Студенти в Нидерландия - 13

• 58 449
  • 742
  •   1
Отговори
# 285
Знам поне две майки тази година наели без оглед. Ние също преди две години заради ковид наехме без оглед.
Редактирам се. За месечните разходи е писано много много. Зависи от много фактори - град, момче или момиче, готвиш ли си, спортуваш ли, заведения, колело или градски транспорт, на какви неща е свикнато вкъщи и още много други. Сумите варират фрапантно защото има всякакви деца и всякакви родители. Конкретен съвет не давам вече.

# 286
Може ли тези вече с опит, да споделят какви са месечните разходи?

# 287
Всеки който намери дори и празна стая, трябва да знае, че е голям късметлия. Нашата стая също беше празна и я обзаведохме за 300 евро. Вече трета година я ползваме. Мисля, че е по-добре празна стая отколкото палатка.

# 288
Благодаря на всички, за изказаните мнение! Продължавам да следя темата и ще пиша, ако ситуацията има обрат. Приемам всякакви съвети и предложения! А относно разходите за храна, транспорт, свободно време, моят син досега се справяше с 300 euro на месец.

# 289
  • Пловдив
След толкова положени усилия тази година и преодоляни трудности, едва ли ще се откажем, но все пак се чудя - толкова много международни студенти пълнят  хазната на Нидерландия, а децата да се чудят в един момент, къде да живеят и как да се справят. Просто търся съвет, може ли от България без оглед да се наеме квартира?

Здравейте, прочетете моя отговор в началото на темата - коментар 25 или 24 беше..
Описвам как наех стаята от БГ без оглед за няколко минути. Ще добавя, че имаме два договора за стаята, като аз съм гарант за нея.
Трябва доста упоритост и мъничко късмет.
Успех

# 290
Когато са в България, нашите студенти имат ли право на карта за градския транспорт със студентско намаление?

# 291
Какви документи се изискват, за да стана гарант?

# 292
  • София
Когато са в България, нашите студенти имат ли право на карта за градския транспорт със студентско намаление?

Имат, ако представят ISIC карта.
https://isic.bg/discounts/gradski-transport-sofia
Предполагам, че трябва да се извади в държавата, в която са студенти.

# 293
Малко в страни от горещата тема с квартирите, но все пак - днес синът ми защити бакалавърската си работа и официално е дипломиран . Вече е горд наемател на чудесно жилище  ( ще се установи там с приятелката си ), и има подписан договор за работа.
Искам да кажа на всички - ако това е което детето ви иска , борете се , дори търсенето на място за настаняване е част от процеса който им предстои в следващите няколко нелеки години.
Моят син след първи курс е на самоиздръжка съвсем не без подкрепата на грантовете от ДУО. Три години разнася храна с колелото си, включително в двете години на пандемия. Много е упорит , признавам го . Днес го питах дали се подготвя за защитата , а той ми написа -  аз всичко си знам, сега местя багаж. Благодарна съм на всеки който е бил част от неговите усърдни четири години. Повярвайте ми, Нидерландия е едно добро място за самостоятелен живот на млади хора.

# 294
Поздравления!

# 295
  • столицата
Поздравления! Да е здрав, все така упорит и успешен и занапред!

# 296
  • Бургас
Аз определено преди месец смятах, че за настаняване ще стигнат 500 евро, сега свиквам с новите реалности, ще плащаме 700 плюс половината сметки за ток, вода и т.н. Моля се да не са космически суми, младежът ме убеждава, че идеалните условия си заслужават

# 297
Всеки който намери дори и празна стая, трябва да знае, че е голям късметлия. Нашата стая също беше празна и я обзаведохме за 300 евро. Вече трета година я ползваме. Мисля, че е по-добре празна стая отколкото палатка.
От къде купихте мебелите? В сайта на Икея най-евтината спалня с подматрачна рамка и матрак са повече от 300 евро. А ако искаме и сглобяване, сумата набъбва значително.

# 298
  • София
Това е чудесна новина, G..D... Да поздравиш детето от мамите Grinning И само успехи занапред!!!
И аз се надявам всеки момент да се похваля, но още очакваме резултатът от последния изпит и не смея Blush

# 299
А вероятно също толкова студенти ползват всички опции за грантовете на тяхната хазна като членове на ЕС.
Аз може би се потретвам само в тази тема, и съжалавам ако звуча грубо, но ако някой мисли че някой там му е длъжен някак си- да си пренасочи детето към бг уни.
Иначе на въпроса- може да наемете без оглед. Ние наехме преди от агенция по снимка,  на която пишеше че изображението е илюстративно.
Аз смятам,че след като държавата приема толкова много студенти,трябва да има осигурени места за квартири-никой не ни е длъжен да ни ги осигури ли?
Децата отиват да учат там,не да се чудят под стрес дали ще могат да почнат учебната година,защото нямат опция за квартира,никой не ти дава да рентваш ,а общежитието е лукс.Това е пълен смях!Да спиш с 10 човека в хостел срещу луди пари,ами това е позорно.
Смешно и подло от страна на държавата-и защо??И да,смятам че държавата е длъжна да осигури места на живот на студентите,не безплатни -просто опции за пребиваване.

Общи условия

Активация на акаунт