Банята - тема 41

• 42 597
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, знаете ли този смесител на Видима дали е наистина матиран или така изглежда само на снимката? Видях го преди време в магазин "на живо" и не ми направи впечатление да е матов...сега искам да го поръчам, но ако е такъв, не знам при почистване дали няма да се надраска покритието.

# 646
Здравейте, знаете ли този смесител на Видима дали е наистина матиран или така изглежда само на снимката? Видях го преди време в магазин "на живо" и не ми направи впечатление да е матов...сега искам да го поръчам, но ако е такъв, не знам при почистване дали няма да се надраска покритието.
Серията Орион на Видима се прави в Китай Simple Smile , а не в България (освен ако нещо не се е променило през последните 2-3 години. проверете), както по-качествените серии.
Може да има и матиран, и нематиран вариант. Качественият смесител е доста тежък. Трябва да го пипнете и вдигнете, за да прецените.

# 647
Търсейки читав препарат за котлен камък попаднах на мнение за импрегниране на банята (плочките ни са леко грапави и се образува ужасен котлен камък по тях, няма чистене), та въпроси:

Някой правил ли е? Ще ми помогне ли срещу котления камък? На колко време горе-долу се подновява? Изпитани препарати? Мога ли да го направя сама и трудно ли е?

До колкото разбрах трябва първо да изчистя котления камък, банята да е суха и с валяк да нанасям.

# 648
Импрегнират се естествени камъни, за да не попиват. Не знам за това ли питаш (според мен няма да помогне) или за едни течности, които не импрегнират, но създават някакъв повърхностен слой, който пази от цапане. Правила съм го на стъкло и има ефект (не мога да кажа колко голям, защото съм в София). Знам, че по-качествената санитарна керамика се обработва фабрично. Та нещо такова може и да помогне при теб, поне за по-лесно чистене.

# 649
Серията Орион на Видима се прави в Китай Simple Smile , а не в България (освен ако нещо не се е променило през последните 2-3 години. проверете), както по-качествените серии.
Може да има и матиран, и нематиран вариант. Качественият смесител е доста тежък. Трябва да го пипнете и вдигнете, за да прецените.
Благодаря, не знаех, че се правят в Китай, имам стари смесители на Видима и години наред няма проблем с тях. Явно пак ще ходя " на живо".

# 650
Импрегнират се естествени камъни, за да не попиват. Не знам за това ли питаш (според мен няма да помогне) или за едни течности, които не импрегнират, но създават някакъв повърхностен слой, който пази от цапане. Правила съм го на стъкло и има ефект (не мога да кажа колко голям, защото съм в София). Знам, че по-качествената санитарна керамика се обработва фабрично. Та нещо такова може и да помогне при теб, поне за по-лесно чистене.

Със санитарията нямам проблем и там се трупа, но почиствам лесно, но плочките…. 🫣
Да, нещо, което би образувало филм и би ми помогнало да почиствам поне по-лесно…

# 651
tina d,
Моля. Не всички се правят/ правеха в Китай - само евтините серии. Аз самата имам един смесител Орион (купувам за около 50 лв тогава), който е към тоалетна на външна кухня на двора във вилата. Ами 8-ма година си работи. Сложихме го, защото дворът е лесно достъпен за кражби, та да не се ядосваме, ако го откраднат.
Не казвам, че е лош смесителят, а само да се увериш в качеството му.

# 652
  • София
Здравейте, търся препоръка за бюджетен вентилатор, който е с директен излаз навън, Т.е. трябва да  е с клапи. Благодаря предварително!

# 653
Здравейте, търся препоръка за бюджетен вентилатор, който е с директен излаз навън, Т.е. трябва да  е с клапи. Благодаря предварително!
Те такъв ползваме вкъщи
https://www.gaudi-ds.com/cata-x-mart-10-inoks-ventilator-za-banya-1790/

# 654
  • Sofia
Има едни тройни клапи (Naber), които пазят от студено. Тези, обикновените, които се монтират стандартно на вентилаторите за бани са далеч от ефективни. За съжаление самите клапи не са особено бюджетни (100+ лв), а и изискват сравнително силен вентилатор (за да отворят магнитните клапи).

Ако сложите обикновен вентилатор с вградена клапа, поне купете допълнителна (втора) "универсална обратна клапа", така че да изстива банята по-бавно.

# 655
  • София
А има ли клапи за баня конкретно или се ползват тези, които се водят за аспиратор?

# 656
  • Sofia
Има клапи за баня, но те са предвидени за връзка към общо коминно тяло и съответно е планирано да има тяга и да не влиза студен въздух от там (отделен въпрос е, че обикновено има голям проблем с тягата заради мощните вентилатори на комшиите и лошото проктиране на комините, та и те не са особено подходящи по принцип).

Поради тази причина са и много просто устроени, с големи процепи и са единични - т.е. не се предвидени за свързване директно навън.

Аспираторите са много по-мощни и съответно през клапите минава много топъл, влажен въздух и изискванията към клапите са по-големи. Единствения минус,  който виждам аз е, че ако вече имате изградени тръби за вентилация (примерно сте в блок) ще е нужно да напаснете клапата (125мм) към тръба 100мм, което почти винаги значи окачен таван в баната.

При вас случая е друг - директно си извеждате въздуха навън, през стената, така че сте в пълен контрол каква тръба да сложите.

П.С. Забравих нещо важно - отвора, който имате - задъжлително трябва да е с малък наклон от банята навън - освен ако не искате при буря или конденз водата да влиза вътре в баната.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 14:33 от julian

# 657
Здравейте, моля препоръчайте ми лира за баня. Има най-различни,с различна мощност и не знам каква да избера. Банята става доста студена зимата, а сме в къща с климатици и няма как и нея да отопляваме с тях. Стената е северна, но има барака на тази стена. + че много бавно ни съхне банята. Около 2.1х2.3м е. Благодаря 😊 Миналата година имаше в лидл, но така и не взехме. Те хубави ли са, ако изчакаме докато ги пуснат в брошурата?

# 658
Миналата година имаше в лидл, но така и не взехме. Те хубави ли са, ако изчакаме докато ги пуснат в брошурата?
Не бих купила лира за баня от Лидл.
Ние също сме в къща, отоплявана с климатици. Банята ни е около 6 м2, с две външни стени (север и изток). Лирата я купувахме преди години от Бриколаж, френска е. Работи постоянно. Много добре затопля банята, че дори дава топлина и към коридора. Вратите навсякъде стоят отворени, единствено след къпане затваряме вратата на банята и отваряме прозореца, за да се проветри. Дори и на отворен прозорец в банята е топло, защото всички плочки (гранитогрес) са акумулирали топлината и не успяват да изстинат.

# 659
Здравейте, моля за информация от хората, които са правили ремонт на баня през последните месеци.
Имахме уговорка с майстор за направата на баня в къща, т.е. сваляне на плочки, подмяна на в и к, изграждане на куфар за структура и слагане на нови плочки и санитария. Тъй като е единствената ни баня ремонта трабваше да е макс в рамките на десет дни. Трябваше да започне около 10 септември, премести датата за 16-ти и от тигава не си вдига телефона . Всичко за ремонта е закупено, с изключение на конктюретните материали лепила, замаски и тем подобни.
И от тогава започна един кастинг за майстори идват и за баня от 210 на.1.60 ми обявяват все по-високи цени.
Та въпросът ми е, моля, кажете  колко ви изкезна само ремонта на банята, за да се ориентирам. Аз ли нещо не съм в ред или цените вече са в небесата.

Общи условия

Активация на акаунт