Отговори
# 630
  • Майничка
Втора матура може да се държи върху всеки един от профилиращите предмети, стига детето да не е в професионална паралелка (тогава държи изпит по професия). Трета и четвърта матура по желание може да се държи в/у профилиращ предмет, различен от този на втора матура или в/у непрофилиращ предмет, от общообразователна подготовка.

# 631
Един задължителен ДЗИ по БЕЛ ООП за всички.
За ученици от профилираните гимназии - вторият задължителен е по предмет от ПП по избор, т. е. може да избере всеки от трите или четирите ПП, които изучава.
Имат право на до два ДЗИ по желание. Ако предметът е изучаван като ПП, се полага върху учебното съдържание от профилираната подготовка, ако не е - върху ООП.
Учениците от професионалните паралелки не полагат втори задължителен ДЗИ, а Държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

# 632
  • около Варна
Много ви благодаря за бързите отговори! А правилно ли съм разбрала, че в 10 клас могат сами да си избират профилиращ предмет. Примерно паралелка Софтуерни и хардуерни науки с профилиращи информатика и ИТ, може ли трети профилиращ да изберат история например?

# 633
Зависи от училището. Има различни варианти. На места профилиращите предмети са три, на други - четири. Някои училища дават съвсем свободен избор, други предлагат ограничен брой предмети, трети предлагат задължителни двойки предмети. Има и такива, които в нарушение на нормативната уредба осъществяват класиране за отделните профили.
Иначе няма пречка да си в паралелка СХН и да избереш история.

# 634
  • Майничка
Да, стига училището да го предлага като профил.

# 635
  • София
може ли трети профилиращ да изберат история например?
Може, но трябва и училището да предлага такъв, защото не се предлагат за ПП всички предмети.

# 636
  • в очите на дъщеря ми
И ние сме от тези, дето се молят, да не "катастрофират" утре .........
Успех  и спокойствие на децата в утрешния ден!

# 637
  • Пловдив
Тото 2 е всичко според мен, защото в 11 клас може да я няма тази опция, която сте избрали при кандидатстването след 7 клас. А може и детето вече да се е ориентирало в специалност, която не предлага училището, за което толкова се е борило. И тогава пак опираме до смяна на училището или до частно такова само и само да има нужния хорариум и предлагаща се такава матура.

# 638
Здравейте! От скоро чета в тези теми. Пиша за първи път тук. Бихте ли ми помогнали за решението на тази задача:

Пожелавам успех на всички утре!

# 639
Здравейте може ли някой да ми реши тези две задачи, че се затрудни [/img]ме

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 22:30 от milena_nikol

# 640
Milena, тази я има решена назад темата. Има я и в темата за задачите, там май ще я откриеш по-бързо, някъде на последните страници е.
Ама, хайде стига задачи. Да си лягат младежите и девойките и да се наспят хубаво. Утре ще им се прояснят мислите. Поне на тези, които са на ти с математиката. Тези, които много се затрудняват, така или иначе няма да я научат за една вечер.

# 641
  • непостоянно
Спокойствие и успех на всички деца утре!
Дано имат и късмет! 🍀

# 642
  • София
И от мен успех и късмет на всички деца ❤️. Болните да оздравяват, развълнуваните да се успокояват. Някъде там ги чака тяхното си училище 🍀

# 643
Бодри, здрави и в най-добра кондиция!
Това е моето пожелание за дечицата в утрешния ден!
А на нас, мили мами, татковци и други подобни сродни душици - да сме спокойни и да им вярваме и да ги подкрепяме наследниците!

# 644
  • в очите на дъщеря ми
Деца и майки, майки и деца, нека силата бъде с Вас! 😆

Общи условия

Активация на акаунт