Отговори
# 1 020
  • Сф
,Не е хубаво да нападате Стоун. Ся, за едната математика..няма хич нужда.
Жената е помагала тук. Просто има високи критерии към математиката ,разбират си я у тях и не може да прецени, че за някои деца и 45 точки са много усилия, а 80 е много висок резултат и недостижим. Моето дете например казва "Не ми е интересно,не искам да решавам"! Това не я прави тъпа, разбира се. Ще води юли постановка и ще рецитира пред 100+ човека.
Сега ще хвърля всичко по мат и да се оправя нагоре сама.( не че имам нещо , но тетрадки , тестове и подобни мъки) С кеф!

# 1 021
  • Майничка
Споко хора, всяко дете ще си намери училището!
Да ви кажа, аз в момента се радвам, че щерката се яви невредима и на двете НВО, че в десети клас имахме неявило се дете, болно от варицела. Нататък, каквото сабя покаже...

Мамзел, лошото е, че "добрите" училища никога не са само с хуманитарна насоченост. Noblesse oblige изисква от тях И добро преподаване по математика, защото немалка част от момчетата и не чак толкова голяма от момичетата се насочват към специалности с математика след 12 клас.
Всяка година се сблъсквам с нови и нови деца, преборили НВО по мат., въздъхнали облекчено, че ще се посветят на езици и  прочее хуманитарни благинки и установяващи с ужас, че математиката все още присъства и то в завидни дози.
Така беше в ЕГ и по мое време, тогава пак се кандидатстваше и с математика.

# 1 022
Gorg0nzola То това е така, както казваш с по-трудните задачи, мисля, че спорът се зароди от твърдение, че матурата е била много лесна, но всъщност не е точно така. И в крайна сметка НВО-то е да оцени усвояването на материала в училище, а това, че е и приемен изпит и другите недомислици, да не го коментираме Rolling Eyes Но кофти ще е, ако матурата е супер трудна, само за да отсее звездите за математическите училища, а децата с прилична училищна подготовка да са със срамно ниски резултати. Дълга е темата Thinking

# 1 023
  • София
95-96 точки на това НВО не отсяват добри математици

А колко точки отсяват - 100 или 110?
Мисля, че това е обида към децата, които са се трудили, за да изкарат максимален брой точки.
И какво значи да си математик - да погледнеш задачата и да я решиш на ум ли?
Смятам подобен вид изказвания са неуместни.

Който си иска МГ, ще се класира и с 95 т примерно. Друг е въпросът, че няма изпит за МГ.
Изпитът не е само за големите градове, а и за малките населени места, където разчитат само на уроците в училище.

# 1 024
  • София
Аз нямам капацитет  за подобна дейност(от тъпичките съм), като прибавим, че излизам в 7,30 и се прибирам в 18.00 часа, кога се очаква  да започнем със уроците?
Как кога, още в 18:01 започвате Smiling Imp
Аз с ръка на сърцето си казвам, че се опитах да действам така, но издържах само около седмица. Обичам математиката, но съм и мързеливичка, просто не издържах на темпото. Пък и остарявам.

Мамзелче, моята като цяло с е прилично мат-ниво. Класът й също. Но всички са се озорили/омазали. Така че, си мисля, че ще има по-ниски оценки за всички, не само за нашите прекрасни Wink

# 1 025
Ims, по тази причина казах, че разликите идват от други неща.
Имам предвид учебната програма ( учебното съдържание), а не учебния план.
В някое МГ в осми клас имат 8 часа седмично (  максимумът всъщност  е седем  - 3 ООП+4 ФУЧ) Това означава, че всички възможни часове са отишли за математика.  ФУЧ не трябва да припокриват ООП и формално  не са задължителни. И всичко това няма нищо общо с профилираната подготовка. В съответното МГ имат седем часа МАТ, защото така са решили, а не защото са МГ.
Разговорът ме подсеща за една грешка, която преди години, непознавайки нещата, както ги познавам сега, и аз самата допусках. Езиковите гимназии не са хуманитарни гимназии.

# 1 026
Споко хора, всяко дете ще си намери училището

Мамзел, лошото е, че "добрите" училища никога не са само с хуманитарна насоченост. Noblesse oblige изисква от тях И добро преподаване по математика, защото немалка част от момчетата и не чак толкова голяма от момичетата се насочват към специалности с математика след 12 клас.
Всяка година се сблъсквам с нови и нови деца, преборили НВО по мат., въздъхнали облекчено, че ще се посветят на езици и  прочее хуманитарни благинки и установяващи с ужас, че математиката все още присъства и то в завидни дози.
Така беше в ЕГ и по мое време, тогава пак се кандидатстваше и с математика.
Всъщност това хич не е лошо. Аз съм завършила езикова гимназия и после университет с техническа насоченост. Трябва да има човек и такава възможност.

