
А зелевият лист  е най-безобидното в случая, просто и изпитано лекарство при травми и болки.

# 314
Милурит пиеше майка ми за подаграта Сега е на аденурик, но при нея има висока пикочна киселина, висока урея и висок креатинин...

Общи условия

Активация на акаунт