Отговори
# 1 110
  • София
А, Валя, постнатия от мен не е от същия автор, но уж бил в банката на МОН (недоказуемо според мен), да си знаят 6-класните мами. Много подробности има в него, предполагам ако би се паднал биха го посъкратили. Но в сегашния вид дори аз забравих началните описания докато стигна до крайните.

# 1 111
  • София
Иврит, в кое училище се учи?
Желаещите за него не са ли предимно деца, които и до седми клас са учили там? Какви са минималните балове от предходни години?
В 134 СУ се учи иврит. Ами балът в трето класиране миналата година е бил 377. След 7 клас основно са нови деца, които тепърва започват да учат езика.
  Ариа, нека си пише всички паралелки. Особено софтуерната са предимно момчета. Да не си губи езика . Тая английската са само зубърки ( момичета) според моята 😂. То и без нея английския си е топ като преподаване( поне досега) . Аз чакам и се нервя на госпожата по химия. Натреска едни слаби оценки, замина по Евразъм и сега ще видим какво ще оформи. Меко казано съм бясна! Имаме само две оценки при нея и изобщо..не ми се говори за нея. Разревава си класа редовно, така чувам. Чувам и други неща , които не ми харесват изобщо за оформянето , срочното , не при нея , уговорки някакви и това не е ок. Така ,че както казах , всяко зло за добро! Моята познавала някакво момче от по- горните, с по- нисък бал влезло, доста по- нисък..но кое и как се случва  не ми е ясно,скоро ще разберем Simple Smile
Защо отпада произхода и за 8 клас също не разбирам. Ние гледаме и 30 то и 18 то в краен случай. Обаче в 18 то езиците са ..ново 20. Simple Smile
Писах Ви на лично съобщение за 134 🙂

# 1 112
Ако ще е някое средно по хубост училище аз бих се насочила към такива които са по-близо като локация до местоживеене. Все пак 5 години да сменя по 3 транспорта или да пътува по 1-2 часа до училище, при положение че започват в 7:30, а втора смяна свършват по нощите. Не мисля да си причиняваме и този дискомфорт. То ако му се учи, ще е добре и в по-обикновено училище, само съучениците и средата да са ок.
Имам болезнено близък пример за дете завършило с пълно отличие една от най-елитните езикови и след това загуби желание да учи - променят се децата.
В компанията, в която работя има човек на много висока позиция и голям специалист, който е завършил спортно училище и дори не в София.
Важно е колко са големи мечтите ти Blue Heart

# 1 113
Надали! Smile
На история другия петък някой ще се явява ли?

За НГДК ли? Подали сме заявление, но дали ще седне да прочете нещо по история, не знам, няколко дни дали ще стигнат за конспекта? Искаш да се пробва щерката на този изпит, но ще видим какъв акъл ще й дойде до 25.06
А за НГДЕК  не е ли на 25.06 изпита? И моят е решил да се пробва ама темите ги е прочел само отгоре, отгоре...
Темите, включени в конспекта за изпита, касаят втория модул - ще се падне една от тях за разработване на исторически въпрос. Тестовата част на изпита е върху целия материал по история, изучаван в 7-и клас.

# 1 114
  • София
О да, местоположението при нас има роля. Не че баща й не може сутрин или вчера да минава и да я взима (пресича цяла София), но не е в това въпроса.
Всичко се случва и трябва да има вариант за самостоятелно придвижване за прилично време. Което време лично за мен е под час. Даже и това ми е множко, но да кажем, че горе-долу май става.
След като приключи учебната година, ще хвана девойката и ще пообиколим училищата да ги види и наяве, не само като балове в справочника.

# 1 115
  • Русе
Здравейте, дами. За съжаление ще се наложи да разчитаме на късмет при класирането.
В тази връзка искам да задам два въпроса:
1. Пази ли се мястото от първо класиране при второ класиране. Например - класирани сме по трето желание. Оставаме на второ класиране. Там можем да минем на първо, второ или да си останем на третото желание, нали?
2. Може ли някой друг да запише детето на второ класиране, ако ние не сме в България? Например може ли дядото да отиде сам?

