Майчинството счетоводно - 4

• 102 583
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте момичета ! Искам да попитам следното : родих сина си на 27.10 2006г. кога точно ми изтичат въпросните 315дни ; мога ли да се върна малко по-рано на работа за да ми се оторизира заплатата (мисля че така се казваше  ) и колко дена трябва да съм на работа за  да мога да си взема полагаемият ми се годишен отпуск ? Няма да ползвам отпуска за отглеждане на малко дете . Благодаря предварително  bouquet

Това мога да кажа, ако посочиш кога ти е бил определен термина, защото сметките се правят спрямо него.

Термина ми беше определен за 1.11.2006год.

# 436
Здравейте отзивчиви хора,и аз имам някои въпроси.
До миналата година септември месец или до 2 рожден ден на дъщера ми бях в майчинство,после от НОИ ми изплатиха обезщетение за безработица(3 месеца)но аз започнах работа преди да истекът 3 месеца и ми дадоха по-малко пари.Рботих 4 месеца и после напуснах,сега нямам паво на борса ,а съм бременна и незнам какво ми се полага и какво не.Болнични ще има ли?Майчинство ще има ли ?(платени имам в предвид)или дай боже като се роди ще се радвам на още 18 лв детски.Изплаща ли държавата 200 лв поощрителни или то важи само за пурво дете?Такава каша е и всеки те подмята от инстанция на инстанция и ти като не си наясно с правата си незнаеш какво да търсиш.
БЛАГОДАРЯ предварително!  bouquet

# 437
  • София
Здравейте!

Възможно ли е от фирмата да ми отдържат осигуровки от 180-те лв. майчинство?

# 438
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, мами!

Имам въпрос, на който ще ви бъда много благодарна, ако можете да ми отговорите:

Има ли значение за излизането в майчинство дали ви е преглеждал гинеколог, който работи със Здравна каса, или сте ходили на частно?

Няма значение

# 439
Здравейте,
Бихте ли ми помогнали да изчисля сумата, която ще получавам от НОИ по време на отпуска за бременност при следните суми (еднакви за всеки месец, така се осигурявам от 1ви април 2007 г на постоянен трудов договор, терминът ми е около 10 декември)
заплата 1000 лева,
Осигурителен доход 1036 лв.
Чиста сума 746,53 лв.
Чистата сума във фишовете ми за април, май и юни е една и съща, независимо че броят на отработените дни е различен? Така ли трябва да бъде и какво ще е съответно дневното парично обезщетение, както и ще има ли разлики в сумата за получаване по време на отпуската за бременност, или ще е еднаква през всеки месец.

Благодаря предварително за помощта!

# 440
Здравейте!

не съм специалист, но ще пища каквото знам.
по принцип нямат право, освен ако не сте се разбрали друго- например да се водиш само фиктивно там. осигуровката през този период е за сметка на работодателя, за точната сума не съм сигурна-6-8 лв...

# 441

Накой знае ли може ли болничен лист, подписан от ЛКК да се издаде по-рано от датата за продължаванена болничния ? Има ли хора , запознати с процедурата.
А ето защо се интересувам:
Държавен служител съм, от май месец съм в болнични за патологична бременност. Болничните листи, които са ми издавали са по 20 дни /с изкл. на 1-ия -7 дни/След това всички са по 20 дни.
В нашата служба данни за отработените дни /присъственна форма/ се подава до 20-то число на месеца / пр-п: за м. май до 20 май/ Поради тази причина болничния лист, който трябва да ми се издаде  на 21-ви не може да бъде включен във формата. Ето за това ми начисляват заплата за останалите дни ,която аз после се налага да връщам в нашето счетоводство. Луда работа! Много е неприятно. И понеже въпросът ми е спешен /а моят лекар 3 дни няма да е на работа, та си позволих да се обърна към Вас, защото много отговори на възникнали въпроси съм получавакла точно в тази тема. Предварително БЛАГОДАРЯ на този, който се ангажира да прочете и отговори на въпроса ми.

# 442
Ако дам детето си на ясла преди да ми е изтекъл отпуска за отглеждане на дете до 2 години, ми спират майчинството, нали така? Ако обаче едновременно с това започна работа, то ми се полага половинката, докато детето навърши две години, нали?

Би трябвало да ти дават половината обезщетение (90лв.) дори да не ходиш на работа.

# 443
Здравейте!

по принцип нямат право, освен ако не сте се разбрали друго- например да се водиш само фиктивно там. осигуровката през този период е за сметка на работодателя, за точната сума не съм сигурна-6-8 лв...

За майчинството се внасят само здравни осигуровки - 8.58лв. месечно.

# 444
Мили мами, нямам време да изчета цялата тема. Навярно сте обсъждали въпроса който ще ви задам, но ви моля някоя мама да ми отговори!  Praynig

Ако след изтичане на двете години платен отпуск поради гледане на дете до 2г, майка реши да ползва и неплатен отпуск още една година за гледане на дете, какви осигуровки ще дължи през тази година и могат ли те да бъдат внесени чрез работодателя?

Благодаря ви предварително!

# 445
  • София
Здравейте!

Тоест от НОИ ти дават 180 лв., а работодателя отделно ти внася 8.58 лв. за здравните осигуровки? И за всички ли важат тези 8,58, независимо от размера на заплатата на която те осигуряват?

