Майчинството счетоводно - 4

• 102 569
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте,
Бихте ли ми помогнали да изчисля сумата, която ще получавам от НОИ по време на отпуска за бременност при следните суми (еднакви за всеки месец, така се осигурявам от 1ви април 2007 г на постоянен трудов договор, терминът ми е около 10 декември)
заплата 1000 лева,
Осигурителен доход 1036 лв.
Чиста сума 746,53 лв.
Чистата сума във фишовете ми за април, май и юни е една и съща, независимо че броят на отработените дни е различен? Така ли трябва да бъде и какво ще е съответно дневното парично обезщетение, както и ще има ли разлики в сумата за получаване по време на отпуската за бременност, или ще е еднаква през всеки месец.

Благодаря предварително за помощта!

Нямам календар на разположение и не мога да сметна сумата, но ще ти кажа как сама да си я сметнеш. Тези 746,53 ги умножаваш по 6 и ги делиш на броя на работните дни в шестмесечието, служещо за база. От този термин " около 10-ти " не ми става много ясно кое ще е това шестмесечие, но ти като имаш точния термин, ще си изчислиш и броя работни дни.

Това, което се получава, ще ти се изплаща за всеки работен ден, през месеца, през който си в болничен. Така че, всеки месец, обезщетението ти ще зависи от броя на работните дни през този месец и е абсолютно нормално да има разлики в изплащанените суми в два последователни месеца.

# 451

Накой знае ли може ли болничен лист, подписан от ЛКК да се издаде по-рано от датата за продължаванена болничния ? Има ли хора , запознати с процедурата.
А ето защо се интересувам:
Държавен служител съм, от май месец съм в болнични за патологична бременност. Болничните листи, които са ми издавали са по 20 дни /с изкл. на 1-ия -7 дни/След това всички са по 20 дни.
В нашата служба данни за отработените дни /присъственна форма/ се подава до 20-то число на месеца / пр-п: за м. май до 20 май/ Поради тази причина болничния лист, който трябва да ми се издаде  на 21-ви не може да бъде включен във формата. Ето за това ми начисляват заплата за останалите дни ,която аз после се налага да връщам в нашето счетоводство. Луда работа! Много е неприятно. И понеже въпросът ми е спешен /а моят лекар 3 дни няма да е на работа, та си позволих да се обърна към Вас, защото много отговори на възникнали въпроси съм получавакла точно в тази тема. Предварително БЛАГОДАРЯ на този, който се ангажира да прочете и отговори на въпроса ми.

Не, не може ЛКК да издаде болничен по-рано.

# 452
Мили мами, нямам време да изчета цялата тема. Навярно сте обсъждали въпроса който ще ви задам, но ви моля някоя мама да ми отговори!  Praynig

Ако след изтичане на двете години платен отпуск поради гледане на дете до 2г, майка реши да ползва и неплатен отпуск още една година за гледане на дете, какви осигуровки ще дължи през тази година и могат ли те да бъдат внесени чрез работодателя?

Благодаря ви предварително!

Нямате право на 1 година. Имате право само на 6 месеца, освен ако не сте самотна майка или ако детето няма баща.
Осигуровките отново са за сметка на работодателя. Майката нищо не плаща.

# 453
Здравейте майчета!
В този форум сте помогнали на много бъдещи и настоящи мами и се надявам и на мен да можете да ми дадете съвет.
Преди два месеца (09.05) получих първият си болнични 45 дни преди термина, предадох го на работодателя веднага. Бебчо се роди и ми дадоха следващ болнични. Мойте ядове идват от това, че още не са ми предали болничните в НОИ. Обаждам се през ден на шефката, но тя непрекъснато ме мотае, чух вече милиони оправдания. Очаквам скоро да ми бъде написан и третия болнични, но идея си нямам как да ги накарам да си свършат работата. Просто документите ми са в тях и там си седят. Да имате идея какво мога да направя  Sad
Друго което искам да ви питам е дали болничните имат някаква давност, ако все пак бъдат предадени в НОИ, възможно ли е да не бъдат изплатени заради огромно закъснение, до сега два месеца за първия.

