Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 420
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
Какво общо имат цените на шунката с цените на апартаментите? Ако ви кажа, че днес пих кафе за 5 евро, ще познаете ли колко струва имот в квартала до кафенето? 🤨

# 106
Какво общо имат цените на шунката с цените на апартаментите? Ако ви кажа, че днес пих кафе за 5 евро, ще познаете ли колко струва имот в квартала до кафенето? 🤨
Ако масово в този район кафето струва подобни пари съм сигурен, че цените на имотите не са ниски. Разговора тръгна от мнението, че поради покачващите се цени в България много хора ще избягат в чужбина (съответно имотите тук ще паднат). Само дето и в чужбина се покачват цените, а и на много места там по принцип си е скъпо.

# 107
  • София
Ама и вие сте страшни!
Сравняват се нормални цени, средни цени, нещо такова. Нищо не пречи и в София да си поръчаш салата Цезар за 50+ лева! И това какво значи? Че си в скъп ресторант и нищо повече...

# 108
Ама и вие сте страшни!
Сравняват се нормални цени, средни цени, нещо такова. Нищо не пречи и в София да си поръчаш салата Цезар за 50+ лева! И това какво значи? Че си в скъп ресторант и нищо повече...
В София в заведенията, в които ходя салата Цезар струва до 15 лева. Сравними са с тези, които посещавам в Испания.

# 109
10 човека си казаха мнението и е различно от на това на Мъфин, смятам кои са показателните.

# 110
Въпросът е там, ако разходите за бира, шунка, здраве и наем тук се изравнят с тези в Мадрид, колко хора ще останат тук и колко ще заминат? С всичките минуси на държавната ни организация, какво е съотношението разходи/ публични услуги и среда, които получаваме тук, спрямо същото съотношение в друга държава, които могат да ни накарат да се преместим? Ако някое от децата ми има здравен проблем, различен от хрема, съм сигурна, че ще вдигна гълъбите на момента.  Проблемите тук би трябвало да са съществен ограничител на цените на имотите, инфлацията тук изпреварва тази на запад и посоката на изравняване на базовите разходи (не на цените в заведенията) без съответното подобрение в качеството на публичните услуги ме притеснява. Наистина, колко "по- евтино" сте съгласни да живеете тук?

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 00:52 от Lora Lay

# 111
10 човека си казаха мнението и е различно от на това на Мъфин, смятам кои са показателните.

Аз споделям цените, които виждам сега. Всички цени, които написах са верни. Ето още малко относно салата Цезар и пици. Добре е да се видят и цените на спагетите. Лично на мен ми е доста по-скъпо в Испания спрямо България. И на двете места живея и се храня по подобен начин. Да не отварям дума колко струва годишната подръжка на имот. За охрана, озеленяване, боклук и данък на имота плащам около 1000 лева месечно. Едното заведение е с  добри цени, но порциите са малко по-малки.

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 02:11 от Мъфин

# 112

Обаче само той пусна цени и снимки.

Основното, което ви се губи, е как и там, и тук не си променя стандарта - като жилище, бит, социален живот и т.н. - и каква цена плаща за това.

# 113
Зависи много не само какво е заведението, но и дали е куруртен/туристически град или нормален град. Разликата е от земята до небето.

Иначе, мъфин ти беше казал че произвеждаш нещо. Как се управлява производство от разстояние от Испания?

# 114
Храната в България е скъпа, това и в супермаркетите, в ресторантите не толкова, но тези ресторанти, въобще не са на нивото на испанските, а и западните въобще. С дрехите е същата работа. (Траспортът и услугите са сравнително по евтини обаче). Това го казвам като с мъж испанец, с когото бяхме по Великден в София, каза, хубаво е да, за ден два, но съотношението качество/цена не го впечатли.
В България има много добри ресторанти, а цените са ниски в сравнение с еквивалентните чужди такива. Не казвам, че всички заведения са ни добри, но имаме и такива.
Хм, я да видим мои са те, ако може.
Убеден съм, че кръчмата -италианска като гледам e  от курортен град или място, просто това не са реални цени, а и като гледам менюто не е типично испанско.
За другите цени също не са верни или се казва аз купувам от най-скъпите и хубави зехтини в света, това е друго.
Цени от над 20лв на литър са точно такива и ги ползват 1%-2-3% от испанците.

