Студенти в Нидерландия - 13

• 58 440
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
И приложения за наблюдения на границите сме ползвали , но те спират колите и правят като пауза между тях точно преди гишетата. Всички граници сме пробвали. Вярно е, че на хърватската в последните 3-4 години не сме минавали.  Но поне 3 пъти годишно с кола се прибираме. за съжаление летните месеци може да е ужасно

# 91
  • Бургас
Моят младеж го тресе оптимизъм голям - квартира нямаме, но днес щял да си купува самолетен билет за август

# 92
ЗдрВейте, има ли някой със студент в Rotterdam UAS? Ние имаме още година, но На първо четене, синът ми си хареса там. Търся да разговаря (ме) с някой който учи там, да му разкаже от 1ва ръка. А и инфо от родител ще ми е ценно!
Благодаря предварително.

# 93
Във всички холандски университетски градове ли има този огромен проблем с квартирите, в Айндховен ли е най-трагично положението
Като цяло май да , за мен най-трагично става около Амстердам-Хага-Делфт-Лайдън-Утрехт-Ротердам.

# 94
Здравейте! На някой да са му искали пари за подписването на договора? Имахме оглед и жената каза, че трябва да платим около 400 евро за изготвяне и подписване на договор. Не е агенция.

# 95
  • дядовата ръкавичка
Сега се сещам, че в Айндховен има една агенция за безплатни юридически съвети и консултации, свързани със студентските наеми. Казват се huurteameindhoven. Не знам как да сложа линк през телефона

# 96
Понеже в момента съм затънала до шия в мебелни въпроси, вижте какъв сайт намерих за мебели под наем. https://studentfurnitureholland.com/
Скъпичко е, но е някаква сигурност като краен вариант.

# 97
Понеже в момента съм затънала до шия в мебелни въпроси, вижте какъв сайт намерих за мебели под наем. https://studentfurnitureholland.com/
Скъпичко е, но е някаква сигурност като краен вариант.

Обзаведете се от Икеа. Моята дъщеря за 200 евро си взе легло с нов матрак, маса и стол.

# 98
Здравейте! На някой да са му искали пари за подписването на договора? Имахме оглед и жената каза, че трябва да платим около 400 евро за изготвяне и подписване на договор. Не е агенция.

Тя е физическо лице ли? Давали ли са до сега имота под наем?

Звучи ми, като да не е отдавала досега под наем и да няма готов договор. Явно толкова й иска някой адвокат . Иначе няма логика. Тези, които отдават имоти, си имат готов рамков договор

# 99

Тя е физическо лице ли? Давали ли са до сега имота под наем?

Звучи ми, като да не е отдавала досега под наем и да няма готов договор. Явно толкова й иска някой адвокат . Иначе няма логика. Тези, които отдават имоти, си имат готов рамков договор
В имотния регистър пише, че имотът е придобит през 2021 г. В момента е в ремонт, показаха ни го. Цената е убийствена 1500 евро. А и ме притеснява сумата, която ни искат за изготвяне на договор. Реално сигурно има готови бланки в интернет, които да ползва? Странно ми се вижда.

# 100
1500 за какво?
Не искам да звуча назидателно, в никакъв случай, но ми се струва че вие много се поддавате на паника и това не ви е от полза- откакто ви чета тук, все на куци коне залагате много набързо..

# 101
  • София
Според цитирани и тук статии, университетите в Нидерландия препоръчват на международните студенти, ако не са намерили квартира, да не идват в страната. Вашите младежи имат ли подсигурен резервен вариант за уни в България или другаде? Кандидатстват ли паралелно и на други места? Какво се случва, ако наистина не се намери вариант за настаняване в NL до началото  на учебната година- много ще е разочароващо…

За границите: още преди 20 години, когато пътувахме много с кола, винаги  най-много се чакаше на унгарската граница, винаги. И на българската на връщане! Simple Smile

Моят син няма резервен вариант в България. Категорично отказа да кандидатства. Сега много ме е яд, че не бях по-настоятелна. Не, че не пробвах, но не успях да го убедя. Сега ще си сърба попарата, която си надроби. И, ако по някаква причина не замине за Бреда, баща му ще му намери работа за нула време.

# 102
Стела,
Не знам какво да кажа. Принципно си е задължение на наемодателя да предостави договор и ако вие го искате преведен да си платите за превода. Но за съжаление при пазарна икономика, няма твърди правила. Ако живеех поне на един час от Айндховен, шах да кажа на моя отговорност да им се опънете, но за съжаление не мога да помогна и не смея да дам съвет.
Не ви ли е по- евтино да купите електрическа тротинетка и да видите и в околността на Айндховен.

# 103
Доколкото сме говорили с детето - тротинетките не са разрешени в Нидерландия, а и не съм виждала да продават или някой да кара. Не съм ровила нормативно, но тя много искаше и това ми каза. По-скоро вместо тротинетка скутерче или електрическо колело.
п.с. Порових. Излизат ми доста статии с противоречива информация. Доколкото разбирам скутерите са разрешени само на собствен имот, стига да не се използват по пътищата.

Последна редакция: вт, 21 юни 2022, 06:29 от chervenokoska_2

# 104
Тротинетките са разрешени само в парк и двор, по улиците е забранено и глобите са доста солени. Опцията е електрическо колело, че скутерите, колкото и лесно да изглежда, според мен си трябва поне малко опит.

Общи условия

Активация на акаунт