Косопад - тема 23

• 41 518
  • 759
  •   1
Отговори
# 225
Момичета, отчаяла съм се.
Имах страхотна коса цял живот, гъста, сушах я цял час, защото беше много гъста и много тежка, даже се оплаквах от нея.
Май месец карах Ковид. От юли започна един косопад..... като се къпя падат снопове в банята, после да разреша леко и цялата четка е в косми. Косата ми оредя на половина Sad
ТСХ ми е високо, но то от години е такова (по моя вина забравям да пия еутирокс, смъквам го, после ги спирам), но винаги съм имала прекрасна коса. Желязото на последните изследвания също беше много ниско, но в долна граница (9,8), хемоглобина смъкнат (попринцип не ям редовно и често гладувам от тъпотия, защото съм работохолик), еритроцити също ниски, те са под нормата.
Витамини не съм пускала. Също изживях много стрес покрай работата. Не знам какво да правя, надявам се да от Ковид и просто да са ми ниски витамините. Дали е от Ковид или от ниското желязо? Не знам какво да правя.
Можете ли да ми препоръчате шампоан, домашна маска и какви витамини да започвам? Цинк, желязо, биотин, колаген? Или първо да изследвам витамини и тогава да ги пия, писнало ми е вече от лекари и всичко...
Като за начало ще се опитам да не се шашкам, мисля да започна да пия Мерц (или ако ме посъветвате с някои по-добри) и фризьорката ми работи с продукти на Давинес, ще я попитам за шампоан или лосион. Септември ще ходя на изследвания така и така за ТСХ и ще пусна и другите витамини.
Благодаря!

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 03:26 от angelika_

# 226
Анжелика, не се отчайвай. Все едно описваш моят случай! Бях с коса като твоята. И на мен никога щитовидни хормони , желязо и т.н. не са ми правили проблем с косата та дори и когато съм била с анемия някога във времето. От Ковид и от стреса е всичко. Моят съвет е да започнеш с драстично подстригване.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 10:25 от Felicity King

# 227
Изследвайки феритин, ЖСК, както и витамините. И не забравяй да си пиеш хормона за ЩЖ- това не е лекарство, което се пие, докато ТСХ влезе в норма...Освен ако нещо не се промени във функцията на жлезата и вече нямаш нужда от хормон. Аз реша косата преди миене.
При мен косопадът започна чак след драстичното падане на феритина и доста лоша анемия. Иначе и моята е много гъста. При мен нямаше по-засилен косопад конкретно след ковид.
Подкрепям мнението за подстригването. Шампоани и прочие не мога да препоръчам, защото аз използвам най-обикновени.🙂 Има други момичета, които са по-запознати.

# 228
А защо драстично подстригване? Тя не стига, че е оредяла, ами и да я скъсявам Sad изглежда и по-тънък косъма и като накъсана, нацъфтяла. Беше коса за чудо и приказ и тъкмо се дразнех как на една приятелка й съхне сама, а моята и с часове да стои не съхне, след последните изкъпвания я духна за 2 мин със сешоар и тя изсъхнала, преди я сушах за 40 минути. Даже си виках- ох омръзна ми от тази коса, искам да ми е по-тънка и лека... внимавайте какво си пожелавате!

Това за ресането преди къпане е добър съвет, но моята е леко по-начупена и след къпане я реша и минавам леко със сешоар, за да я поизправя, дразни ме начупена да стои. Най-много пада по време на къпане и още повече след къпане като среша леко и дори само като я пипна, освен да не се къпя не виждам начин Grinning

Май пак на своя глава ще си правя изследвания. Вие така ли правите? Просто не съм много доволна от личния си лекар.

# 229
Аз от доста време си правя изследвания на мия глава, защото според повечето лекари "всичко  и е наред" (дори и резултатите въобще да не са оптимални).🙂
Дългата и рядка коса изглежда още по-рядка. Освен това, с подстригването чисто механично ще се намали напрежението от тежестта на косата върху фоликулите. Не е нужно все пак да се прави супер къса подстрижка, аз винаги съм я оставяла поне с такава дължина, че да мога да я вържа на опашка, ако се наложи.