# 454
Здравейте майчета!
В този форум сте помогнали на много бъдещи и настоящи мами и се надявам и на мен да можете да ми дадете съвет.
Преди два месеца (09.05) получих първият си болнични 45 дни преди термина, предадох го на работодателя веднага. Бебчо се роди и ми дадоха следващ болнични. Мойте ядове идват от това, че още не са ми предали болничните в НОИ. Обаждам се през ден на шефката, но тя непрекъснато ме мотае, чух вече милиони оправдания. Очаквам скоро да ми бъде написан и третия болнични, но идея си нямам как да ги накарам да си свършат работата. Просто документите ми са в тях и там си седят. Да имате идея какво мога да направя  Sad
Друго което искам да ви питам е дали болничните имат някаква давност, ако все пак бъдат предадени в НОИ, възможно ли е да не бъдат изплатени заради огромно закъснение, до сега два месеца за първия.

Давността на обезщетенията е 3 години, така че имаш още достатъчно време  Laughing
Колкото до това, че не ти предават болничните, сега, като си носиш следващия болничен, поискай две неща. Всеки работодател е длъжен да води книга за болничните листове. В тази книга се вписва датата, на която съответния болничен лист е предаден на работодателя. Поискай да видиш тази книга и специално дали в нея са нанесени твоите болнични листове с коректната дата. Предполагам, че не са.

Ако не са нанесени, поискай за този болничен лист да ти се издаде приемо-предавателен протокол. Това ти е необходимо, за да можеш да докажеш, че в действително си предала болничния на определена дата. Защото за предишните болнични, ако не са вписани в книгата е твоята дума, срещу тази на работодателя ти. Той може да твърди, че ти не си предала болничните листове навреме и си ги представила трите на куп.

Предполагам, че сред като ти издадът приемо-предавателен протокол, те сами ще се организират и ще занесът болничните листове в НОИ. Но, ако не го направят, можеш да се обърнеш за съдействие към Инспекцията по труда. Това е органът, който ти е необходим в случая, защото имаме налице неизпълняване на задължения от страна на работодател.

Също така, можеш да предупредиш работодателя си, че ако не ти предаде болничните в НОИ, възнамеряваш да потърсиш съдействието на Инспекцията. Често и само сплашването върши работа.

# 455

За "запазването" - имах пред вид да си запазя майчинството за мен, т.е. да си запазя правото на 90 лв. към работната заплата.
Между другото, как ще се определи новата дневна ставка за заплатата ми при връщане на работа? Терминът ми беше на 28 ноември 2006, но бях болнични от 1 юли 2006. 315 дни изтекоха сега на 16 юли. Аз използвам годишен отпуск в момента, считано от 17 юли. Каква ще е дневната ми ставка или по скоро как да я изчисля? Работя в бюджетната сфера.

Имате право да прехвърлите отпуска или да не го прехвърляте. Ако не го прехвърлите и започнете работа, ще получавате по 90 лева към заплатата си, като обезщетение за неизползван отпуск за гледане на дете.

Платеният отпуск, съгласно чл.177 от КТ следва да ви се заплати по възнаграждението, което сте получила през последния месец, през който имате отработени поне 10 дни. Т.е. от заплатат ви преди майчинството.

# 456
Благодаря ви много за отговорите!   bouquet  Вече ми е по-ясно. Но това провокира в мен други въпроси.
Какъв тип договор трябва да сключа с ЕООД-то (управител и самоосигуряващо лице съм) за да получавам 1260 когато изляза в майчинство и от коя дата (терминът ми е около 05.02.2008). Интересува ме от коя до коя дата ще се вземе в предвид осиг.доход при мен. За какъв период назад трябва да си внеса за фонд "Общо заболяване и майчинство" за да мога да получавам майчински? До сега не съм плащала този вид осигуровки.