# 1 116
Gorg0nzola, не работи линкът за разказчето!
Любопитно ми е. Пробвай да го дадеш пак, моля те!

# 1 117
Обяснява се с подредбата на желанията, но едва ли тук може нагледно да се обясни.

Здравейте, разглеждам справките за минимален бал от миналата година и ми прави впечатление, че има случаи в които минималния бал след второ класиране е по-висок от този след първо. Може би аз пропускам нещо, но как се обяснява това? Като пример Испанската гимназия, извадката е от сайта на Дидева:
след първо класиране:
Паралелка   Минимален бал   Максимален бал   Пол
2561  Чужди езици - ИЕ интензивно АЕ   477   492   девойки

след второ класиране:
Паралелка   Минимален бал   Максимален бал   Пол
2561  Чужди езици - ИЕ интензивно АЕ   478.5   479   девойки

# 1 118
  • София
Gorg0nzola, не работи линкът за разказчето!
Любопитно ми е. Пробвай да го дадеш пак, моля те!
http://old.segabg.com/article.php?sid=2011062400040001610
После долу вляво разширени настройки и после продължаване на ваша отговорност.
Скрит текст:
Марта Радева, учителка по български език и литература в I ОУ "Христо Смирненски" - гр. Провадия

Децата бяха я нарекли така, защото напролет продаваше китки диворастящи ягоди. Береше ги от дворчето си в Абисинията, южното предградие. Навремето там се заселвали пришълците, които не можели да си построят къщи по-близо до центъра. Циганите постоянно пристрояваха нови стаички към паянтовите си къщурки. И сред техните обрасли с пристройки домове се гушеше малката бяла къщичка на Ягодка, със зашумено от буйни треви и храсти дворче.
И ягодите й бяха мънички, диви, но отдалеч привличаха погледа - като самата нея. Въпреки своите 70 години тя ходеше облечена като момиченце: с бели роклички, прилепнали до тъничкото й тяло; със светлосиньо разкроено палтенце - през зимата. И със задължителните златисти букли, които се подаваха от широкополите й капели. И най-интересната игра, и най-прославящата битка малчуганите изоставяха, щом зърнеха дребната фигурка, понесла кошничката с ягоди. Подигравките на момчетата бяха направили жената мнителна. Иначе мекият й, кротък глас обидено се извисяваше, ако зърнеше групичка деца да се приближават към нея. Крещеше като невръстно момиче, нападнато от нагли съученици. Така се случи и моето запознанство с нея. Ядосана, Ягодка ме попита за имената на "хулиганите", викащи й от един балкон:
- Не ги ли познавате?!
Признах, че съм учителка, и обещах да си поговоря с тях. Веднъж в клас децата разказваха за добрите си дела (предния час бяхме чели "Серафим" на Йовков). Краси се похвали, че миналото лято вдигнал падналата на улицата Ягодка.
-   Аха! Ама преди това точно ти я беше ритнал! - скимтейки от смях, извика Тони.