# 1 027
pepeblue, това думи на деца от МГ ли са?
не е МГ/СМГ, но да с външен прием с математика в 5-ти клас, т.е - да, имало е филтър за прием. Представям си в МГ-тата как са реагирали.
Gorg0nzola, много добре си го е обяснила:
Цитат
При по-трудни задачи, те са по-трудни за всички, а не само за определени деца. Да резултатите могат да паднат, но в желаното училище ще се влиза с по-нисък бал съответно. Просто разликата няма да е една стотна, а ще са 10 точки например. И тогава, няма да е фатално ако си допуснал малка техническа грешка. Т.е. така по-лесно ще се отсяват техническите грешки от логическите.

# 1 028
  • в очите на дъщеря ми
Така е gargamela, за това прекрасната се е насочила към по да го наречем среден клас училища, където математиката е със сравнително малко/ нормален норматив, но точките са....малко и ...

# 1 029
  • София
Гаргамела го е  казала, езиковите не са хуманитарни...Всяка година  се появява дежурната дискусия -  защо тежестта при приема в езиковите не пада на БЕЛ, защо оценката по чуждия език до 7 клас не е балообразуваща, защо няма и изпити по чужд език даже..В 11 клас обаче  децата  в тези училища преобладаващо избират за профили математика и физика примерно и продължават със следването на технически и икономически специалности с много мат..

# 1 030
  • София
За съжаление, специално в София няма училища със засилено обучение на математика и физика освен НПМГ, а там приемат само 26 деца.
Затова и децата наблягат на профилите в 11-ти клас. Синът ми има същите интереси.

# 1 031
И на мен ми е интересно какво е мнението на децата от математическите училища за модул 2 на това НВО. Благодаря! Късмет на всички дечица! Порасналите ни дечица! Дано попаднат там, където ще са щастливи, ще намерят сродни души и ще се бутат едно друго!

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 23:38 от vazmutena

# 1 032
Да, съгласна съм с Gargamela, навремето в ЕГ се кандидатстваше пак с български и математика.
Проблемът в София е, че има 6-7 най-желани училища, това са около 1000 места. Желаещите за тях са обаче 3-4 пъти повече. Ако няма НВО, а има отделни изпити за тези училища, то те пак ще са по математика и БЕЛ. Местата пак ще са 1000, а явилите се на изпит няколко пъти повече. И ситуацията ще е същата като сега. Отново представянето на две дати, т.е. моментната форма, освен знанията, ще решават вътре ли си, или не. От стреса и напрежението няма как да се избяга щом искаш място, за което се борят и други.
Ims, часовете по математика за общозадтлжителната подготовка дали в СМГ или в СУ с профил математика, са равен брой. Разликата идва от там, че СМГ примерно, поне така предполагам, си ползва целия набор от ИУЧ или ФУЧ часове. По спомен май ФУЧ можеше да е до 4 часа седмично, ако не бъркам, а при сина ми имат само един. И другата разлика е, че когато са събрани в един клас силни математици се работи с по-висока скорост и на по-високо ниво. Така за единица време те свършват много повече и качествена работа. Аз съм на мнение, че няма нужда да се решават безброй задачи. Никога не съм решавала много като брой, нито карам децата да решават много. По-важно е да са добре подбрани.

# 1 033
  • Сф
Натуш и ние се целим в среден клас училища. Тъпото е, че езика който учим и знаем отлично за възрастта, просто го няма в никое друго училище. И сега най - вероятно ще изхвърчим, заради бала и особено точките от мат. И се чудя, кому е нужно това? Да дойдат деца , които записват само защото училището е в центъра и с добра база примерно и после в 12 клас на изпита по език 30% минимум се провалят и не им пука. Не знам, размишлявам си тук. Иначе имаме достатъчно резервни варианти като знам горе долу точките. Ще трябва да приемем философски нещата ми се струва.

# 1 034
За съжаление, специално в София няма училища със засилено обучение на математика и физика освен НПМГ, а там приемат само 26 деца.
Две от паралелките в СМГ ще са МАТ+ ФА. Една с немски и една с английски.

Общи условия

Активация на акаунт