За сметка на това в Испания има доста места със звезда мишелин, където са яде за около 100евро меню де дегустацион. Ти като гледам даваш по толкова в  нещо незнайно.
В София има по 60лв капучино и еспресо в една дупка, това значи ли, че кафето е супер скъпо в Бг?

Обаче само той пусна цени и снимки.

Основното, което ви се губи, е как и там, и тук не си променя стандарта - като жилище, бит, социален живот и т.н. - и каква цена плаща за това.

Що, аз не пуснах ли, че чак ме цитираш?

Хайде пак, от два в Севия със звезда мишелин.
https://canabota.es

https://abantalrestaurante.es/menus-degustacion/

зехтини, най-скъпите тук са 6-7 евро за литър, масовия вирхен екстра е 4-5евро, както казах.
https://www.alcampo.es/compra-online/search/?sort=price-desc& … liva%3Arelevance#

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 09:11 от Alexslav

# 115
Като ми е скъпо - не ходя на ресторант, почивки и не купувам недвижими имоти. Ако немога да си плащам таксите - търся нови източници на доход, минимизирам разходите, продавам или се местя на ново място. Логично при повишени цени на стоки, транспорт, труд и проблеми с веригата на доставки, компаниите да започнат съкращения.

Изобщо животът по време на висока инфлация и преход към стагфлация налага различно мислене. Цените на имотите тук или по света са достигнали исторически връх и логично допълнителното увеличение на цените и нови продължителни сътресения да доведе до отлив на клиенти, невъзможност за завършване на обектите и фалити.

# 116
Ако знаех, че само на снимки вярвате, щях да щракам навсякъде в Андалусия снимки от менютата. За съжаление имам само от едно заведение - марокански ресторант (не за бързо хранене!) в стария град на Кордоба, който толкова ни хареса, че се върнахме отново да ядем там. Беше супер вкусно, порциите не бяха големи, но млад здрав мъж с една салата и едно основно ще се нахрани.

ПП Обилновено избираме заведения по рейтинг и коментари, този май беше с над 4,5 в Гугъл.

ПП 2 Разбира се, че има и много много по-скъпи ресторанти.

# 117
Въпросът е там, ако разходите за бира, шунка, здраве и наем тук се изравнят с тези в Мадрид, колко хора ще останат тук и колко ще заминат?
Защо всички мислят, че в чужбина има само приходи и те се харчат само за шунка и кафе? Такива неща като данъци и такси, и цени на услуги сякаш не съществуват Satisfied Ама ако вземем да сравним и тях вече става ясно защо в момента доста хора се връщат за да си купят имот в София вместо в Мадрид, където билетчето за автобус е 3лв български пари 🤨

# 118
Ефибуш, не знам защо реши, че храня някакви илюзии. За хора с професии в здравеопазването и банковия сектор имам наблюдения, че стандартът е по- добър в сравнение с това, което са получавали тук, защото в България има много подценявани професии. За мен лично емиграцията на първо време означава преход от уж над средно до средно ниво на заплащане. Много коментираме цената на зехтина, но въпросът е дали емиграцията няма да даде възможност за по- добра среда и основа на децата ти. Въпрос за 200 Хил. Евро, който ме мъчи в момента. Явно има хора, живеещи в Испания . .. биха ли се върнали да отгледат и образоват децата си тук? И ще живеят ли в закупените имоти?

# 119
Стига с тоя зехтин, не съм в Испания, но при нас най евтиният зехтин за половин литър за екстра върджин е 3.50 евро, иначе и по 2.70. За такава цена, в България не съм виждала. Ние ядем много риба, моят мъж като Средиземноморец предпочита да купува от малките магазинчета по пристанището пресна риба, но в супелмаркета е 3.50 евро за две филета сьомга. Най евтината скумрия е между 2.50 и 3 за 2-3 филета. Маслото, млякото и т.н също са по евтини.

Кафето в България е евтино и много добро. Но понеже няма конкуренция, според мен, и по наблюдения на подобни процеси преди 15г, където живея, според мен и храната и дрехите са по-скъпи не само от Испания, но и от по-богати северни държави. Тъжно е, но е факт. Ако хората с пари мислеха за предприемачество, а не само да набиват парите си в заключени апартаменти, можеше и като Испания и Италия да сме. Там си имат и селско стопанство и производство, не само туризъм.

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 11:07 от ierldan

Общи условия

Активация на акаунт