- А-а-а, не! - проточи Краси, но разноцветните му очи дяволито светнаха и устните му се изкривиха в несигурна усмивка. Красимир беше мургаво и слабо 14-годишно момче с едно синьо и едно кафяво око. Рядко се вестяваше в училище и вече за втори път повтаряше шести клас. Затова пък беше цар на брейка и на графитите. Бях му позволила да изрисува една стена от класната стая - дано да го спечеля някак за училището... Но сега не можах да измисля нещо по-умно от това: "Вижте, деца, хубаво е, че има различни хора..." А вътрешно се успокоявах: в известен смисъл Ягодка си го търсеше...
И възрастните не бяха по-малко жестоки. Разбира се, те не крещяха в лицето й "Ягодке-е-е!". Така я наричаха само зад гърба й, обсъждаха кукленските й букли и тънките токчета на очуканите й, някога изящни, обувки. Шушукаха, че имала син и снаха, преуспяващи лекари в съседния голям град. Но синът й не я поглеждал, защото бил извънбрачен, родила го и го захвърлила, като била сервитьорка по крайбрежието. Ягодка често ми разказваше за този син и за жена му. Бяхме завързали странно приятелство: забързаният ми ход често спираше, пресечен от нейното бавно и самотно протичащо време.
- Слушай, Марги - казваше тя, - децата ми са толкова грижовни, ама все са заети, нямат време за гости. Снахата ме съветва: "Няма да се оплакваш, майко, няма да критикуваш! Телефоните ги подслушват!". Със сина ме викат при тях, ама аз си искам на къщата. Защо да ги притеснявам?
Говореше ми понякога за една гледачка, която срещнала във влака. Още като влязла в купето, циганката познала името й: "Пенке, ти нямаш зло сърце!" Слушах я разсеяно (защото все бързах за някъде) и само потвърждавах или допълвах казаното с дълбокомислени фрази, прочетени в дебелите книги. Възторжено, като дете, Ягодка повтаряше думите ми. И това нейно възхищение, както и дребните стотинки, които й давах, дребните ми услуги ме караха да се чувствам значима. Или поне не толкова грешна и объркана... Нощем обаче тази дребничка жена ставаше друга. Мракът сякаш спускаше плътна завеса между нея и другите. Говореше странно и отнесено, като че ли не ме познаваше. И изглеждаше не така уязвима и смешна. Не си спомням момчетата да я бяха преследвали нощем. Заобикаляха я отдалеч, все едно дребничкото й тяло излъчваше някаква тайнствена сила.
Една такава нощ (беше пълнолуние) Ягодка седяла на двора. Внезапно от съседната къща се чули детски викове. Излязла на улицата. Бутнала портичката - била заключена. През оградата се е прехвърлила сигурно когато забелязала, че от осветения прозорец излиза гъст дим. Вратата на къщата също не се поддала на опита й да отвори. Не започнала да вика на съседите. Не търсила телефон, да звъни на пожарната. Може би, качвайки се на плочата под прозореца, е видяла двете пищящи деца - на две и на четири годинки.
Ягодка счупила стъклото. Момченцето разказваше по-късно как повтаряла: "Спокойно, спокойно, милички!" Силите й стигнали само да ги прехвърли през вече отворения прозорец: на външната плоча. Оттам, хванати за ръчички, децата слезли на стълбището. Когато след това пожарникарите дошли, успели да спасят къщата, но в опустошената стая вече нямало никакви признаци на живот.
Погребаха Ягодка в затворен ковчег. Синът и снаха й вероятно пак не бяха успели да дойдат... А ние не можехме да се гледаме в очите.
На другия ден училището ни осъмна с огромен графит. Рисунката до него ми помогна да го разчета. Тя представляваше стилизирана ягода във формата на сърце. На стената пишеше:
Я Г О Д К А

# 1 119
Обяснила съм малко по-назад. Сега видях откъде е извадката. Joy На същото място има движението на бала между първо и второ класиране по паралелки и колонка с бал на последния приет.

# 1 120
Здравейте, дами. За съжаление ще се наложи да разчитаме на късмет при класирането.
1. Пази ли се мястото от първо класиране при второ класиране. Например - класирани сме по трето желание. Оставаме на второ класиране. Там можем да минем на първо, второ или да си останем на третото желание, нали?
2. Може ли някой друг да запише детето на второ класиране, ако ние не сме в България? Например може ли дядото да отиде сам?
1.Мястото се пази за второ класиране.Подавате молба за второ класиране и  - може да се класирате на по-предно желание или оставате на същото.
2.Може! Лично аз записах и четиримата внуци в четири различни години и нямаше никакъв проблем.Имах подготвени всички документи необходими за подаване за второ класиране и също за записване.И в двата случая никой не ми направи проблем.

# 1 121
  • Русе
1.Мястото се пази за второ класиране.Подавате молба за второ класиране и  - може да се класирате на по-предно желание или оставате на същото.
2.Може! Лично аз записах и четиримата внуци в четири различни години и нямаше никакъв проблем.Имах подготвени всички документи необходими за подаване за второ класиране и също за записване.И в двата случая никой не ми направи проблем.

Много благодаря за отговора!
Господ здраве да Ви дава!

# 1 122
Разказът за Ягодка ми хареса повече от Обсидиана.

# 1 123
Разказът за Ягода и на мен ми хареса. Въобще няма база за сравнение с Талисмана. Този е добър. Откъде се появи всъщност? Не вярвам да е в банката с разкази за НВО. То, не че не може, но е прекалено дълъг за преразказ, а ако се съкрати, ще се получи едно голямо нищо.
Иначе наистина ми хареса. Така да се каже, в мой стил, е написан Simple Smile

# 1 124
Много благодаря за отговора!
Господ здраве да Ви дава!
                       Да уточня термина "мястото се пази" - по-точно е,че ако не се класирате на по-предно желание детето се класира на същото място от първо класиране,защото няма разместване на желанията.При трето класиране вече има нови желания ,защото класираш останалите свободни места,ако не си приет и записан на друго място.

Общи условия

Активация на акаунт