# 230
Да добавя за подстригването, че чисто психологически е по-приемливо докато спре периода на падане да не виждаш във сифона под душа много коса. Колкото е по-дълга изглежда повече. Колкото е по-къса, толкова по-малко коса ще виждаш докато се оправиш. Както и Долче е написала освен, че се намалява напрежението от тежестта, едно е фоликула да храни къс косъм а друго дълъг (трябват повече витамини и минерали). Но не се вторачвай във желязо, феритин и анемия!  Във темата всяко момиче си е със своята причина и ако за едни проблема е феритин, за други е щитовидни хормони, за трети е репродуктивни хормони, за четвърти е пролактин и кортизол, за пети е Ковид все още не проучен докрай. Фактът, че пишеш по това време (както и аз де) означава, че наистина си под стрес.

# 231
Здравейте, някой случайно пробвал ли е пептидния серум на Доори против косопад? Чудя се дали има някакъв ефект

# 232
Да, причините за косопада са различни при всеки. Не е необходимо чак вторачване в желязо и феритин, обаче е важно да се провери дали там всичко е наред. Същото и по отношение на витамините. Оттам нататък има и други причини за косопад и те също трябва да се отметнат дали са или не са причина за косопада.

# 233
Ресане на мокра и падаща коса е травма за фоликулите.Така че, за определен период, си налагаме да
полагаме максимум грижа за косата, независимо какво не ни харесва във вида ѝ.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 15:12 от ДХ3

# 234
Ще ви споделя няколко неща, които на мен много ми помогнаха. В крайна сметка не разбрах защо, но се предполагаше, че на нервна почва, косата ми беше започнала да пада и да се къса ужасно много. Имах дълга и здрава коса, която не изискваше никакви грижи. Реших да експериментирам и я подстригах малко под раменете, но хубава черта. И като започна едно падане, а горният пласт от накъсването беше станал има, няма 5 см. Като всяка жена се побърках. Косата ми имаше нужда от сериозна терапия и то за няколко неща. Като за капак, тъкмо я позакрепих малко започна да придобива вид, и Ковид, и сега 6 месеца по-късно, отново Ковид. В момента пада малко, но сама съм си виновна, че бях спряла грижата в неподходящ момент, но започнах отново и започна да намалява + сезонен косопад = уникална комбинация.
Стимуланто за коса-пробвала съм само на Икаров, последните месеци му смениха опаковката и цената, но си е все същия продукт и винаги ми помага.
Правя си всяка седмица чай от корен от коприва и корен от репей(задължително да са от корен). Слагам в шишенце с пулверизатор и пръскам на измига и все още мокра коса в корена. Съхранявам го в хладилника, като си правя доза за една седмица. Помага ми също за омазняване и свборея. Пръскам само в корена, защото от репея пада по-бързо боята.
Шампоани - пробвала съм няколко и най доволна останах от тези на снимките, като в поменга се мия с на Mediceuticals и корейския. Страхотни са. На Меди ми помогна много и с първия Ковид, освен, че не падаше поникна и много нова коса.

Витамини - пия тези, в България ги няма последно поръчах по интернет и доставката ми излезе златна, но си заслужават, в Англия са 12 паунда.

Когато пия само тях, се пие и допълнително Цинк, сега пия и Колаген + Вит. Е.
И последно за дължините, както написах много се късаше тази коса. Подстригвам и на следващия ден пак започва. Беше наистина ужасно. Пробвах доста продукти, докато намерих това, което ми помага.
Първо маски с масла преди къпане. Използвам кокосово, авокадо и бадем.

Филъра на Олиосета, термо млякото, спрей за дължини и ампулите им. Влюбена съм в марката прекрасни продукти на нормални цени.