# 457
  • В полите на Пирин планина
Благодаря ви много за отговорите!   bouquet  Вече ми е по-ясно. Но това провокира в мен други въпроси.
Какъв тип договор трябва да сключа с ЕООД-то (управител и самоосигуряващо лице съм) за да получавам 1260 когато изляза в майчинство и от коя дата (терминът ми е около 05.02.2008). Интересува ме от коя до коя дата ще се вземе в предвид осиг.доход при мен. За какъв период назад трябва да си внеса за фонд "Общо заболяване и майчинство" за да мога да получавам майчински? До сега не съм плащала този вид осигуровки.

Внасянето на суми във фонд Общо заболяване и майчинство не може да стане със задна дата. Освен това промените във вида осигуряване могат да стават до 28.02. на текущата година за самоосигуряващите се лица. Сега вече не може.

# 458
Направи си Договор за управление и контрол - при него има осигуряване за ОЗМ (проверих).  Peace

# 459
Направи си Договор за управление и контрол - при него има осигуряване за ОЗМ (проверих).  Peace

Добра идея  Peace

Това трябва да стане поне 6 месеца преди излизане в болничен, което става 45 дни преди термина ти, taiti  - или на 21.12.2007. Това означава, че е трябвало да се замислиш по-рано по въпроса, защото предходни шест месеца са периода 06.2007-11.2007, през които трябва да имаш въпросните осигуровки. Изобщо ли нямаш друг трудов стаж от преди? Или по-скоро осигурителен стаж, с вкл. вноски за фонд ОЗМ?

# 460

Както са ти отговорили и колегите, обезщетение в размер на 1260 лева няма начин да получаваш, защото поне 1 от 6-те месеца, служещи за база, няма да е на 1400 лева осигуряване. Въпросът е как счетоводителите ти ще се справят с осигуровките за Юли. Трябва да прекратиш самоосигуряването и да сключиш договор за управление. Всичко това е работа на счетоводителите ти. Предполагам имаш такива - консултирай се с тях. Не съм много сигурна, но може да се окаже, че за месец Юни не може да ти се прекрати самоосигуряването ( поне аз имах такъв случай ). А не може едновременно за една и съща дейност да си и самоосигуряващо се лице и да изпълняваш задължения по ДУК. Или едното или другото. Не може и двете по едно и също време.
Вероятно ще можеш да се осигуряваш по ДУК най-рано от 01.08, тъй като договорите за управление и контрол се вписват. Което пък означава, че максималното обезщетение, което ще получаваш, е около 850 лева.

# 461
Зина, благодаря много за отзивчивостта! Simple Smile
Приятен ден!

# 462
  • Пловдив
Здравейте и от мен. Моят въпрос е колко би трябвало да получа като обещетение от НОИ за болничните 45 дни преди раждане, като съм осигурявана на 220 лв? Възможно ли е това , което те са изчислили 7,16 лв на ден? И така нали ще получавам по-малко от 180 лв месечно? Предварително ви благодаря.  bouquet

# 463
Здравейте и от мен. Моят въпрос е колко би трябвало да получа като обещетение от НОИ за болничните 45 дни преди раждане, като съм осигурявана на 220 лв? Възможно ли е това , което те са изчислили 7,16 лв на ден? И така нали ще получавам по-малко от 180 лв месечно? Предварително ви благодаря.  bouquet

Обезщетението трябва да е около 192 лева на месец или около 9.15 на ден. Как прецени, че си получила 7.16 на ден. Сума за цял месец ли си получила или само за част?

# 464
Осигурявам се повече от 5 години, но никой не ми е казал за този фонд ОЗМ. Може би счетоводителката ми не е предполагала, че планираме бебе  smile3503
Говорила ми е за ДУК мин. 500 лв., но не ми се чуваше, тъй като всеки лев ми беше скъп за разработването на бизнеса. Сега приоритетите ми се пренареждат! Може би както ми пише Зина, няма да получавам максимално обезщетение, но достатъчно добро....ако взема мерки веднага.
НАИСТИНА МНОГО МИ ПОМОГНАХТЕ smile3525
Счетоводителката ми се затруднява да ми помогне, тъй като е нямала подобна ситуация.
А пък закъснях, защото не исках да раздухвам пара предварително (може би от суеверие Embarassed )

Общи условия

Активация на акаунт