Майчинството счетоводно - 4

• 102 590
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 780
Ясно, ами ще се разправям. Благодаря много!  bouquet

Направо отиди в НАП да ти проверят какво е подала девойката. Или да ти даде декларацията, която е подала за тебе да я разгледаме тук във темата и ще ти кажем какво е грешно.

# 781
  • София
Ок, ще пробвам (казвам "пробвам", щото днес ми е термин и не знам дали "ще вместя" и тая задача покрай раждането  Laughing) Благодаря Ви отново!

# 782
Привет.
Имам питане за една моя приятелка,от чието твърдение останах изумена.Тя си има собствен бизнес,едноличен търговец е и твърди,че държавата я ощетява,като не й дава право на майчинство в този случай.Вярно ли е това?

# 783
  • В полите на Пирин планина
Привет.
Имам питане за една моя приятелка,от чието твърдение останах изумена.Тя си има собствен бизнес,едноличен търговец е и твърди,че държавата я ощетява,като не й дава право на майчинство в този случай.Вярно ли е това?

Ако не се осигурява за фонд Общо заболяване и майчинство - няма право на такова. Тя сама е избрала така / по желание става за самоосигуряващите се лица / и държавата не е виновна.

# 784
Ок, ще пробвам (казвам "пробвам", щото днес ми е термин и не знам дали "ще вместя" и тая задача покрай раждането  Laughing) Благодаря Ви отново!

А, и таз хубава. Я си стой вкъщи и си почивай. Само това остава, да родиш в НАП. Да се размърда младата и да си оправи бакиите. Това е нейна работа.

# 785
Аз да се оплача! #Cussing out

Болничния ми от май още не е изплатен! Има ли и други като мен? Може ли да се направи справка по интернет? Ако неможе какво да направя???

# 786
Dante, и аз имах същия проблем. Най-лесният начин е да отидеш в НОИ и там, където се подават болничните има гише за справки по ЕГН и веднага се разбира какъв е проблема. При мен се припокриваха с по два дни 2 болнични и се оказа, че компютърната програма не може да отчете , че имам болничен и едновременно и съм в болницал
Успех!

# 787
Iana, тази справка в НОИ на Стамболийски ли си я направи? Ще отида на всяка цена!

# 788
Да Dante. А ходих миналата седмица и служителката изключително мило ме попита защо идвам чак сега. Чак не можех да повярвам, че нещата могат да протекат без проблеми. Казаха ми тази седмица в сряда да проверя по телефона

# 789
  • София
Здравейте!
До 04.10.2007г. съм в отпуск по майчинство за гледане на дете до 2г. Вчера разбрах, че отделът в който работех се закрива. Така или иначе нямах намерение да се връщам на работа там, но бих желала да се консултирам с вас как да постъпя. За момента ще се гледаме с малката докато тръгне на детска градина догодина пролетта и дотогава бих искала да съм в платена/неплатена отпуска. По принцип идеята ми беше първо да подам молба за платен отпуск /37дни/ и после 6 месеца неплатен, Но имам съмнения, че при подаването на молбата за платен отпуск, същият може да бъде отказан, а аз съкратена/уволнена. Не съм сигурна дали последователността трябва да е  платен -> неплатен отпуск или обратното newsm78

Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят  bouquet

# 790
Здравейте,имам следния въпрос-казус на който не мога да намеря еднозначен конкретен отговор. Може ли някой да помогне, благодаря Ви предварително.
Съдружник в ООД е на трудов договор като проектант в дружеството и ползва отпуск за отглеждане на малко дете по Чл. 53. (1) от КСО. Има ли законова пречка да започне да се самоосигурява и като съдружник в СЪЩОТО търговско дружество по реда на Чл. 4. (3) т.2 без да прекъсва отпуска по трудовия си договор и/или самия трудов договор?

# 791
Брененна съм ,но нямам трудов стаж.Имам познат който мога да го помоля да ме осигури във фирмата му , но аз ще му давам осигуровките.Сега до колкото разбрах майчиството ще се изчислява в размер на осигуровките.може ли някой да ми обясни ако му давам към 150 лева каква сума после щеполуча като майчинство, разбира се това ще ми е осигуровката, а не заплатата ,на която уж ще се водя.Другия ми въпрос е ще натоваря ли и затрудня ли позната ми след изтичането на тея 6 месеца.НОИ вече изплаща майчинствата, а не работодателите

# 792
Здравейте!
До 04.10.2007г. съм в отпуск по майчинство за гледане на дете до 2г. Вчера разбрах, че отделът в който работех се закрива. Така или иначе нямах намерение да се връщам на работа там, но бих желала да се консултирам с вас как да постъпя. За момента ще се гледаме с малката докато тръгне на детска градина догодина пролетта и дотогава бих искала да съм в платена/неплатена отпуска. По принцип идеята ми беше първо да подам молба за платен отпуск /37дни/ и после 6 месеца неплатен, Но имам съмнения, че при подаването на молбата за платен отпуск, същият може да бъде отказан, а аз съкратена/уволнена. Не съм сигурна дали последователността трябва да е  платен -> неплатен отпуск или обратното newsm78

Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят  bouquet

Ако се закрива само отделът, а не цялото предприятие нямаш причини за притеснение. След изтичане на майчинството имаш право да ползваш натрупания платен отпуск, като за стари години преди 2007 г. работодателят няма право да ти откаже ползването му. Неплатен отпуск за дете до навършване на 8 год. възраст също не може да бъде отказан, като трябва да уведомиш работодателя, че искаш да го ползваш поне 10 дни по-рано. Имаш право на 6 месеца такъв отпуск. По време на отпуска няма как да те уволнят.  Неизползваните дни платен отпуск  се компенсират от работодателя при напускане на работника, ако работникът изрично поиска това.

# 793
Здравейте,имам следния въпрос-казус на който не мога да намеря еднозначен конкретен отговор. Може ли някой да помогне, благодаря Ви предварително.
Съдружник в ООД е на трудов договор като проектант в дружеството и ползва отпуск за отглеждане на малко дете по Чл. 53. (1) от КСО. Има ли законова пречка да започне да се самоосигурява и като съдружник в СЪЩОТО търговско дружество по реда на Чл. 4. (3) т.2 без да прекъсва отпуска по трудовия си договор и/или самия трудов договор?

Това няма как да стане, защото започването на ефективно осъществяване на дейност, съответно управление на търговско дружество не се съвместява с отпуск за отглеждане на малко дете.

# 794
Брененна съм ,но нямам трудов стаж.Имам познат който мога да го помоля да ме осигури във фирмата му , но аз ще му давам осигуровките.Сега до колкото разбрах майчиството ще се изчислява в размер на осигуровките.може ли някой да ми обясни ако му давам към 150 лева каква сума после щеполуча като майчинство, разбира се това ще ми е осигуровката, а не заплатата ,на която уж ще се водя.Другия ми въпрос е ще натоваря ли и затрудня ли позната ми след изтичането на тея 6 месеца.НОИ вече изплаща майчинствата, а не работодателите

Около оформянето на документацията на един работник си има доста специфични неща. НОИ изплаща обезщетението, но работодателят представя там необходимите документи. Ако познатата има и други работници едва ли ще има затруднения. За тези пари осигуровката + данъка ще са някъде върху 300-320 лева, което предполага обезщетение около 240-260 лева.

Общи условия

Активация на акаунт