Протеина на Aphogee го смесвам и с маслата.

Кристали Лакме.

Еластисайзъра не знам цялостно длаи има ефект, тъй като започнах на по-късен етап да го използвам. Но след процедура с него косата ми изглежда страхотно.

На Дюкре съм пробвала само витамини, не съм очарована. Ефект има смао докато ги пия, след това ефекта изчезва и всички се връща.

# 235
Как решихте, че косата се къса?
Аз имах такива опасения в един момент.Мислих доста, оглеждах я, защото не я третирам топлинно, не я опъвам, не боядисвам в агресивен цвят.
Стигнах до извода, че “накъсаната коса” всъщност са пластиве нова коса, които, поради дългогодишния косопад, са на различно ниво, спрямо останалата дълга, и непаднала коса. Разглеждах косата си и видях как по цялата ѝ дължина има кичури с различно пораснали.За мен косата не е накъсана, а просто има много новопоникнала във времето.Тоеа ми мнение се затвърди, докато разглеждах падналите косъмчета.Всички са с корен.

# 236
Как решихте, че косата се къса?
Аз имах такива опасения в един момент.Мислих доста, оглеждах я, защото не я третирам топлинно, не я опъвам, не боядисвам в агресивен цвят.
Стигнах до извода, че “накъсаната коса” всъщност са пластиве нова коса, които, поради дългогодишния косопад, са на различно ниво, спрямо останалата дълга, и непаднала коса. Разглеждах косата си и видях как по цялата ѝ дължина има кичури с различно пораснали.За мен косата не е накъсана, а просто има много новопоникнала във времето.Тоеа ми мнение се затвърди, докато разглеждах падналите косъмчета.Всички са с корен.

На връхчетата, се късаше, не че е по-къса само. Когато я сресвах, освен, че паднаха кичури, увреденото отдолу се късаше. То се ви да, че не е нацъфтял разделен косъм, а с бели точици на различни височини. Като това не се оправя с подстригване. Ако е дълга косата и се отреже значително, ще помогне, но при мен нямаше такава възможност. И ако се подстриже малко, не се маха всичко, което ще се на къса и започваше наново. Съответно косата така става все по къса. И затова и трябва лечение. В момента горният ми пласт, който не е подстригване от месеци почти се е изравнил с долния, това и целя. Харесвам си косата равна на черта, създава илюзия за по-гъста коса. Иначе в момента новите косъмчета си личат, стърчат като таралеж. Но тогава нямах никакъв нов растеж, като цяло не растеше изобщо косата, и се късаше. Просто беше повече от зле положението.

# 237
Да, ако е така се е късала, на мястото на белите образувания.
Иначе и моята коса падаше, а не виждах растежи, но е факт, че ги е имало.Вече започна да се поизравнява, макар да си имам кичурите на различна дължина от скалпа.Просто са плътни и лъскави косъмчета и се стоят изпръхнали както преди.

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 14:49 от ДХ3

# 238
Това за което говори The roose, при мен моята дерматоложка го видя на микроскоп.Аз също имам силно накъсване на дължините, а падналите косми изглеждаха като счупени.Под микроскоп погледнат косъма се вижда как по протежението му има черни в неправилна форма петна.Дерматоложката ми ги показа и ми обясни, че това е мъртва зона от косъма,т.е. ще падне като счупен, без корен и причината е, че косъмът е мойта недохранен.Какво му липсва вече е съвсем друг въпрос.

# 239
Момичета четох една част от постовете ви, но темата е дълга и затова с риск да повтарям нечии зададени въпроси тук искам да питам следното : какво ще ми препоръчате за косопад след претърпян медикаментозен аборт. Вече трети месец въпреки приема орален на приорин, ползването на шампоан с биотин и разни ампули сега последно серум на Dukrey срещу реактивен косопад нямам никакво подобрение.

Общи условия

Активация на акаунт