Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 446
  • 752
  •   1
Отговори
# 75
Анджък, кредитът следва да се  вземе въз основа на доходите.

# 76
  • София
Анджък, кредитът следва да се  вземе въз основа на доходите.

Това е нормалната логика, ама в държавата Всекисамсипрецения нормално няма. И ще се изненадате, колкото хорица се надценяват. Да не говорим по още колко кредита и НЕЩА на изплащане имат, щото да са топ  Satisfied

Да не говоря, че жената работи в банка, в отдел, в който се занимават с всички проблемни кредити след като се стигне до съд и т.н. и има хора с ипотечни кредити, които са взимали освен всичко друго и кредит за почивка в екзотична страна. И банката е "Няма проблем" Trollface Trollface Trollface

# 77
Пак ли продължаваме да го дъвчем това? Ако лихвите стигнат 10% (не е изключено но малко вероятно), официалната инфлацията ще в поне 20%, ахрани и гориво ще са 50%, а повишение на заплати едва ли ще има. Товя кой би го предвидил и кпй би го изчислил, че няма да се оправи с 300-400хил левя кредит? Няма такъв човек, който 2020/21 да е очаквал това което е в момента, камо ли това което описвам. Малко са апокалиптиците, повечето хора гледат текущото и миналото си състояние и смятат, че каквото е било, това ще бъде. Сметката им я прави банката, но всички знаем как ги правят те сметките - гледат да си покрият техния риск, дададът препоръки до 30-40% от доходите и до там.
Каквото и да става този път, банките няма да загубят. От 2012 има клауза за bank bail in, демек банката може да направи всеки депозант нейн акционер на сила срещу парите му. Риска е изцяло и само в кредитополучателя.

# 78
Мъфин, от написаното от Вас разбирам, че всъщност Гоце Делчев е добър квартал за живеене Wink

Последна редакция: сб, 18 юни 2022, 07:05 от Lora Lay

# 79
Миткомиташки, звучи ми все едно ги съжалявате такъв вид хора. Който се е забъркал в такива кредитни схеми, има вина за това, а не само банката, която му отпуска кредита. Кога ядоха кюфтетата....

# 80
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ето малко световни данни:

https://m.dnevnik.bg/biznes/2022/06/18/4358644_pazarut_na_jilish … vi_kum_ohlajdane/

# 81
Извинете, че нахлувам в темата ви с може би глупав въпрос, но от снощи ме гризе и ще се развам ако някой може да ме насочи към правилното мислене. Разхождайки кучето минах покрай бензиностанция и видях цена на нафтата 3,58лв/л. Това рязко поскъпване на всичко на пазара, как ще се отрази на имотите? И те ли ще вървят нагоре или този болон ще се спука първо от там? Разговаряйки с много познати ститам до извода, че ще има една вълна на емигриране към Западна Европа отново, дали няма имотите да поефтинеят?

# 82
Българинът много рядко би продал имот  ако реши да емигрира. Това ни е заложено в народопсихологията. Ще заключи имота без да го ползва, но няма да го продаде. Цените може да не се покачват повече, но не виждам причина да паднат.

# 83
Какво общо има поскъпването на живота с емиграцията? На запад също поскъпват цените, а бензина е скъп заради войната и глупавите мерки на европа. Но все пак ако някой ще емигрира, може да продаде, може да не продаде. Ако му трябват пари да се установи на запад, вероятно ще продаде. Но като цяло нито мисля, че има значителна бройка хора, които се изнасят, нито мисля че от тях имат повечето имоти. Обикновено се изнасят по-млади хора без деца. Те често са наквартира, но и не мисля, че и на пазара на квартири биха оказали влияние. Не бива да се правят обобщения от ЕЖК, а само от статистика или поне доказан тренд.

# 84
Извинете, че нахлувам в темата ви с може би глупав въпрос, но от снощи ме гризе и ще се развам ако някой може да ме насочи към правилното мислене. Разхождайки кучето минах покрай бензиностанция и видях цена на нафтата 3,58лв/л. Това рязко поскъпване на всичко на пазара, как ще се отрази на имотите? И те ли ще вървят нагоре или този болон ще се спука първо от там? Разговаряйки с много познати ститам до извода, че ще има една вълна на емигриране към Западна Европа отново, дали няма имотите да поефтинеят?

Едва ли някой може да отговри на този въпрос. То много зависи и от простотиите, които творят Путин и САЩ в Украйна. Според мен:
 - горивата ще стигнат 4 лева до края на лятото, но есента ще спаднат.
- дори и да има емиграция, тя едва ли ще е фактор за цената на имотите
- мисля, че цените на имотите ЛЕКО ще се понижат поради вдигането на лихвите. Пак поради това очаквам по-голямо разнообразие в раздел "Продава" но да видим.

# 85
Вчера попаднах на новина, че канселират много полети от Лондон това лято, заради липса на персонал, който да ги обслужва. Така че този сезон туристическия бранш и хората, отдаващи ваканционни имоти, може да ги удари по принуда, не говоря само за България, но явно авиокомпаниите имат проблем с персонала и те.
Иначе във Варна си излизат предпремиерни продажби на нови проекти, които тепърва ще започват, в кофти квартали. Не виждам липса на материали, една сграда не беше спряна за последните две години

# 86
Сезона ще е много зле, но защо биха излезли да продават хората и да намалят цени?

# 87
Мъфин, от написаното от Вас разбирам, че всъщност Гоце Делчев е добър квартал за живеене Wink
Даже много добър. На мен лично не ми харесва единствено, че е панелен квартал. Като местоположение, училища, достъп до хубав парк и т.н. е много добре.
Аз в Испания зареждам на 4.70 лева. Вярно, че това е бензин 100, но и масовия дизел е 4.40 лева. По-скъпо е от България. Освен това както вече се каза имотите при емиграция не се продават, а се заключват. Даже нерядко се случва хора емигрирали в чужбина да купят имот в България.

Последна редакция: сб, 18 юни 2022, 13:05 от Мъфин

# 88
Даже много добър. На мен лично не ми харесва единствено, че е панелен квартал. Като местоположение, училища, достъп до хубав парк и т.н. е много добре.
Аз в Испания зареждам на 4.70 лева. Вярно, че това е бензин 100, но и масовия дизел е 4.40 лева. По-скъпо е от България. Освен това както вече се каза имотите при емиграция не се продават, а се заключват. Даже нерядко се случва хора емигрирали в чужбина да купят имот в България.

И колко в средната заплата в Испания като ще сравняваме? Не е 2000 лв, а 2000 евро. В магазините цените са едно към едно, даже в Испания са по-евтини.

# 89
Ентракот-45 лева/кг, гръцко сирене -30 лв/кг, зехтина е над 20 лева за литър, но е много добър и цената му е по-скоро ниска. Това са цени в Supercor. В малка месарница продаваща много качествено месо свински котлет (иберико) е 34 лева/кг. В заведение капучиното е 9 лева, половинка вода е същата цена. В ресторант ентракот с гарнитура струва около 50 лева, пица 35-44 лева. Маргаритата е по-евтина. Салата Цезар с пиле е 30-35 лева.

Общи условия

Активация на акаунт