Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 78

• 40 525
  • 747
  •   1
Отговори
# 300
  • Велико Търново
Ох, изтървах ви! Имам да чета и гледам... Кралицата на скоростта има много хубав травертин Simple Smile връщам назад, назад и чета!

# 301
  • Street of Dreams
Спийд Куин - макар да не съм фен на мазилките - вашата много ми харесва. Напомня ми на древния Рим и готическите катедрали.
Здравейте, аз пак отскачам за съвет. Знам, че всичко е въпрос на лични предпочитания, но според вас как е по-добре? Холът е едно помещение с кухнята. Където ще е кухненският плот ще е с плочки, а след това ламинат. Въпросът е откъде е добре да започва ламинатът? Сега сме взели плочки, които започват зад вратата(червеният маркер), но тези дни се замислям, че може би ще е по-добре и пред вратата да са плочки(зеленият маркер).
Плочките са 60/120 гланц, а в коридора са същите, но мат. Може би трябва да започна от там докъде точно ще продължава кухнята. Разстоянието зад вратата до стената е 2м. Дали това ще е достатъчно за кухня с нормална големина? В началото мислех за остров, но вече се разубедих, защото освен кухненската маса, в стаята ще трябва да намерим място и за бюрото на мъжа ми , а него съвсем не знам къде ще го сложим.

P.s. това е проектът на строителя

По мое мнение - плочки до червената черта, а зад нея - кръгла маса за 4-ма, която да не стъпва на плочките. Ако се налага, диванът съвсем до прозорците.

Между другото, при голяма разлика в подовата настилка, за мен стои много по-добре с лайсна, отколкото без.

# 302
Три вида подови настилки в такова малко пространство ми идват в повече на мен.
До червента бих ги направила или даже само под самите кухненски шкафове, без да се виждат.
За бюрото, макар да не се съм фен отново, бой го интегрирала в спалнята. Ако човекът работи от вкъщи как ше му се пази тишина по цял ден, ако бюрото е хола?

# 303
Ivayla_ Ето снимка на сходна като при вас ситуация. Плочките са ограничени само в бокса и трапезната маса не ги застъпва.

Леко в страни от темата, но може да ви е от полза, защото явно сте в началото на ремонта.
В апартамента от снимките има само 2 цвята настилки - хол и спалня един ламинат; кухня, баня и коридор - мрамор фаянс и гранитогрес матирани от една серия, под на банята - гранитогрес в цвета на ламината. Цветовете на стените сходни тонове - неутрални.
Винаги съветвам да се ограничават цветовете в настилките и да се боядисва в неутрални светли пастелни тонове (или студени тъмни нюанси ако това ви харесва). Друг вариант е само по една акцентна стена в помещение. После всичката шарения ще дойде от меката мебел, декорация, завеси и куп лични вещи. Много и различни видове материали и текстури внасят хаус и изглежда още по-разхвърляно едно помещение, в което така или иначе кипи живот, така поне няма да е пълен.

В заключение - опитайте се да си представите цялата картинка, а не на парче.

Моля не цитирайте, за да махна после снимките:

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 15 юли 2022, 08:34 от drago_2008

# 304
drago, вратите ви от къде са?
Аз да попитам и друго, предстои ни да обзавеждаме къща за постоянно живеене. Наумила съм си, навсякъде да е ламиниран паркет, като не съм се допитвала до хора, които разбират и въобще не знам дали е добра идея и в коридора и в кухненския кът да е ламинат. Бихте ли ме посъветвали?

# 305
  • Велико Търново
Не е добра идея!

# 306
drago, вратите ви от къде са?
Аз да попитам и друго, предстои ни да обзавеждаме къща за постоянно живеене. Наумила съм си, навсякъде да е ламиниран паркет, като не съм се допитвала до хора, които разбират и въобще не знам дали е добра идея и в коридора и в кухненския кът да е ламинат. Бихте ли ме посъветвали?
Вратите са Porta doors. Доста добри за цената, на която ги поръчвахме миналата година по това време - 180 или 190 лв, сега не знам колко са ги вдигнали. Подобни в Практикер например са с по-лошо качество.
На мен не ми харесва ламинат в коридора, но не значи, че не  става. Правили сме така в тавански апартамент, който пусках вчера. Помещението е супер малко, без обособен реално коридор, но с преддверие на етажа с гранитогрес, ОБАЧЕ ламинатът се реди без да се прекъсва, за да е красиво и ако възникне проблем като нараняване или раздуване от вода, износване ремонтът е загубена кауза.

# 307
Ivayla, а обмисляли ли сте възможността и в коридора да продължите с настилката от дневната? Доста се накъсва пространството така, а плочи в кухненската част до червения маркер в никакъв случай не бих сложила.

Напълно съм съгласна с drago за разнообразието на настилките (и стените, и шаренията) - даже в нейните примери има едни големи флорални елементи на едната стена, които биха ме смущавали при разполагането на картини върху тях.

