Студенти в Нидерландия - 13

• 58 434
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте! На някой да са му искали пари за подписването на договора? Имахме оглед и жената каза, че трябва да платим около 400 евро за изготвяне и подписване на договор. Не е агенция.

Здравейте! На сина ми му взеха отделно пари за подписване на договор... Беше нещо около 90 евро, 2020година, Енсхеде... Бяха трима, всеки плати по толкова. Нещо като такса го обясниха, еднократно. Това при наем 430евро.

# 106
Само искам да ви успокоя и да ви призова да не  се  поддавате на паниката. Още е юни. По това време ние имахме само резервация за хотел да ходим на място. Има два месеца напред. Съставете план и действайте. Всяко дете ще намери място  убедена съм.

# 107
Здравейте, отново пиша в групата, че и ние търсим квартира за второкурсник в Тилбург. Първата година беше в общежитие, но слоед това не може да се продължи, само за пъврокурсници е. Ако някой освобождава или знае за освобождаване на място в Тилбург, моля да ми пише. Поздрави и благодаря за полезната тема и коментари на всички

# 108
ЗдрВейте, има ли някой със студент в Rotterdam UAS? Ние имаме още година, но На първо четене, синът ми си хареса там. Търся да разговаря (ме) с някой който учи там, да му разкаже от 1ва ръка. А и инфо от родител ще ми е ценно!
Благодаря предварително.

Прекрасен град! Успех на сина ви там! Сега съм мама в този форум, т.к. синът ми учи в Тилбург, но преди 20 години завърших магистратурата си в Холандия - в Ротерам. Това е най-живия, най-актвивния, най-пъстрия като събития град в Холандия. Желая ви много успехи! Поздрави!

# 109
Привет. Имам въпрос за справката от работодателя за последните две календарни години за студентско финансоране от DUO /нает служител съм/. Сумата брутна или нетна трябва да е и дали е нужно да е в евро?
Благодаря предварително.
п.с. Синът ми твърди, че трябвало тази справка да е от НАП...

# 110
Привет. Имам въпрос за справката от работодателя за последните две календарни години за студентско финансоране от DUO /нает служител съм/. Сумата брутна или нетна трябва да е и дали е нужно да е в евро?
Благодаря предварително.
Синът Ви е прав - вече искат справка от НАП (не приемат бележка от работодател). По-късно ще редактирам, за да пусна линк.

# 111
Благодаря предварително.
Не е в евро, в лева е. После я превеждате. В НАП знаят какво да извлекат от доходите ви. Просто им кажете какво ви трябва, те ще я направят, стандартна справка е.

# 112
  • Пловдив
А тази справка от НАП, от януари до декември ли трябва да е, за предходните две години? Или от януари до август включително 😊

# 113
Обещах линк в предния пост, но сте писали и пускам нов пост
Какви документи за доходи на родители искат от ДУО: https://duo.nl/particulier/student-finance/supplementary-grant.jsp. Накратко, документи за България (страна от ЕС) са:
- Удостоверение от НАП за декларирани доходи за предните 2 приключени години. Документът се взема и за родители без доходи;
- Ако доходът е под 8000 евро, се иска и доказателство за необлагаеми доходи (бел: това са пенсии (бележка от НОИ) и различни видове помощи и стипендии, не знам къде точно трябва да се взема за България - социалните или?
- Ако доходът на родителите ви е намалял с повече от 15%, може да поискате смяна на годините, да се вземат по-скорошни доходи. В този случай се свържете с ДУО;
- Ако родителите ви сменят годините и ползват доходът за текуща година, трябва да изпратя фишове за заплати за предните месеци - брутен доход (бел: предполагам, че ще приемат бележка от работодател)
- документи на немски, английски, френски или холандски език се приемат в оригинал без превод. Ако е на друг език - се иска превод, прикачен към оригинал.

# 114
  • Бургас
Моят син днес е получил мейл от Фонтис за квартира, много други деца също, май за първите кандидатствали ще  намерят стаи, ние вече имаме и самолетен билет за 22 август
На снимките стаите изглеждат чудесно, явно е някакво общежитие, 640 евро, чак сега разбрах, че при кандидатстване се избирала цена, служителката във Фонтис казала на сина ми, че тези избрали по-високите цени, имали по-голям шанс и той си сменил избора

