Студенти в Нидерландия - 13

• 58 461
  • 742
  •   1
Отговори
# 270
А  добре де как тогава живеят по няколко студента в един имот? Поне в някои от сайтовете за обяви пише че живеят 5 или 7 човека.

# 271
Живеят и по 12. Имота е регистриран като такъв в общината- с възможност да се впишат на този адрес толкова хора. Ако има къща/апартамент с повече стаи, но вписан в общината че е предназначен за трима например, там не могат да се регистрират 6, дори броя на стаите да позволява.
Това с броя на живущите обаче няма кой знае колко общо с това, че обявите за свободни имоти са с условие- без чуждестранни студенти.

# 272
Пак търсим квартира. Това е някакъв ужасссс.

# 273
  • гр. София
Здравейте, мами Relaxed
Нашата дъщеря се класира за общежитието към университета в Хага. Поне за първата година подсигурихме настаняването. Та, аз да запитам майките, чиито деца са вече във втори, трети курс - те имат вече опит - кога трябва да започнем търсене на квартира най-късно за следващата учебна година?
И още - към майките, чиито деца първата година са били настанени в общежитие - имате ли представа какво допълнително към настаняването трябва да си закупим?

Последна редакция: чт, 30 юни 2022, 13:54 от Mama Mimi

# 274
При нас когато бяхме първата година в общежитието, имаше някаква задължителна такса мисля, че около 70 евро. В тази такса получихме спално бельо с олекотена завивка, възглавница и чинии и прибори, тиган и някакви такива неща. Относно втората година ние започнахме ощя януари да търсим и успяхме чак април да намерим друга квартира и сме плащали три месеца и общежитието и новата квартира, в която се настани юли.

# 275
Аз не бих носила нищо от България предварително. Наблизо в Делфт има Икеа, а в Хага има доста магазини Action. Оттам специално може да се купи всичко на изключително приемливи цени, бих казала някои по-евтини оттук.

# 276
  • гр. София
Аз не бих носила нищо от България предварително. Наблизо в Делфт има Икеа, а в Хага има доста магазини Action. Оттам специално може да се купи всичко на изключително приемливи цени, бих казала някои по-евтини оттук.
Благодаря ти, chervenokoske Simple Smile
Ама, да, разбира се, че няма тук, от България да носим натам спално бельо, одеала, посуда, препарати...
Много ти благодаря за информацията!
Благодаря и на Desislava777 затова, че ме ориентира кога да се подготвя за търсене на квартира....
Да, и на нас ни удържаха такса от около 150-160 Евро за тези кухненски пособия...

# 277
Здравейте, бих искала до споделя огромното си притеснение от търсенето на квартира. Синът ми вече е втора година в Хага - THUAS. От септември, първите две четвъртина ще учи в Утрехт, т.н. майнери . Много бяхме доволни от досегашната квартира - чиста, голяма стая, всичко необходимо и приличен наем. Но това беше само за първата година. От два месеца, синът ми търси квартира, ходи по огледи и нищо, или не е одобрен или вече е заета стаята. Стаи - необзаведени, по 500-600 euro! Пълен ужас! Наближава времето, когато ще си дойде в къщи, а още буксуваме , въпреки, че разширихме доста параметрите на търсенето. Регистрира се и 2-3 сайта, но от там не получи никакъв отговор. Дайте съвет, как да продължаваме занапред от България? Не ми се мисли, ако не намерим квартира, какво ще прави!

# 278
Здравейте, бих искала до споделя огромното си притеснение от търсенето на квартира. Синът ми вече е втора година в Хага - THUAS. От септември, първите две четвъртина ще учи в Утрехт, т.н. майнери . Много бяхме доволни от досегашната квартира - чиста, голяма стая, всичко необходимо и приличен наем. Но това беше само за първата година. От два месеца, синът ми търси квартира, ходи по огледи и нищо, или не е одобрен или вече е заета стаята. Стаи - необзаведени, по 500-600 euro! Пълен ужас! Наближава времето, когато ще си дойде в къщи, а още буксуваме , въпреки, че разширихме доста параметрите на търсенето. Регистрира се и 2-3 сайта, но от там не получи никакъв отговор. Дайте съвет, как да продължаваме занапред от България? Не ми се мисли, ако не намерим квартира, какво ще прави!

От месец и половина търсим, и нищо.Синът ми ще е първа година в Утрехт, регистрирахме се, пише всеки ден поне на 5-6  места , и пак нищо. Другият месец ще отидем до Утрехт , и ако не намерим не знам. Писах по всякакви фейсгрупи, български и холандски , но и там нищо. Вече се отчаях. Резервният ни вариант е Софийският университет и на догодина Белгия. Просто е много тежко с тези квартири. Чакаме и университета до 7-8 дена да ни каже дали е одобрен  за  стая, но не се надяваме много.

# 279
Аз нещо не разбрах - очаквате да намерите обзаведена стая, стая под 500 евро, комбинация от двете условия? Имали ли сте опция някаква? Говорили сме много пъти, че стаите в квартирите почти винаги са необзаведени, дори понякога без подова настилка. А за 500 евро зависи от квадратурата, но според мен вече се върви към тези суми с това търсене и предлагане. Алтернативата е => никаква квартира и => отказване от следване в Нидерландия. Всеки трябва да си прецени какво е готов да жертва.

# 280
Дъщеря ми завършва сега бакалавър в Маастрихт и двете квартири, където живя  бяха обзаведени и много под 500 евро. Уточнявам, че бяха малки стаи, 9-10кв. Но уютни. Предстой и магистратура в Ротердам, но ако не намери квартира на що годе нормален наем, ще отложи с година. Абсурд е 500 евро за празна стая. Но това са условията... всеки решава

# 281
Не отричам факта, че преди 2-3-4 години имаше съвсем други цени и условия, лично съм виждала стаи за 250 евро. Но това беше тогава. Сега е друго. След Брекзит основната алтернатива е Нидерландия. И съответно цените веднага се смениха, а и търсенето е огромно при ограничено предлагане.

# 282
За съжаление сте права, а като добавим и цената на самолетните билети, необосновано високи по празници и в началото и края на учебната година, със изнервящи закъснения напоследък, нещата са отчаиващи.

# 283
След толкова положени усилия тази година и преодоляни трудности, едва ли ще се откажем, но все пак се чудя - толкова много международни студенти пълнят  хазната на Нидерландия, а децата да се чудят в един момент, къде да живеят и как да се справят. Просто търся съвет, може ли от България без оглед да се наеме квартира?

# 284
А вероятно също толкова студенти ползват всички опции за грантовете на тяхната хазна като членове на ЕС.
Аз може би се потретвам само в тази тема, и съжалавам ако звуча грубо, но ако някой мисли че някой там му е длъжен някак си- да си пренасочи детето към бг уни.
Иначе на въпроса- може да наемете без оглед. Ние наехме преди от агенция по снимка,  на която пишеше че изображението е илюстративно.

Общи условия

Активация на акаунт