Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 418
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
Въпросът е там, ако разходите за бира, шунка, здраве и наем тук се изравнят с тези в Мадрид, колко хора ще останат тук и колко ще заминат?
Защо всички мислят, че в чужбина има само приходи и те се харчат само за шунка и кафе? Такива неща като данъци и такси, и цени на услуги сякаш не съществуват Satisfied Ама ако вземем да сравним и тях вече става ясно защо в момента доста хора се връщат за да си купят имот в София вместо в Мадрид, където билетчето за автобус е 3лв български пари 🤨

Май правят обратното!
Аз поне познавам няколко такива, продадоха панели и разни дупки на луди цени тук и купиха там.
Данъците са идентични.
Обаче прилика няма, инфраструктура, поддръжка и т..н. на сгради, входове и други, и не на последно място наемите са точно х2 от София, при идентично вложение.
ето снимка от вход на 40год блок в краен квартал във Валенсия, типично работнически квартал като Люлин, Дружба и др в София.
Изводи за вас
https://bg-mam.ma/p/1411305/44930425

# 121
Българи от чужбина купуват тук само и единствено, защото там не могат да си го позволят. Ама товя не значи, че са инвестиционни гурута и са прави.
За отглеждане на деца, не бих отишъл в Испания и Италия. По-скоро Англия или Германия или някоя държава на север от южните. Южните стават за курорт и пенсиониране ако имаш пари. Всички южни държави ги мързи да гледат, имат огромно задлъжняване, не си дават зор, рвзчитат на туризъм и селско стопанство. Неособено мотивираща среда за децата.

# 122
За математически, физически и ИТ ориентирани деца и в България може да се получи топ образование, хем на смешна цена.
За хуманитаристите не мога да кажа.
В България проблемът е липсата на ред и дисциплина, както и на поддръжка. Но също и непазенето, липсата на възпитание, корупцията... Нормално хората най-напред мислят за пари, но като се усетят с достатъчно пари да си задоволят основните потребности, вече почват да им пречат другите неща. И затова не се връщат тук, не защото там е много лесно финансово.

# 123
Ако знаех, че само на снимки вярвате, щях да щракам навсякъде в Андалусия снимки от менютата.

Simple Smile Да, когато гръмко се заявява "такива цени няма, това не е реално и т.н." е хубаво да бъде подрепено с доказателства, че това, което се отрича, наистина го няма.

Работата стана като в една друга тема - "аз плащам 2 лв. за входа, следователно друго не съществува".

# 124
Българи от чужбина купуват тук само и единствено, защото там не могат да си го позволят. Ама товя не значи, че са инвестиционни гурута и са прави.
За отглеждане на деца, не бих отишъл в Испания и Италия. По-скоро Англия или Германия или някоя държава на север от южните. Южните стават за курорт и пенсиониране ако имаш пари. Всички южни държави ги мързи да гледат, имат огромно задлъжняване, не си дават зор, рвзчитат на туризъм и селско стопанство. Неособено мотивираща среда за децата.
това е от старите легенди.

Германия не е това което беше преди 20 год. Италия особено северна е много по-добре, като качество на живот и работят повече от новите немци, в пъти по-сериозни за всичко.
Работя в сферата на индустрията и производството и немците са  много зле вече.

# 125
Ето снимка от първия супермаркет, в който влязох

А за всички тук, които използват само най-високото качество зехтин, ето и от еквивалента горе долу по цена на Корт Инглез: (Тосканското е на 15€, не е излезло)

Ей Гого, ти откри топлата вода. Естествено, че в Северна Европа е най-добре за отглеждане на деца, но не и Лондон. Обаче в Северна Европа, и най умните българчета трудно ще се съревновават с второ поколение азиатци, които не спират пред нищо да докторосат децата си, за да се покажат като равни на местните, а в Германия лично моя приятелка германка ми казваше че не иска да се връща, щото те са леко педанти и се работи много стабилно, та ниво стрес за мен би било неприемливо с моя балкански менталитет. Та навсякъде плюсове и минуси.

А си има и част българи в чужбина, които не се интересуват точно да си инвестират нерви и пари за наем или заключване, а по чисто носталгични и практични причини. Ако стане, ок, ако не, ней живот за умиране. Който е купил 2012 е добре и в чужбина и в Бг. А сравнявайки живота си последния четвърт век в Северна Европа, с много кеф си мечтая точно за определена, некомерсиална и нетуристическа част близо до морето в Испания, да си се кефя на тапас, тинто де верано и бавен живот, (много по-добра медицинска помощ отколкото в Северна Европа), като му дойде времето.)