# 446
Здравейте момичета! Страшно сте компетентни и затова искам да ви се доверя с едно относително спешно въпросче. Има ли начин да прехвърля майчинство на майка ми, която е от няколко дни пенсионер? Моите 9 месеца "скъпо" майчинство изтичат на 16 юли, аз се връщам на работа, но ми се искаше да знам дали има начин, може би чрез трудов договор с нея? Ако да, то чрез кого трябва да го сключа - трудовата борса, социални грижи? Има ли въобще начин или да си го "запазя" за мен, тъй като връщайки се на работа, ще имам право на 50% от мин. работна заплата, т.е. от 180 лв., т.е. на 90 лв. към работната ми заплата. Правилно ли съм разбрала? БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО! ooooh! Rolling Eyes
Ще си позволя аз да ти отговоря, т.к. този въпрос е доста коментиран, надявам се никой няма нищо проти

За "запазването" - имах пред вид да си запазя майчинството за мен, т.е. да си запазя правото на 90 лв. към работната заплата.
Между другото, как ще се определи новата дневна ставка за заплатата ми при връщане на работа? Терминът ми беше на 28 ноември 2006, но бях болнични от 1 юли 2006. 315 дни изтекоха сега на 16 юли. Аз използвам годишен отпуск в момента, считано от 17 юли. Каква ще е дневната ми ставка или по скоро как да я изчисля? Работя в бюджетната сфера.

# 447
Здравейте!

Тоест от НОИ ти дават 180 лв., а работодателя отделно ти внася 8.58 лв. за здравните осигуровки? И за всички ли важат тези 8,58, независимо от размера на заплатата на която те осигуряват?

Дали е възможно - да, възможно е. Дали е коректно - това ви е си знаете. ако сте фиктивно назначена, да коректно е. Ако сте си на нормален трудво договор - не не е коректно.
Осигуровката е еднаква за всички ( 8,58 лева ) независимо от осигурителния доход.

# 448
Здравейте момичета ! Искам да попитам следното : родих сина си на 27.10 2006г. кога точно ми изтичат въпросните 315дни ; мога ли да се върна малко по-рано на работа за да ми се оторизира заплатата (мисля че така се казваше  ) и колко дена трябва да съм на работа за  да мога да си взема полагаемият ми се годишен отпуск ? Няма да ползвам отпуска за отглеждане на малко дете . Благодаря предварително  bouquet

Това мога да кажа, ако посочиш кога ти е бил определен термина, защото сметките се правят спрямо него.

Термина ми беше определен за 1.11.2006год.

Първо - вие можете да се върнете на работа когато си искате. Тези 315 дни са ваше право. никой не може да ви накара да ги ползвате на сила, ако не желаете това. Така че, можете да се върнете на работа и преди да изтекът 315-те дни. Обаче въпросът е защо да го правите?
Не знам какво е оторизация на заплатата, но предполагам, че имате предвид индексация на заплатата.
Разбирам, че след тези 315 дни искате да ползвате платен отпуск. Важно е да знаете, че и без да се връщате на работа, ако излезете в платен отпуск веднага след 315-те дни, този отпуск ще ви бъде заплатен на заплатата ви от преди майчинството и от преди изобщо да излезете в болничен. Така че, за индексиране на заплатата, има смисъл да се връщате, само ако очаквате още на първия ви ден след връщането ви на работа, да ви увеличат заплатата. В противен случай - няма никакъв смисъл.

Ако не съм отговорила точно на въпроса ви, извинете ме. Обаче, да си призная, не разбрах монго какво искате да правите и защо искате да го правите.

# 449
Здравейте отзивчиви хора,и аз имам някои въпроси.
До миналата година септември месец или до 2 рожден ден на дъщера ми бях в майчинство,после от НОИ ми изплатиха обезщетение за безработица(3 месеца)но аз започнах работа преди да истекът 3 месеца и ми дадоха по-малко пари.Рботих 4 месеца и после напуснах,сега нямам паво на борса ,а съм бременна и незнам какво ми се полага и какво не.Болнични ще има ли?Майчинство ще има ли ?(платени имам в предвид)или дай боже като се роди ще се радвам на още 18 лв детски.Изплаща ли държавата 200 лв поощрителни или то важи само за пурво дете?Такава каша е и всеки те подмята от инстанция на инстанция и ти като не си наясно с правата си незнаеш какво да търсиш.
БЛАГОДАРЯ предварително!  bouquet

Ако не започнете работа, обезщетения няма да получавате. Имате право на 200 лева еднократна помощ за раждане ( предполагам това назовавате с " поощрителни " ). Отделно от това имате право на 150 лева еднократна помощ за бременност и по 100 лева на месец помощ за отглеждане на дете до 1 година. Вторите две плащания ще ги получавате само ако доходът на член от семейство е до 200 лева.
Освен това, разбира се , при доход до 200 лева, имате право и на месечни помощи за отглеждане на дете до 18 години, които за второ дете са не 18, а 20 лева.

Тук имате само една инстанция, която ви трябва - Социални грижи. Не разбирам кой къде и защо ви подмята по инстанции, но това е инстанцията, към която трябва да се обърнете.

Общи условия

Активация на акаунт