И споделям предложението на OnDiNe за кръгла маса. Или ако си твърдо против, бих я разположила в другата посока, за да олекне визуално групата по дължината на помещението. Принципно масата и столовете би трябвало да са обединени от обща настилка, и ако има килим, столовете да са стъпили върху него, поне частично.

Americana, нямам никакъв опит с ламиниран паркет, но не е от най-износоустойчивата настилка. От друга страна е сравнително евтин, и се поставя сравнително лесно.
За нашия апартамент избрахме винил, кухня и коридор, и wc, като оставим настрана не най-добрия избор на дизайн, съм много доволна. Тиха и топла настилка се оказа. Плюс липса на всякакви притеснения, че нещо ще се намокри.

# 308
На мен ми харесва и освен това ИМАМ навсякъде ламинат. Изобщо не разбирам кое му е лошото. Настилката е еднаква навсякъде, което визуално за мен е много по-красиво. Под кухнята имам плочки, които са скрити с цокъла, така че в случай на нужда няма да се налага разглобяването на шкафове. Просто ламината трябва да е по-износоустойчив и всичко е точно.
Въобще не разбирам защо да НЕ Е добра идея..
Има ламинати с водоустойчивост,  която  ограничава до минимум евентуални щети

# 309
И при нас като Second - всички настилки на етажа са еднакъв ламинат,вкл.и пред кухненския кът. Не виждам проблем, вече 7 години е така.
 Относно масата - как се хващат много хора на кръгла маса? За ежедневно ползване може би е ок, но ако само още 3-4човека дойдат в +, ми се струва, че няма да е удобно, дори и да е някакъв вид разтегателна. Нашето разпределение в дневна и хол е абс. същото като при Ивайла и масата си е съвсем нормална, с дължина 1.60,на точно същото място като на скицата, но обърната на 180 градуса.
Да ви попитам дали сте ползвали интериорна та боя Levis Eco? Има добри характеристики и добра цена в момента, но това "Eco"   малко ме смущава - все си мисля, че нещо е спестено, щом е еко....

# 310
Пидкрепям за ламината. На другата къща настилката е такава и не сме имали проблем. Етажът на брат ми също е така- и там няма проблеми.

# 311
Относно масата - как се хващат много хора на кръгла маса? За ежедневно ползване може би е ок, но ако само още 3-4човека дойдат в +, ми се струва, че няма да е удобно, дори и да е някакъв вид разтегателна. Нашето разпределение в дневна и хол е абс. същото като при Ивайла и масата си е съвсем нормална, с дължина 1.60,на точно същото място като на скицата, но обърната на 180 градуса.

Може би искаш да кажеш завъртяна на 90 градуса - перпендикулярно на помещението, както аз предлагам.
Кръглата маса събира неочакван брой хора при необходимост, а ако се разтяга, още повече. В апартамента на свекърите ми имаше разтегателна кръгла маса и на празници сме се събирали и 8-10 души. Е, без всички възможни салтанати на тройни прибори, но все пак 🤣 Освен това кръглата форма визуално прави линиите в помещението по-меки и обтекаеми, и не тежи толкова като обем. Но, разбира се, всеки избира за себе си. Аз много исках да имам трапезария в стандартната си 18 кв. дневна, и сложих кръгла маса, 110 см, с четири стола. Събра се чудесно, дори имам място за малък шкаф отстрани. При нужда могат да седнат и шестима, макар и не много удобно 😅
За боята не мога да помогна, за жалост.

# 312
Ето тъмна кухня и златни дръжки:

# 313
  • при него
Ламинат в кухня и коридори, според мен зависи и от начина на живот. Ако са само двама възрастни и големи деца и всички се събуват пред вратата, сигурно ламината ще живее безгрижно. Ако има малки деца, домашни любимци, които мокрят, цапат, кога умишлено, кога не, може би по-скоро не.
Ние освен малко дете и куче, разкарваме из коридора ски и велосипеди (според сезона), т.е., мокри се, цапа се, може и да се надраска и за нас ламинат би било рисково. Да, ламинат се поставя лесно, но ако трябва да се подмени, поради увреда, зависи какво е "стъпило" отгоре. Например, ние в коридора имам голяма гардеробна конструкция, която в едната си част побира пералня и сушилня, а в другата част, гардероб за ски и гардероб за обувки. Т.е., ако там имаше ламинат и трябва да го сменя, трябва да разруша тази конструкция. Но, ако в коридора има лесно преместваеми мебели, то дори при нужда да се подмени ламинат, не би било проблем. Затова съветвам, да се помисли за функционалността, как се живее, как се ползва, какво би се случило, ако...

# 314
Може би искаш да кажеш завъртяна на 90 градуса - перпендикулярно на помещението, както аз предлагам.
Да, точно така - на 90, разбира се 😌

Общи условия

Активация на акаунт