Студенти в Нидерландия - 13

• 58 337
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
В декатлон има дъждобрани за раница.
Аз също съм практична на макс, точно затова казвам че “раница за лаптоп” е почти същото като “раница раница”, само по-накъдренко . И понеже моя също не е много активен, просто живее според условията. Не му доставям мрежи, не му купувам дъждобрани за обувки, не му вземам напр. Слоукукър.. - готви с каквото е оборудвана кухнята, мокри си обувките, носи си нормалната раница в която след лекции при компа си прибира и покупките. Стаята му е с базово оборудване, единственото нещо което добавих е килим, понеже му беше студено на краката. Ако всичко му реша, как да се научи..
Може за момичетата да е различно, но моя пост беше основно към майките на бъдещите първокурсници, които са готови да изкупят света, без да знаят какво реално ще ползват децата им и как ще им е удобно СЛЕД като са на място.
След като и аз купувах дъждобран пончо щото ми изглежда предпазващ повече, а той ИЗОБЩО не знае години по-късно че има такъв..

# 571
Червенокоске, отиде в Нидерландия и намери германец, казваш Simple Smile Живи и здрави да са!
На мен  са ми много полезни съветите, които давате. Именно защото си мисля, че в началото цялото ориентиране ще им дойде страсиращо, та и да ходят разни вещи да търсят, пък и на прилична цена. Тук много неща са ни даденост в домакинствата, а там ще трябва да се набавят.

Историята е интересна, но в скрит текст да не разводнявам Simple Smile
Скрит текст:
За който не знае, тя е завършила 91 НЕГ, София. Но с течение на годините учене, вероятно от несполучливи учители, отказа да кандидатства в Германия и Австрия. Каза, че този език не иска да го практикува и ние не я насилвахме. Докато учеше с баба й й говорехме, как ще е хубаво да ни намери един германски зет, разбира се на майтап. Тя въобще ни отрязваше като зрели круши. Когато се запознали на събиране в Студентския хотел, нейната приятелка го харесвала и тя да не става проблем, не проявила инициатива. Но пък човека избрал нея. Учи в същия университет. Тръгнали нещата на по-сериозно и тя ми казва - в първия момент реших да не ставаме гаджета, само и само да не познаете с баба Satisfied И крила от нас. После ми казва - ти и без това някак разбираш всичко, по-добре да чуеш от мен и ми сподели. Казвам й смеейки се - съдбата ти дава знак за немския... Той я тренира, тя пък го учи на български. Той идва при нас, тя ходи при него и двамата по Европа заедно. Запознах се с родителите му. Изграждали си навици заедно ми разказва, иска ми съвети. Та така, живи и здрави да са ни.

# 572
  • дядовата ръкавичка
Поста на second все едно аз съм го писала. Моят замина с един куфар (едва го напълнихме) и раница.
Дъждобран има, но не е ползвал никога, обувки с гортекс няма. Оцелява някак. И понеже е супер инертен по отношение на битови и административни действия, живее според наличното...Simple Smile
Това, което ми се ще да си вземе оттук обаче, защото знам, че там няма да го направи, е комплект за лепене на гуми. Ей така си му седи колелото със спукана гума, защото нямал време да го закара на ремонт, а и ремонтът щял да му струва колкото половин велосипед.

# 573
# 574
  • София
Има, има- болезнено заинтересовани по темата. Бездомен първокурсник, UvAmsterdam ( дано не остане нереализирана мечта за сина ми, че нещата стават все по-драматични).    С максимален резултат на един от приемните изпити за Софийския университет и достатъчен бал и без този изпит за всички  специалности, които го интересуваха,  не се записа за алтернативен вариант в БГ. Уж остана в листа на чакащите от списъка за общежитие на Амстердамския университет (уведомиха го, че не е класиран, но е някъде назад на опашката, като не са не са ни върнали още депозита). Не зная дали това трябва да храни у нас някаква надеждица. Така или иначе търси усилено, по всички възможни начини и във все по-разширяващ се район. Ако някой чуе нещо за търсещи съквартиранти, т.к. действат заедно със съученичка, бих била безкрайно благодарна...
  И адмирации за усилията да помагате със систематизирана и актуална  информация Flowers Bouquet
 Успех и здраве на всички пораснали деца!