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 18:43 от ierldan

# 126
Цената на храна, услуги, стоки си е пряко свързана с цените на НИ. Естествено и доходите са основна част от уравнението.
Много хубаво впечатление ми направи Виго. Около 10 евро бяха основните ястия в заведенията по морето. ТОва през 2018. Може и да са поскъпнали малко. Обаче говорим за калмари уловени сутринта, а не замразени преди няколко години. В магазините имаше невероятни колбаси на цени малко по-високи от българските. А да и едва ли глобата им е 5000 лв.
Сега на каква цена са били имотите не съм се интересувал. Обаче от към инфраструктура е много по-добре. Освен имот в крайна сметка купуваме и среда за живот.

# 127
Какво е НИ?

# 128
Храната в България е скъпа, това и в супермаркетите, в ресторантите не толкова, но тези ресторанти, въобще не са на нивото на испанските, а и западните въобще. С дрехите е същата работа. (Траспортът и услугите са сравнително по евтини обаче). Това го казвам като с мъж испанец, с когото бяхме по Великден в София, каза, хубаво е да, за ден два, но съотношението качество/цена не го впечатли.
В България има много добри ресторанти, а цените са ниски в сравнение с еквивалентните чужди такива. Не казвам, че всички заведения са ни добри, но имаме и такива.
Хм, я да видим мои са те, ако може.
Убеден съм, че кръчмата -италианска като гледам e  от курортен град или място, просто това не са реални цени, а и като гледам менюто не е типично испанско.
За другите цени също не са верни или се казва аз купувам от най-скъпите и хубави зехтини в света, това е друго.
Цени от над 20лв на литър са точно такива и ги ползват 1%-2-3% от испанците.
Не се захващай за зехтина. Във всичките си постове казах, че е на добра цена. Струва 15 евро за половинка, но е много добър. За другите неща говоря. Пак повтарям, че при еднакъв начин на живот и при посещаване на еквивалентни заведения в Испания плащам много повече. Споделих, че само такси и данъци за имота ми са 12 000 лева годишно. И празен да стои пак са толкова. Ето вчера какво платихме за обяд (две порции спагети и едни ребра) и вечерта за две чаши вино и две води. Повтарям, че в София ходим в подобен клас заведения. Хубави, но не нереално скъпи.  П.П. Ето зехтина, който купуваме. Снимах го на фона на гледката от имота ни. Не казвам, че в Испания е лошо да се живее. Напротив на мен също ми харесва, но реално на хубавите места е скъпо. Даже доста. В София също може да се живее много добре. Това е причината да живеем на двете места. Като в България прекарваме повече време. .

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 14:00 от Мъфин

# 129
В София няма звезди мишелин, нито висок клас заведения, ама нито едно.
Ти плащаш супер много, ама не знаеш защо реално.
Месото и зехтина са от корт инглес-най-скъпия магазин в Испания.
Месо за тези пари се купува  от определен зона, Авила, Екстрамадура или Астуриас, не някакво.
Зехтина не е лош, но  за тези пари има мноооого по-хубави.

Явно не знаеш или не те интересува, по-скоро е щом нещо е скъпо, значи е добре..общо взето поведение на някой англичанин или скандинавец, имат пари-дават, но не се ги интересува особено какво ще вземат за тях.

Вероятно след време ще се научиш, ако имаш мерак, а като гледам имаш.
Аз взех да разбирам от зехтини и да знам какво точно и откъде да купя след 10 години престой, дотогава се радвах точно на неща от Корт инглес и мислех, че няма по-добро.

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 14:15 от Alexslav

# 130
Ако някой се е установил в друга държава и живее под наем и си вкарва парите в Бг имот да го държи заключен определено не е финансов гуру и пример. Масово българите от САЩ,които познавам си купуват имот ( ако нямат наследствен вече) за като се пенсионират. Колко от тях се прибират е отделен въпрос.

# 131
Какви са вашите наблюдения за парцел Северно от София, +20-30 км, като тенденции за увеличаване на цените?
Това е региона около Своге.
Не питам какви са плюсове и минуси на региона, а дали цените ще скочат според вас? Последните 2 г не виждам увеличение и дали би се запазило с оглед, че не е предпочитан район за строене?

# 132
  • Отвъд алеята зад шкафа
Според мен няма да има особен ръст на цените в този регион. Искърското дефиле не е изобщо предпочитано от софиянци.

# 133
Според мен няма да има особен ръст на цените в този регион. Искърското дефиле не е изобщо предпочитано от софиянци.
+1

Което е странно, защото за вила е идеално - близо е до София (под 1 час път с кола) и природата е много хубава, не е студено и високо, ама има гори и планини, има и красиви скали ( Лакатник, Черепиш), има и река за риба...
Но наплив няма.

# 134
На 1 час с кола от София има места с по-добър климат - около Дупница и Сапарева Баня.

Общи условия

Активация на акаунт