Последна редакция: вт, 21 юни 2022, 20:11 от bur02

# 115
Минавам, за да благодаря на всички за информацията, която всички споделят. На мен много ми помогна, когато съм имала нужда. Така, нашето приключение, наречено Нидерландия, приключва. Синът ми реши, че иска да се върне, след 1 година обучение. Преди повече от 1 година сам реши, че иска да учи в Нидерландия, сам кандидатства и си намери квартира, ние винаги сме го подкрепяли морално и финансово. Причината, за да промени своето решение, е че смята, че не учат достатъчно за неговата специалност. Това за мен лично беше шок, защото повечето които се отказват, е или заради езиковата бариера или заради многото учене. Спомням си в предишните теми една майка беше коментирала, че и нейното дете се е отказало, защото трябвало да се самообучава. В нашият случай е нещо подобно, имаше по 2-3часа на ден занимания, и то не всеки ден. Отчитам факта, че университета, който синът ми избра, не е в челните редици на популярните, но очакването му беше за нещо повече, отколкото получи. Затова, пак сам реши, че приключва с това приключение и се връща в България и ще кандидатства същата специалност, вече в София.
Дълго обмислях дали да напиша това, но реших че е добре да споделя с вас опит, за да може да имате нагласата, че може и такъв обрат да настъпи. Все още с баща му се чудим за добро ли е, за зло ли е това решение, но няма какво да се направи. Тази една година ще остане като един житейски урок и опит, че човек е длъжен да опита и да следва мечтите си. Важното е да сме здрави.

# 116
Годишни доходи за две предходни години , календарни  - ДУО това искаха на сина ми последно . Става въпрос за суплементари Гранд субсидията, при доказани 56 часа месечно труд.
Поли, ако става въпрос за информатика или програмиране, разбира се че нивото на факултета по информатика в СУ ще даде в пъти повече . В Нидерландия подготвят кадри за техния пазар, съответно и обучителните програми са съобразени с това. В набора на сина ми повечето деца вече сключиха договори на фултайм. За това помагат стажовете и Индустри деня веднъж годишно в университета , на който младите специалисти се срещат с фирми .  Аз лично,  имайки поглед върху две три специалности ( гейминг, информатика , логистика ) оставам с впечатлението , че с полученото образование е по леко да се намери позиция на техния пазар, отколкото на нашия . Имат чудесно изградена система - започваш в джуниър позиция, фирмата финансира езикови и тясно обучителни  курсове, след определен период минаваш в следващо ниво . И ако си оптимистично настроен да градиш бъдеще в Нидерландия, тя ще ти даде възможност да го направиш . По интересното е какво правим с тая диплома връщайки се в БГ, и то при положение че няма семеен бизнес или желание за старт ъп. Би било интересно да се прочете за опит от деца , завърнали се и започнали работа тук. Как една диплома от Фонтис, например, се конкурира с диплома от СУ  в  аналогична специалност .

# 117
  • Варна
Здравейте мами, нашият син е приет в Тилбург и естествено имаме проблем с намирането на квартира.....ако някой знае, чуе нещо....моля да ми пише Sad

# 118
  • дядовата ръкавичка
Дълго обмислях дали да напиша това, но реших че е добре да споделя с вас опит, за да може да имате нагласата, че може и такъв обрат да настъпи.

Може би е добре да споделите в какъв университет - приложен или академичен учи синът ви, каква специалност. Успех му желая!
Синът ми е в академичен и изобщо няма усещане за липса на натоварване. Всъщност най-много му харесва програмата - предметите и структурата. Вярно е, че пък липсва връзката с практиката, каквато имат приложните.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 09:29 от Айяла

# 119
Аз се възхищавам на такива млади хора като сина ти, Поли, защото това негово решение говори, че той знае какво иска и си преследва целта. Е, не ме удовлетворява тук, ще търся на друго място ... и ще успея да намеря моето!
Евала и на вас, че го подкрепяте!
Успех в София!
На моят син би му харесало да няма много за учене Wink, затова "поглеждах" към Фонтис и Хан (приложни). Той обаче избра многото учене (Ако го приемат, разбира се), избра научен уни с нумерус фиксус програма, което означава, че може и да не изкласи и след 1 година да си дойде.
Иначе самообучение има и в научните и то не малко! Все си мисля, че това е навсякъде. На лекция се обясняват основните неща и накъде и в колко посоки може да се тръгне за задълбочаване и разширяване на темата и после сам си тръгваш в тези посоки, сам си проучваш, сам си разширяваш ... и в групата също.
Това, което нас ни изненада първата година е липсата на среда от мотивирани студенти. Повечето не знаят за какво са там и не учат и повечето такива са нидерландци. Чужденците са по-ученолюбиви. Хубавото е, че отпадат след 1 год. и средата се "сгъстява" откъм ум Wink и мотивация Wink,   а за най-мотовораните има онър програма (само за 70 човека), за която се кандидатства. Това св отнася за маучен уни, но без конкурсен подбор на входа.
И най-сериозната цедка са научните с конкурсен изпит на входа ... като Делфт и ТУ Айндховен, където пък чак въздухът се "сгъстява" от мозъчни вълни и учене. В библиотеката в Делфт имах чувството, че с нож мога да разрежа въздуха. Толкова наситен с наука наше.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 09:55 от kassii

Общи условия

Активация на акаунт