# 575
За съжаление стават все повече бездомни деца Sad. Бездомен второкурсник в UVA имам...И не се вижда разрешение на проблема. Който търси съквартиранти, моля да споделя. Ето го съобщението на страницата на UVA и сега наникъде...

# 576
  • София
Не се отчайвайте! Ще се намери решение на проблема с квартирите! И за моята дъщеря в Германия преди години изглеждаше безнадеждно, но всички деца намериха решение.

# 577
И аз да попитам за supplementary grant-а, видях бланката, която е прикачена на 1 страница. Попълвам че желая да ми се издаде "Удостоверение за декларирани данни" нали?
В полето допу - че служи за Нидерландия...
И "във връзка с " ? там какво попълвате?

Съответно за колко време излиза тази справка?
Как сумата се трансформира в евро?? Превеждам ли я?

Благодаря Simple Smile

# 578
И аз да попитам за supplementary grant-а, видях бланката, която е прикачена на 1 страница. Попълвам че желая да ми се издаде "Удостоверение за декларирани данни" нали?

Благодаря Simple Smile
Вчера бях в НАП , издадоха ми я веднага.  Писах само да послужи в Нидерландия. Дадох я за превод,  при мен дохода е 0, така че на другия въпрос не мога да ти отговоря.

# 579
  • дядовата ръкавичка
И на мен издадоха удостоверението веднага в НАП Младост, на ММ - след седмица. Не съм писала нищо на "във връзка с".  Изпратихме сумите в лева, не мисля че може да се добавя текст при легализиран превод.

# 580

Благодаря Simple Smile

Изготвянето на справката отнема секунди - колкото да се разпечата. Но... трябва да я подпише шефът, да се сложи зелен печат и да се изведе - затова срокът е 7 дена. Ако шефът е там - може да стане за 10-на минути.
Не бих трансформила сумата - 100% ДУО си имат правила за превалутирането - най-вероятно има годишен курс, който ползват. За нас е лесно  фиксинга на БНБ, обикновено те решават само до кой знак след запетаята.

# 581
Благодаря Ви, дами 💕

# 582
  • Sofia
Безценни сте!
Мислех, че съм предвидила всичко, но не познах Simple Smile копирах каквото можах и се заемам да изпълнявам по списък, както предполагам повечето първокурсни мамища.

Имам нов въпрос- колко излиза кост ливинга към днешна дата (извън наем и режийни) някакъв приблизителен минимум или средна сума, най-добре, защото е писано много, но предполагам се актуализира в неприятна посока- нещо на ангро- храна, учебници, фитнес, за форс мажори.

И друго важно, къде да се регистрираме за търсене на квартира от 2-ри курс (предполагам, правилният отговор е навсякъде Grinning ), в случай, че оцелее след 1-ви курс, предпочитам да платя застъпване, отколкото да преживявам инфаркти.

# 583
Възможно ли е студент да получава студентски кредит за лични нужди и студентската безвъзмездна субсидия едновременно? Има ли някой, който е успял да се пребори за стипендия или наистина стипендиите са за студенти извън ЕС?

# 584
Възможно ли е студент да получава студентски кредит за лични нужди и студентската безвъзмездна субсидия едновременно? Има ли някой, който е успял да се пребори за стипендия или наистина стипендиите са за студенти извън ЕС?
Най-добре прочетете всичко на duo.nl , открийте вашата ситуация.
Нещата се променят,  отделно и правителството готви промени за студенското кредитиране, по-вероятно ще режат финансово бюджета за тази цел. Търсят пари за допълнително въоръжение.
Преди две години аз изчетох всичко налично тук и бях останала с впечатлението,че моето дете няма да може да кандидатства дори за транспортна карта. Но към днешна дата се оказва че може, дори вече подаде заявка чрез моето DUO с дигита за карта и за стипендия,  което подчертавам е вид заем, който се превръща в дар когато се дипломира. Ако го скъсат на първата сесия и се отпише до 1.02.  му се опрощават парите за първите 5 месеца, но ако след това прекъсне трябва да се издължи.
За студентски заем, който си е кредит трябва по пощата- обикновената да изпратим документите, защото не сме с холандско гражданство, и това ще го направи девойката когато пристигне на място. Не искам пак да плащам dhl .
Но, да имат право да кандидатства и за двете.
Но пак, най-добре изчетете всичко от дуо, макар и там да има леки неточности например в калкулатора за проверка.

Общи условия

Активация на акаунт